Oroszország kontra Grúzia - kik azok az oszétek?


Elkezdődött. Illetve folytatódik.

Amíg Te békésen ülsz a tévé előtt kólát iszogatva, addig más népek az életükért küzdenek.Te már nem küzdesz, mert nem is érted, hogy kéne. Hogy Te sem ülsz sokáig abban a fotelban. Nem érzed, hogy tenned kellene bármit is. Sem Magadért, sem a másikért, sem azért, amit rád hagytak, és ami nélkül nem lennél sehol.

"Orosz páncélosok vonultak be Grúziába. Az orosz állami tévé élőben mutatta, ahogy a hadoszlopok átlépik Grúzia határát. Grúzia csütörtökön indított támadást a szakadár Dél-Oszétia ellen, ami eddig is Moszkva támogatásával létezett."

Figyelem! Ezt írja a net az oszétokról: "Az oszétok kaukázusi népek, nyelvük az indoeurópai nyelvcsalád iráni ágához tartozik. Összesen hétszázezren lehetnek, ebből 515 ezren Oroszországban, százezren Törökországban, 65 ezren a szakadár Dél-Oszétiában és közel negyvenezren Grúziában élnek. Többnyire ortodox keresztények, de a szunniták is vannak köztük. Közeli etnikai rokonai a magyarországi jászoknak.

JÁSZOK: A jászok legközelebbi nyelvrokonai nem finnugor vagy török népek, hanem a Kaukázus vidékén élõ oszétok, akik a kereszténységet és a Bibliát már akkor megismerték, amikor még elõdeink egyes csoportjai is ott tartózkodtak. Az oszétok közvetlen elődei viszont fõként a szkíták (szittyák) és alánok, akik az ókorban keveredtek a szarmaták-kal, Hérodotosz szerint sauromáták-kal.

Rákerestem erre a kis népre, és hihetetlen, de Bíró András Zsolt kutatási eredményei jöttek ki, épp a mától aktuális Kurultajt idézte bennem:

Jászok - oszétek - „A legjobb magyarok a jászok.”

Bíró András legújabb genetikai eredményei nemcsak a kazakisztáni magyarokról szólnak. Az y kromoszóma vizsgálatok szerint a kazakisztáni madjaroknak a legközelebbi rokonai a kárpát-medencei magyarság, s a második helyen a Kaukázusban lakó oszétek - a jászok testvérnépe áll. Ezek a törzsek – mint a régészeti feltárások is igazolták – magas szintű kultúrát teremtettek. Fennhatóságukat Krisztus előtt 129 tájékán Szogdiára és Baktriára is kiterjesztették. Szembekerültek Iránnal, s harcaik során egészen a Kaukázusig nyomultak előre. Krisztus előtt 43-ban keletről a hiungnu törzsek támadása érte őket, egy részük menekülvén szétszóródik, de a birodalmat ez visszavonhatatlanul még nem rendítette meg. Ezek a törzsek – mint a régészeti feltárások is igazolták – magas szintű kultúrát teremtettek.

Nyelvi hasonlóságok:
asszony...........ahsin
gazdag............gezdug
híd...............hid
kert..............kert
keszeg............kesag ( hal jelentéssel )
legény............legven
verem.............verm
egész.............egas
idegen............ettegon
üveg..............avge
régen.............ragon
részeg............rasug
vért..............vart

Folytatás http://www.baranta.net/node/149/149/#top oldalon.
Nagyon érdekes!

Már megint kiket sújt a Sors...

forrás: gyopar.blog.hu

Nincsenek megjegyzések: