Édeskömény



Termőhely: Hazánkban megterem, a tápanyagdús, nedves talajt kedveli és a sok napsütést.


Gyűjtése: A magok érésekor - lehetőleg telihold idején és delelő napsütésben - szüreteljük. A magok a rövid idejű szárítást követően - amely árnyékos, száraz helyen történjen - zárt edényben tárolandók.
Felhasználás: A magok közvetlenül "nyersen" vagy pirítva elrágcsálhatók. Főzete, forrázata, vagy áztatmánya szinte korlátlanul fogyasztható, őrleménye fűszer gyanánt is alkalmazható. A magból kinyert olajat krémek, masszázsolajak, tinktúrák készítéséhez, illetve inhalálásához vagy aromaterápiához használhatjuk.
Íze: aromás, édes
Energetika: szél: szélhajtó
tűz: csökkenti, túlzásban fokozza
víz: felszárítja
Általános hatás: emésztést javító és serkentő, erjedést szüntető, görcsoldó, nyugtató hatású szer. Oldja és mozgásra bírja a hurutokat, tisztítja a légutakat.
A pangást szünteti, a nedvesítést enyhén fokozza, ezáltal segíti a szövetek tónusának helyreállását. Átható aromája a test minden szövetelemét átjárja, így könnyen kifejtheti bennük hatását.
Lélekteni hatás: Az édeskömény alkalmas a csapongó gondolatok és az elszabaduló indulatok, harag visszafogására. Megnyugtatja a háborgó lelket. Segíti a jóindulat és a tiszta szándék megjelenését. Szünteti a szélsőséget, a félelmet, a szorongást, oldja a pánikot, fokozza a magabiztosságot, az önbizalmat. Enyhíti a mérgelődést, a gondolatokat tisztítja, így emelkedettebb állapotba segíti azokat. A közönyösség állapotából kimozdít. A gátlásokat csökkenti, állhatatossá tesz, ezért afrodiziákumként is használható.
Részletes ismertetés: az édeskömény közismerten jótékony hatást fejt ki az emésztőrendszerben. A csecsemők, kisgyermekek szélgörccsel, puffadással, gyomorsav felszaporodással járó "hasfájós" panaszaira önmagában is vagy ánizzsal együtt alkalmazva kiváló.
Hasonló tünetek esetén felnőttek számára is javallott.
Megindítja a nyálmirigyek működését, étvágyat gerjeszt, de a gyomorsav termelődését szabályozza, azaz hasonlóan működik mint a tűz fölé helyezett rostély. A gyomor falára felrakódott hurut eltávolítását, megemésztését segíti.
A máj működését fokozza. Támogatja a májban lerakódott zsírok, félig megemésztett tápanyagok - mérgek - átalakítását, kipucolását, ezért szükségtelenné válik a túlerőltetés - a gyulladás megjelenése - ezek felszámolására.
A vértisztítást így közvetve segíti s a zavart veseműködés helyreállítására is emiatt alkalmas. Enyhén vízhajtó hatású.
Az epét tisztítja, megfiatalítja, de termelését a gyomorsavéhoz hasonlóan beszabályozza. A maró epét tompítja, annak kialakulását gátolja, a renyhe, gyenge epét erősíti a májon keresztül. A hasnyálmirigy nedvtermelését /valószínűleg az inzulintermelést is/ fokozza, e szervet tonizálja. Mindezek miatt a belekbe kerülő táplálék ideális emésztettségét "garantálja", vagyis nem alakul ki mérges gázok képződésével járó erjedés, rothadás.
A belekben ezáltal megszűnik, illetve meg sem jelenik a feszülés, a dugulás, a görcs. A felszívódást segíti, erős szélhajtó.
Nyugtató hatása nem csak édes ízének köszönhető. Aromája a nyálkahártyákon keresztül felszívódva szinte "lezsibbasztja" az idegeket, így csökkenti az ingerelhetőséget, az idegi túlműködést. Ezért az idegrendszer labilis működésekor /epilepszia, kimerültség, hajszoltság, stb./, mozgászavarok, remegés megjelenésekor javallott.
A gondolatokhoz, a ködös elméhez hasonlóan a belátást, az elhomályosult látást is tisztítja, így teakeverékek alkotórészeként a látásromlás megelőzésére, illetve látásjavításra alkalmas.
A kismedence szerveinek /hólyag, prosztata, méh, petefészek, hüvely/ kiszáradásakor, fertőződésekor, gyulladásakor alkalmazása szinte elengedhetetlen. Fokozza e szervek tónusát, javítja keringésüket, ezáltal tisztít is.
Oldja a pangó nyálkákat, zsírokat, így e szervek nyálkahártyái könnyebben nedvesednek, a lerakódások, mérgek könnyebben távozhatnak belőlük. A méh simaizmainak görcseit, merevedéseit lazítja, tisztulását hatékonyabbá teszi, a menstruációs görcsöket, fájdalmakat oldja. A tejképzést fokozza.
Az érzékenységet és az oldottságot növelő afrodiziákumok fontos kiegészítőszere, mert magabiztosságot, stabilitást ad, ami előfeltétele az egyesülésben történő elmélyülésnek.
Forrás: Javaslap

Nincsenek megjegyzések: