Festett kazettás mennyezeteink motívumkincse

Tákos
(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye),

Asztalos Lándor Ferencz munkája, 1766.

A virág-mintázat - akárcsak a többi festett kazettás mennyezeten szerte a Kárpát-medencében - itt is világ-mintázatot jelenít meg a képírás ősi eszközeivel. Alul-fölül a középről induló és rendre visszakunkorodó szirmok-szárnyak a megtartó erők évköri képviseletét vállaló Mérleg-tulajdonságok megidézői. Alul középütt a hűvös kékben úszó pikkelyes alakzatok az utolsó téli hónap, a Halak havának vizes közegét varázsolják elénk. Ebből szökik égre - kétoldalt és függőleges középvonalban - a következő, a tavaszindító Kos-hónap robbanó természeti erők nyomvonalát követő összesített mozgásképlete. A "keret" (a Mérleg-tulajdonságok) és a "kép" (a Kos működésrendje) egymással szemközti tulajdonságokat tapogat le az évkörből, így egymáshoz képest a szellemiség illetve a testiség viselkedését modellezik.
Magyarázó szöveg: Pap Gábor
Fotó: Horváth Zoltán György


Csengersima
(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) 1761.

Ha állóképnek véljük, azt mondjuk rá: "kétfejű sas", és mindjárt hozzátesszük: "Habsburg címerállat". Csakhogy a festett kazettás templomi mennyezetek ábrái nem állóképek, hanem folyamatábrák. Sasunk hát nem kétfejű (Habsburgokhoz pedig semmi köze sincs), hanem egyetlen fejét ingáztatja két szélső helyzet között. Így pontosan modellezi a tavaszi napéjegyenlőségi napfelkelte pillanatában tetten érhető természeti mozgástípusokat. Ilyenkor az egy-egy napnyi időegységben egyforma távol vagyunk az előző éjféltől és a következő déltől, az éves időkeretben pedig az előző téli napfordulótól és a következő nyáritól. Ábránk azonban függőleges irányban is folyamatot ír le a madártesttel. Alul a farokrész kancsót idéz, egy emelettel feljebb a pikkelyes mell-rész halat (kétoldalt a szemközti "Szárnyas"-, azaz Szűz-tulajdonságok jelzésével), és csak legfölül teljesedik ki a tavaszkezdő Kos-hónap újító, életre támasztó mozgástendenciáinak máig használt képjele. A tél közepétől valóban így következnek egymásra az állatövi jegy-érvénytartamok (mai nevükön csillagászati hónapok): Vízöntő (Kanta), Halak, Kos.

Magyarázó szöveg: Pap Gábor
Fotó: Horváth Zoltán György

Szilágylompért
(Szilágy vármegye, Erdély), XVIII. sz. második fele (?)

A "Bűnbeesés"-jelenet főszereplői ezúttal - várakozásunkkal ellentétben - nem a bűnbeesők, Ádám és Éva, hanem a csábítás eszköze, az Alma és eszközlője, a Kígyó. Ha így, nagy kezdőbetűkkel írjuk a nevüket, akkor az előbbi a Bika évköri egységét (jegy-érvénytartamát, azaz hónapját) idézi, az utóbbi pedig a vele szembe eső Skorpióét, mint annak "keleti" állat-névadója. A kétféle - egymáshoz képest szellemiség-testiség viszonyban lévő - tulajdonságrendszert a Tejút-fa köti össze képtáblánkon, akárcsak a nekik megfelelő Bika-, illetve Skorpió-csillagképeket az égbolton. A precesziós "nagy Nap-évben" fordított sorrendben követik egymást a hónapok, mint ahogyan a 365 napos "kis" évben megszoktuk. Itt az Ikrek havára következik a Bika hava, amikor a bennünk és körülöttünk egy ütemre lélegző természet érzéki élvezetek soha nem látott pompájával vesz körül bennünket. Nem csoda, hogy ennek a csábítás-özönnek, amelyet a testiség kígyó-hízelgéssel felkúszó indulatai fordítanak át nemi jellegű "bűnesetbe", nem tudnak ellenállni a mindaddig csupán "plátói" szerelmet ismerő ősszülők.

Magyarázó szöveg: Pap Gábor
Fotó: Horváth Zoltán György



Técső
(Máramaros vármegye, Kárpátalja), Felsőbányai Asztalos János munkája, 1748.

Mit keres egy sárkányon lovagló garabonciás diák egy református templom mennyezet-kazettáján? Úgy látszik, ennek a vallásfelekezetnek - ahol más felekezetekkel együtt szerepelt egy-egy településen, ott általában ezt nevezték "magyar vallásnak" - a templomai tovább őrizték az un. "szentistváni térítés" előtti ősvallás elemeit, mint a többiek. A garabonciás egy négylépcsős beavatási menet első állomását képviseli, és mint ilyen, az évkörben az Ikrek téridő-állomásán mozgósul (a további beavatási fokozatok: a tudósé a Szűzben, a táltosé a Nyilasban, illetve a megváltóé a Halakban). A garabonciás - akárcsak a táltos - készen kapja tudományát, nem részletről részletre araszolgatva, iskolapadban szerzi be azt. Birtokában van tehát a magasabbrendű tudásnak, de még nem tudja kifogástalanul irányítani. Hol túlságosan lazára engedi a gyeplőt, hol túlhajszolja hordozó állatát. Ez utóbbi a técsői kazettán óriáshal-szerű lény, amely a Halak világhónapjában esedékes, szigorúan korhoz kötött adottságok (állapot-, azaz állat-szerűségek) összességét testesíti meg.

Magyarázó szöveg: Pap Gábor
Fotó: Horváth Zoltán György


Tancs
(Kolozs vármegye, Mezőség, Erdély), Parajdi Illyés János munkája, 1676.

A legtöbb ember-, illetve állatalakos kazetta az egész Kárpát-medencén belül a mezőségi Tancs református templomában található. A sok szokatlan témájú és vonalvezetésű képtábla közül is az egyik legérdekesebb a mondák Nagy Sándorának égbe ragadását ábrázolja. A középkorban nemcsak Európában, de Ázsiában, sőt Afrikában is elterjedt apoteózis-jelenet sajátos feldolgozását találjuk itt. Nagy Sándor nem világvevő hadvezérként áll elénk, hanem tetőtől-talpig fehérbe öltözött fényhozóként. Fegyver egyáltalán nincs nála, ehelyett virág-formában megjelenített világ(osság)ot emel jobbjával a magasba. A két kar egyesített mozgásvonulata az Oroszlán évköri egységének, a kánikula havának hagyományos jelét írja elénk, míg a sötét madár, ha hollónak nézem, az Oroszlánnal szemközti, az ő testiségét meghatározó Vízöntő második Hold-házának névadójaként, ha viszont sasnak, akkor a hősünk "karriervonalára" merőleges Skorpió-tendenciák képviselőjeként szorul megfékezésre.

Magyarázó szöveg: Pap Gábor
Fotó: Horváth Zoltán György



Gyügye
(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), 1767.

Miféle "Szent Eklésia" lehet az, amelynek a két fő jelvénye a szőlő és a dinnye? "Reformáta" - állítja magáról, tehát valaminek - vélhetőleg egy korábbi, időközben feledésbe merült-merített eszmerendszernek, illetve szertartási gyakorlatnak - a vissza-alakítására vállalkozott. De vajon minek? A két gyümölcs így együtt és ennyire kiemelt szerepkörben egyetlen vallásalakulat keretében szerepelt. Ezt az egész középkoron át a "manicheista" jelzővel illette és eretnekségnek bélyegezte a "nagyegyházi" rangra emelkedett judeo-krisztiánizmus. Nálunk azonban - I. Endre királyunk tiltó rendelkezésének tanúsága szerint - "szkíta népi-nemzeti szertartásrend" a neve. A jelek szerint a XVI. században ennek az ősi, Szent István előtti "pogány" vallásgyakorlatnak az újjáéledése biztosította a hazai - sajátos arculatú - reformációs mozgalom egyik, talán éppen a legfontosabb utánpótlási vonalát. A Kárpát-medence magyarlakta területein ekkortól feltűnően nagy számban készülő festett kazettás templomi mennyezetek motívumkincse mindenesetre egy ilyenfajta szellemi forrásra, nem pedig Luther Márton vagy Kálvin János tanításaira vezethető vissza. Ebben a motívumkincsben a szőlő a teremtett világ működésének energia-típusú, a dinnye pedig az anyagi jellegű megnyilvánulásaira utal. Az évkörbe átvetítve azután az előbbi a Vízöntő, az utóbbi a Szűz képjeleként ragozódik tovább. A felirat hangsúlyos jelenléte ezen az un. "király-kazettán" a kettős szerepköréből a Szűz-tulajdonságokat emeli meghatározóvá.

Magyarázó szöveg: Pap Gábor
Fotó: Horváth Zoltán György



Csengersima
(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), 1761.

Mennyezetkazettánk ábrája vitathatatlanul az ószövetségi Noé bárkáját idézi elénk. A fent megjelenő betűk - egyik lehetséges olvasatuk: NB - ugyanebbe az irányba mutatnak. A bárka azonban a magyar népi műveltség jelhasználatában ennél jóval tágabb jelentéskörű képlet. Akár meseszövegben, akár hímzett, faragott, írókázott minták között tűnik föl, mindenképpen az őszi napéjegyenlőséget követő Mérleg-hónap labilis egyensúlyi viszonyait, menedék-kereső mozgástendenciáit összegzi egyetlen képjellé. A túlélés záloga ez a "bárka" az élővilág számára az évkörnek ebben a szakaszában, hiszen ekkor fordul át a természet a fényben gazdag év-félből a sötétség és a hideg féléves birodalmába. A Mérleg havában Vénusz bolygó-uralmát tartja nyilván a népművészetünk valamennyi ágában kimutathatóan jelenlevő egyetemes csillagmítoszi hagyomány. A három galamb - egy világos, egy sötét, egy rejtőzködő - a Vénusz három lehetséges viselkedésmódjára utal. Van úgy, hogy hajnalcsillagként tűnik föl, van úgy, hogy esti csillagként, és van úgy, hogy nem látszik, mert vagy a Nap mögött vonul éppen vagy előtte, és akkor a "nagy világító" fénye elnyomja az övét. A két sötét madár a bárka két szélén az ugyanitt erőben levő szaturnuszi tulajdonságokat jeleníti. Ez a kemény visszafogó-gátló erőhatás kényszeríti menedékbe - a viszontagságoknak ellenálló, jól épített közegbe, bárkába-burokba - a máskülönben pusztulásra ítélt élőlényeket.

Magyarázó szöveg: Pap Gábor
Fotó: Horváth Zoltán György


Szilágylompért
(Szilágy vármegye, Erdély), XVIII. sz. második fele (?)

"E gonosz és parázna nemzetség jelt kíván; és nem adatik néki jel, hanemha a Jónás prófétának jele." (Máté 16, 4.) - mondta Jézus a farizeusoknak. Jel lett hát Jónás az evangéliumban, és jel lett a magyarországi festett kazettás templomi mennyezeteken. A szilágylompértin például többször is, más-más szerepkörben. Az egyiken éppen a tengeri szörny szájában hadonászik kecskeszakállas, kopasz hősünk. Benyeli vagy éppen kiokádja őt a cethal? Netán ki-mondja? Azaz a teremtő Igét tovább működtetve támasztja életre a "jónásságot", Jézus-tolmácsolta tanulságaival együtt?... Mert bizony nagy és mély titok a jónási titok. Ugyanakkor igen-igen sokrétű és nagyonis nekünk, XX-XXI. századi, utat tévesztett küldetés-hordozóknak szóló. Ha a testi vágyak vonzásának engedünk, menthetetlenül elmerülünk a Halak-korszak állati létbe süllyesztő gyomrában. Emberi méltóságunk őrzője és egyben emelkedésünk szavatolója ebben a fenyegetett léthelyzetben a szellemiség (fej) és a lelkiség (kebel) rendezett önműködése. Jellegzetes Skorpió-dilemma az évkörön belül: felfelé induljak vagy lefelé? "Szálla alá poklokra, harmadnapon halottaiból feltámada..." - mondja az Apostoli Hitvallás Jézusról, de ez a vallomás a mi Jónás-képünk aláírásának is tökéletesen megfelelne.

Magyarázó szöveg: Pap Gábor
Fotó: Horváth Zoltán György


Csengersima
(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), 1761.

Az összes állatövi jegy közül a Nyilas az egyetlen, amelynek a jele a négyzetes képmező átlójára szerveződik. Erről a sajátosságáról bármilyen konkrét fogalmazású Zodiákus-kínálatban azonnal fel lehet ismerni. Képtáblánk esetében is a négyszög alakú képmező egyik sarkából indul el a jelíró növény szára egyenesen az átellenben lévő sarok felé. Hamarosan azonban megszakad ez a nagy lendülettel nekiiramodott életfolyam. A növény törzse oldalirányba egy-egy vékonyka virágos ágat növeszt - ezek képezik a Nyilas-jel keresztvonalát -, majd se szó, se beszéd, eltűnik. Helyette két húsos sziromlevél bontakozik ki az immár láthatatlanná vált átló két oldalán, amelyek befelé egy-egy sor kis virágot növesztenek. Ez utóbbiak közén - nem az egyik virágból vagy a másikból, nem is a virágok sorából, hanem a közöttük lévő szünetből - szépen kirajzolódik az átló. És ez egyenes folytatása a sarokból kiindult, majd látszólag megszakadt törzsnek. Aztán amikor fölül már-már összeért a két húsos levél, egyszerre robbanásszerűen megújul - mégpedig ebből a "negatív" vonulatból - az élet. Íme, a magyarság sorsvonala a szkítáktól a hunokon és avarokon át Árpád népéig. A külvilág csak annyit lát mindebből, hogy népek tűnnek fel és tűnnek el a történelem nagy színpadán. Csak mi, az "íjfeszítők népe", tudjuk, hogy változó nevek alatt ugyanaz a szellemiség él tovább.

Magyarázó szöveg: Pap Gábor
Fotó: Horváth Zoltán György


Csengersima
(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), 1761.

A hurkos farkú sárkány - népművészetünknek bármelyik ágában találkozunk is vele - a tankönyvábrák pontosságával rajzolja elénk a téli napforsulóval induló Bak-hónap hagyományos jelét. Ha a farok hurkolódása Bak-sajátosságnak tekinthető, csodalényünk feje az orrába húzott karikával viszont kifejezetten disznószerűnek adódik (a Disznó a Bika keleti zodiákusbeli megfelelője!), szárnya pedig a népi szóhasználatban "Szárnyasnak" nevezett Szűz tulajdonságcsoportja felé mutat. Bika, Szűz, Bak - ezek hárman a föld-elemű jegyek az Állatövben, mint ilyenek, egymás rész-egységei, más szóval dekanátusai is. Így lesz rész-állata (-állapota) a Disznó és a Szárnyas a Baknak, az évkör legmostohább sorsú, mert legsötétebb téridő-egységének. A Bak-hurok magát az életet veszélyezteti. Ha itt nem kap energia-utánpótlást egy magasabbrendű kozmikus egységből, a saját tejútrendszerünk központja irányából, lecseng a földi élet, hiszen az évkörben mindvégig csak apasztotta a maga erőtartalékait. A Nap-hősöknek - például Jézusnak, mint az Igazság Napjának - ide kell hát születniük, hiszen ha ennél kedvezőbb helyzetbe érkeznének, az annál rosszabb helyzetben lévő földlakók megváltatlanok maradnának. A vészhelyzetre és a menekülés útjára együtt utal a képen a sárkányfarok hurkába írott bibliás szöveg: "Az aszszonyi állatnak magva meg rontya a kigyonak fejét."

Magyarázó szöveg: Pap Gábor
Fotó: Horváth Zoltán György



Técső
(Máramaros vármegye, Kárpátalja), Felsőbányai Asztalos János munkája, 1748.

"Kánaáni követjárás" - ezen a néven emlegeti a művészettörténeti szakirodalom ezt az ábratípust, akár az Ormánságban bukkanjon fel (Patapoklosi), akár a Szamosháton (Csenger), akár itt, a kárpátaljai Técsőn. Az utóbbi két tábla olyannyira közel áll egymáshoz a rajzi sajátosságok tekintetében is, hogy könnyen ráismerhetünk a közös mesterkézre. Az ószövetségi téma-ürügy mögött ezúttal is mélyebb, az évkörben jól modellezhető tanulságcsoport húzódik meg. A két, megszólalásig hasonló férfiú az Ikrek-tulajdonságok megjelenítője. A vállukon átvetett rúd a maga középső kipúposodásával a Mérleg-tulajdonságoké. A képmező leghangsúlyosabb formaeleme azonban kétségkívül a kettős közepén terpeszkedő óriás-szőlőfürt, a Vízöntő hagyományos képjele. A másik két "levegős" jegy-képviselet szemmel láthatóan az ő jelentőségét hivatott kiemelni. Tehetik, hiszen ők ketten a Vízöntő-hónap rész-egységei, s a három dekanátus - a Vízöntő, az Ikrek és a Mérleg - mozgástendenciáit nehézségek nélkül leolvashatjuk a hátulsó, a kisebbik alak kéztartásának összesített nyomvonalából. A tengely-szerepű rúd túlsó végén pedig ugyan miféle mozgás-diagram bontakozik ki a "fejesebb" figura karjaiból? Természetesen a Vízöntővel szemközti Oroszláné. Mintha ez a viselkedés-tendencia irányítaná - modern szakszóval: vezérelné - az egész díszes Vízöntő-menetet.

Magyarázó szöveg: Pap Gábor
Fotó: Horváth Zoltán György


Drávaiványi
(Ormánság, Baranya megye), 1792.

A szimbólum-lexikonok egybehangzó vallomása szerint a sellő a bujaságot jeleníti. No de egy templom mennyezetén? Ráadásul 167 tábla közül az egyetlen alakos - értsd: ember- és állatalakokat felvonultató - díszítésűn?... Valószínűbbnek látszik, hogy a kép üzenete évköri keretben fogalmazódott, és a Halak havának fő gondjait-örömeit foglalja képjelekbe. Ebben a hónapban a Vénusz, a szerelem bolygó-istennője van "erőben", ami rövid ideig tartó, de rendkívül erős, cselekményindító megnyilvánulást jelent. A kérdések kérdése ilyen körülmények között leginkább így szólhat: sikerül-e az emberségnek kiemelkedni a Halak-testiség érzéki szerelembe fullasztó bűvköréből, vagy visszazuhanunk az állati lét szintjére? Ábránk tanúsága szerint a lelkiség már szabadulóban van, sőt a maga harcias indulatait (kardok!) a szellemiség emeletére tornászta föl, a fejtetőn pompázó piros virág pedig lángoló szellem-kitörésekre utal. Ha a testi megjelenést Halak-tulajdonságok határozzák meg, akkor a szellemiség csakis a túloldali Szűz jegyében működhet (Virág = Virgo = a Szűz latin megnevezése!). Ugyanakkor a lelkiség szintjén Ikrek-tulajdonságok mutatkoznak, ugyancsak szabályszerűen. De ugyanitt azt is megtudhatjuk, hogy a kettősség a felemeléssel nem szűnt meg: az egyenes vonalú tőr és a görbe kard a gondolkodás lineáris, illetve fordulatos működésének jeleként értelmezhető.

Magyarázó szöveg: Pap Gábor
Fotó: Horváth Zoltán György


Csetfalva



A református templom festett famennyezetének egyik kazettája (1773, Bereg vármegye, jelenleg Kárpátalja)










Énlaka



Székely rovásírásos kazetta az unitárius templom festett famennyezetéről (1668).

Valószínű olvasata: "Georgyius Musnai csak egy az Isten" (Erdély, Udvarhely vármegye, ma Hargita megye)





http://152.66.73.137/~horvi/kl-kaz.htm

A bolygók jelképei

Nap
Nap Naprendszerünk központi csillaga, a Föld a többi bolygóval együtt körülötte kering. Tőle kapjuk az éltető meleget és a fényt, nélküle nem lenne élet. A Nap szimbóluma egy kör, amelynek középpontjában egy pont található. Ez a jelkép nagyon régi, megtalálható mind Egyiptom, mind Kína ősi kultúrájában. Akkor, ha megvizsgáljuk, azonnal felmerül a gyanú, hogy a korai asztronómus-asztrológus papok tisztában voltak azzal a ténnyel, hogy a Nap a központi égitest, a többi bolygó pedig - a Föld is - körülötte kering, de a jelkép felfogható a mikrokozmosz és a makrokozmosz tükröződésének is.
Minden nép mítoszaiban szerepelnek Nap istenségek, mint például Re, Héliosz, Apolló, Szol, s az asztrológiai Nap elsősorban ezek jelentéséből eredeztethető. Az egyiptomi Re az őskáoszt világítja be és ezáltal ad életet mindennek. A görögöknél két napistent is találunk, akik alapvetően különböznek egymástól. Héliosz a fény hozója, az égi napisten, a Zeusz előtti idők kozmológiájához tartozik. Szekerét hajtva minden hajnalban diadalmasan bukkan fel keleten, végig hajt az égen, majd este nyugaton eltűnik, fogalmuk sem lehet, hogy mi történik vele ilyenkor. Távoli, elérhetetlen, nincs túl sok köze sem az emberekhez, sem az olimposzi istenekhez. Apolló viszont nagyon is emberi tulajdonságokkal rendelkezik, s nem is egyedüli hatalmasság. Artemisz Hold Istennő ikertestvére, amely kifejez egyfajta ősi kettősséget, vagyis polaritást, s ez a tény még ebben a viszonylag késői görög szakaszban is a matriarchális kozmológia maradványának tekinthető.
A Nap az Oroszlán uralkodó bolygója.

Hold
A Holdat, amely a Rák uralkodó bolygója, kétféleképpen is jelölik. A jobb felé kanyarodó holdsarló az Újholdat, a bal felé kanyarodó pedig a fogyó Holdat ábrázolja. Gondolhatnák, ízlés dolga, hogy ki melyiket részesíti előnyben, de az a tapasztalatom, hogy a választásnak mélyebb jelentősége van. Azok, akik szeretik az új helyzeteket, és bátran vágnak bele ismeretlen, váratlan dolgokba, szinte mindig Újholdnak rajzolják az éjszakai világítótestet.
A befelé forduló, töprengő típusok pedig ösztönösen a fogyó Holdat ábrázoló változatot kezdik használni.
A Hold asztrológiai jelképénél találkozhatunk ismét azzal a problémával, hogy melyik oldalt tekintsük jobb-, illetve baloldalnak. A képi ábrázolások, tehát a szimbólumok esetében is, „rendezői” jobb- és baloldalról van szó, vagyis mindig a látszólagos állapotot, a valóság tükörképét kell figyelembe vennünk. Bizonyíték erre az asztrológiai képlet, amelynek bal oldalán található a keleten éppen felkelőben lévő jegy, az Aszcendens, fent van dél és lent van észak, tehát éppen fordítva, mint a térképeken. Ebben az az izgalmas, hogy a térkép is kép, a valóság képi ábrázolása, ennek ellenére (vagy talán éppen azért, mert „racionális” tudományágat képvisel) a tényleges állapotot igyekszik rögzíteni.
Az intuitív emberek talán ezért olvasnak nehezen térképet, míg a racionális típusok könnyen tájékozódnak a segítségükkel.

Merkúr
A Merkúr az első olyan bolygó, amelynek az ábrázolásához őseink nem a fizikai valóságot másolták le, mint ahogy azt a Nap és a Hold esetében láthattuk, hanem absztakt szimbólumokat használtak fel a megjelenítésére.
A test - szellem - lélek hármas egysége nagyon korán világossá vált őseink számára, ezért a bolygók jelképeinek megalkotásakor gyakran használták e három összetevő kombinációit, hogy minél pontosabban kifejezhessék egy adott bolygó jelentését.
A fizikai síkot, vagyis a testet a kereszt (+), a szellemi síkot a kör (O), míg a lelki síkot a félkör (C) jelképezte. A Merkúr szimbóluma mind a hármat magába foglalja, mert elődeink pontosan tudták, hogy a bolygó nemcsak képes egyesíteni őket, de ez egyúttal az egyik legfontosabb feladata is. Hermész az örökifjú isten, akinek otthona nem az Olimposz, hanem szabad (és főleg következmények nélküli) átjárása van mindhárom világban. Gyakran vezet át egyik világból a másikba utazókat, még gyakrabban vállalja a küldönc szerepét, és közvetít az egyes világok között. Hermész sok, néha egymásnak ellentmondó dolgot ural: a kereskedők, a tolvajok, a mágia, a varázslás, az alkímia, a jó szerencse, és a keresztutak istene. Hősöknek és halandóknak egyaránt segít, ha gyors megoldásra van szükség. Az örök ifjúságot is képviseli, s ezáltal a játékosság, a könnyedség, a szabadság megtestesítője.
Merkúr az Ikrek uralkodó bolygója

Vénusz
A szerelem istennőjének jelképe a testen uralkodó szellemet ábrázolja. Érdekes, hogy pont a lélek félköre hiányzik... Vénusz az asztrológiai hagyomány szerint két jegyet is ural: a Bikát és a Mérleget, de sokan gondoljuk úgy, hogy amíg a földies, anyagias Bikában valóban jól érzi magát a bolygó, a levegős Mérlegben nincs igazi otthona.
Egyre több asztrológus várja azt a pillanatot, amikor a csillagászok fizikailag is felfedezik azt a Plútón túli bolygót, amelyet papíron, matematikai úton már kiszámoltak, s amely a Mérleg uralkodója lehet. Ez egyáltalán nem szokatlan, hiszen például a Neptunusz létét is így bizonyították be, és csak sokkal később fedezték fel távcsővel. Vénusz jelképe kézi tükörre is hasonlít.
A mítoszok szerint Afrodité előtt mindig ment valaki, és tükröt tartott a szerelem istennőjének, hogy láthassa saját szépségét.

Mars
Ez a szimbólum kissé eltávolodik a test - szellem - lélek kifejezésére szolgáló jelképektől, bár egyet azért megtart közülük. A szellem köréhez egy felfelé (méghozzá jobb irányba) mutató nyíl kapcsolódik, amely a férfi princípium egyik legelterjedtebb szimbóluma. A jobb oldal hangsúlyozása a bal agyféltekéhez, vagyis a racionális, szoláris, lineális, logikus mentalításhoz kapcsolódik. A bal (logikus) agyfélteke a test jobb felét, míg a jobb (intuitív) agy a test bal oldalát irányítja.
Érdekes, hogy az anyag, a fizikai test keresztje egyáltalán nem jelenik meg ebben a szimbólumban, amely azt sugallja, hogy eredetileg a férfiasságot nem kapcsolták a testi funkciókhoz, hanem éppen a szellem „jobbra tolódását”, a ráció felé hajlását akarták vele kifejezni. Nagyon lényeges ez az értelmezés, hiszen eredetileg a matriarchátus és a Hold Istennő tisztelete szorosan kapcsolódott egyrészt az intuitív (jobb agyféltekén keresztüli) észlelésekhez, másrészt magához a fizikai testhez is.
A Mars jelképes ábrázolása véleményem szerint azt a pillanatot örökíti meg, amikor az emberiség túléléséhez elengedhetetlenül szükségessé vált az absztrakt, racionális gondolkodásmód elterjedése és uralkodóvá válása. Erre az a tény is bizonyságul szolgálhat, hogy létezik egy másik, a Mars jelképénél jóval ősibb férfi szimbólum, a ^ (jelentése „penge”), amelyet az elmúlt kétezer évben egyre kevésbé alkalmaztak.
A Mars a legférfiasabbnak tartott jegy, a Kos uralkodó bolygója.

Jupiter
A lélek félköre uralkodik az anyag keresztjén, amely azt sugallja, hogy a lélek képes is erre, ha sikerül felülemelkednünk az anyagi világon.
Az a tény, hogy nem a kereszt legtetején áll, hanem annak bal oldali szárához kapcsolódik, több dolgot is jelez. Jupiter a görög Zeusz főisten római változata, aki hatalmát anyjától, Rheától kapja, s felbonthatatlan szerződés köti feleségéhez, Júnóhoz. A baloldalon, vagyis a feminin oldalon álló lélek félköre, amely a Holdat is szimbolizálja, a női oldal hatalmát és erejét jelképezi, amelyet még a görög-római időkben is kénytelenek voltak félve tisztelni, bár igyekeztek a matriarchális istennőktől és szimbólumaiktól rövid úton megszabadulni.
A Jupiter a Nyilas uralkodó bolygója.

Szaturnusz
Ez a jelkép éppen fordítottja a Jupiternek: itt az anyag keresztje uralkodik a lélek félkörén, s valóban, ez a bolygó mindenben a bőséget hozó Jupiter ellentéte: a korlátokat, a felvállalandó nehézségeket, kényszerű feladatokat jelöli.
Ebben a szimbólumban is a bal, vagyis a női oldal válik hangsúlyossá, és ennek pontosan ugyanaz az oka, mint amit a Jupiter esetében láttunk. Gaia után a görög és római férfi istenek mindegyike az anyjától kapja egyrészt az életet, másrészt felhatalmazást arra, hogy apjukat letaszítsák a trónról és a helyükbe léphessenek.
Szaturnusz a Bak uralkodó bolygója.

Chiron
Az asztrológiai jelképet eredetileg felfedezőjének, Charles Kowallnak a családnevéből alakították ki, de sokkal mélyebb jelentése van. Ha jól megnézzük, egy régimódi kapukulcsra emlékeztet, s valóban, Chiron egyrészt a karmikus sebek jelölője, másrészt az inkarnáció kulcsa. Kapcsolatot teremt a szabad szemmel látható ősbolygók és a távcsővel felfedezett transzcendens bolygók, a látható világ és az érzékelésen kívüli dimenziók között.

Uránusz
Többféle szimbólum is forgalomban volt egy ideig, mára azonban a legtöbben azt használjuk, amely egy TV antennára hasonlít.
Uránusz a káosz, a robbanásszerű változások bolygója, de a bevillanásszerű megvilágosodást, a más dimenziókból érkező üzeneteket, a telepatikus megérzéseket is hozzá kötjük. A régebbi ábrázolásokon a jel két oldalát alkotó függőleges vonalakat félkörívben rajzolták, s ha így teszünk, a test - szellem - lélek hármasát fedezhetjük fel: a szellem körén az anyag keresztje uralkodik, amelynek karjai a lélek félköríveit tartják.
A megkettőződött lélek tehát együttműködik az anyaggal, kissé fölötte áll, de nem nyomja el. Az Uránusz a Vízöntő uralkodó bolygója, s a Vízöntők valóban az anyag, a földi lét szolgálatába állítják a szellemet. Hogy mit keres a lélek éppen legfelül, azt sokkal nehezebb logikusan megmagyarázni, de ha kettőzött formájára gondolunk és arra a tényre, hogy az anyag karjain ülnek, akkor már érthetőbbé válik, a lélekre ugyanis a Vízöntőknek csak abban az esetben van szükségük, ha az emberi életet, a földi síkot szolgálják.

Neptunusz
Az első, ma általánosan elfogadott szimbólum Poszeidónnak, a tenger istenének, Neptunusz görög változatának a szigonyára emlékeztet. A második egy régebben használatos jelkép, amelyben a szellem körén az anyag, az anyag keresztjén viszont a lélek félköre uralkodik. Ha jobban megnézzük az első változatot, ott is fellelhető az anyag keresztjén uralkodó lélek, de a két jel egymásba csúszik, a lélek uralma tehát nem teljes, és hiányzik a szellem köre.
Neptunusz a Halak uralkodó bolygója, s éppen a Halak jegyűek viselik el a legnehezebben azt a tényt, hogy testben kell inkarnálódniuk. A második jelképet értelmezhetjük úgy, hogy a testet a szellem és a lélek zárja börtönbe, ami gyakran megegyezik a Neptunusz szülötteinek életérzésével.
Az elsőn a lélek próbál a testen uralkodni, de szüksége van rá, belékapaszkodik, s éppen ez az, amit a Halaknak meg kell tudni érteni, s földi életük során el kell tudni fogadni, bármennyire is nehéz a számukra.

Plútó
A Plútó esetében is több szimbólum ismert. A legelső, amely a bolygó két első betűjét, illetve felfedezőjének, Percival Lowellnek kezdőbetűit olvasztja egybe, talán a legegyszerűbb és legelterjedtebb.
A második a Holdra emlékeztet, s a Teliholdba kanyarított Újhold alapvetően nőies energetikát sugall, pedig a Plútó az egyik legférfiasabb bolygó. Mégis van létjogosultsága ennek a jelképnek is, hiszen Plútó uralja a transzformációt, a születés - halál - újjászületés misztériumát, amelyet éppen a változékony Hold szimbolizált leginkább a bolygó felfedezése előtt.

A jelképek közül a harmadik a legérdekesebb, amely a test - lélek - szellem hármas szimbólumát használja. Nagyon hasonlít a Merkúrra, csak itt az anyag keresztjén ülő lelken a szellem arat végső győzelmet. A hagyományos asztrológia a Mars felsőbb oktávjának tartja, de értelmezésében benne van a Merkúr magasabb rendű változata is, hiszen Merkúr a hétköznapi tudás és kommunikáció, míg Plútó az értelmes, tudással rendelkező hatalom és hatalommal rendelkező tudás bolygója. A Skorpió uralkodója, akinek az a dolga, hogy kifürkéssze a rejtett titkokat és megismerje a valódi tudást.
http://www.the-dreamweaver.net/AZASZTROLOGIAIJEGYEKJELKEPEI.html

Az asztrológiai jegyek jelképei


Kos
A precessziós világkorszakok közül a Kos időszaka (kb. i.e. 2500- tól 3000-ig) szoláris (Nap tudatú), maszkulin, alapvetően hősi kor.

Ekkorra veszíti el a feminin Hold istennő végleg a hatalmát és válik általánossá a lineális időszemlélet (szemben a ciklikussal). A bal (racionális, "logikus") agyfélteke használata szinte teljesen kiszorítja a jobb agyféltekén alapuló, intuitív szemléletet és gondolkodásmódot.
Ebben a korban szűnik meg végképp az emberáldozat gyakorlata, és fölerősödik az állatok áldozatának rítusa.
A Kos hava a tavasz kezdete. A hosszú téli álom után a természet szinte egyik pillanatról a másikra kitör álmából. A fásult bénító hideg után a Napnak ereje van, az állatok felébrednek téli álmukból, a madarak énekelnek és párzanak, a fák rügyeznek és virágoznak. Minden megújul. A Kos jelképe egyrészt az állat szarvait, másrészt a sarjadzó növényt szimbolizálja, de szárnyaló madarat is láthatunk benne. Mindhárom jelentés az új életet, a természet megújulását sugallja.

Bika
A precessziós világkorszakok közül a Bika az i.e. 4700 és 2500 közötti időszakra tehető, amelyhez három szimbólum köthető: a bika, mint a termékenység biztosítéka, Vénusz/Afrodite, és Buddha
. Ebben a világkorszakban az istennő kultusza a jellemző elsősorban, a bika pedig a maszkulin kiegészítője (Afrodité egyik állandó jelzője "tehénszemű"). A bika szimbolikájához több valóságos és mitikus állat tartozik, pl. a sumer Inanna bikája, a krétai Minotaurusz legendája és Európa fehér tehene, s mindháromban összeforr az istennő alakja és a termékenységét, megtermékenyülését biztosító bika.
Ebben a ciklusban válik anyagiassá az emberek érdeklődése. Fejlődésnek indul a pénz, a kereskedelem. A művészetek közül a szobrászat és építészet emelkedik ki. Indiában a tehén ekkor válik szent állattá.
A jegy szimbóluma egy stilizált bika fejet ábrázol, de felfoghatjuk úgy is, hogy a szellem körén a lélek félköríve uralkodik. Az anyag keresztje azért sem jelenhet még meg, mert éppen a Bika jegyűek egyik legfontosabb feladata az anyagi javak megteremtése, a földi sík megtapasztalása, élvezete.

Ikrek
Az Ikrek világkorszak i.e. 6900 és 4700 közé tehető. Ez a racionális gondolkodás végső megszilárdulásának és egyeduralkodóvá válásának időszaka.

Kialakul a cserekereskedelem mind a szellemi, mind az anyagi javak területén. Az emberek tudatosan igyekeznek ismereteiket gyarapítani, idegen népektől és kultúráktól is hajlandók eltanulni mindazt, ami hasznukra válhat.
Sok vallásban és mítoszban ekkor jelennek meg ikrek (Ozirisz és Isis, Kasztor és Pollux). Az Ikrek az első kettős jegy. A régebbi korokban mindig csodálták az ikerszüléseket, amelyek nem voltak gyakoriak, és ha megtörténtek, általában komplikációkkal jártak, tehát az öröm mellett sokszor voltak bánat vagy aggodalom forrásai. Ha királyi háznál történt ikerszületés, az kimondottan szerencsétlen eseménynek számított, sok történet szól a másodiknak született gyermek sanyarú sorsáról (ilyen például a Vasálarcos legendája, aki a francia Napkirály, XIV. Lajos ikertestvére volt).
Ugyanez a kettősség jellemző mind a mitológiában szereplő ikrek jellemére, mind az Ikrek csillagjegy viselőire is. A fény és árnyék kettőse ez, Káin és Ábel, a yin és a yang, a fekete és a fehér polaritása. Egyik sem lehet meg a másik nélkül, a pár egyik fele csak a másik által kifejezhető. Ezt jeleníti meg a jegy szimbóluma is: a két egyenes, párhuzamos, függőleges vonalat felül és alul két hullámos vonal köti össze. A két teljesen azonos, egy irányba futó, egymástól megkülönböztethetetlen vonalat a két másik, felül és alul futó, más irányba kanyaruló összekötő vonal egységbe foglalja ugyan, de jelképezi a másságot, az eltérő értékrendet is.

Rák
A világkorszakok közül a Rák az utolsó "nagy kataklizma" és Atlantisz teljes megsemmisülésével záródó Aranykor után következik i.e. 9600 (?) és 6900 (?) között.

A Rák időszakában törzsi szerkezetű társadalmak alakulnak ki, ekkor válik fontossá a család, mint a társadalom alapegysége.
A csillagképet eredetileg nem Ráknak nevezték, az egyiptomiak például a Skarabeuszt látták benne, amely a halhatatlanság szimbóluma. A mezopotámiai Kaldeusok és az őket követő görög neo-platonisták szerint a Rák csillagkép az a kapu, amelyen a lélek az inkarnációkor belép.
A nagyon korai görög források szerint a zodiákus a Rákkal kezdődött, mint ahogy a lélek belépése egy földi testbe is az anyán keresztül valósul meg. Ha megnézzük a Rák szimbólumát, egyrészt a rákra, másrészt a női mellekre emlékeztet, de közvetett módon érzékelteti az anyaméhet, ami nemcsak oltalmaz, de be is zár, fogva tart, hiszen a két kunkorodó vonal pontos mása, asszimetrikus tükörképe egymásnak.

Oroszlán
A legtöbb nép mítoszában találunk utalást az "Aranykorra," amely minden valószínűség szerint akkor volt, amikor a precessziós Nap a saját jegyében, vagyis az Oroszlán csillagképben haladt.

A precesszió elvének megfelelően az Oroszlán korszak valamikor i.e. 11500 és 9100 közé tehető. A mítoszok szerint ekkor a földi élet még teljes összhangban állt az égi törvényekkel, ember és természet tökéletes egységet alkotott.
Ebben az időszakban virágzottak azok a kultúrák (például Atlantisz), amelyek az utolsó nagy kataklizma idején semmisültek meg (ez kb. i.e. 9600 körül történt és szinte teljesen elpusztította az akkori lakott területeket).
A jegy jelképe az oroszlán sörényét idézi, s szimbolikájához egyrészt az állatok királya, a hím oroszlán, másrészt több mitikus állat is köthető, például a Némeai Oroszlán, vagy az Anyaistennők (az egyiptomi Shekmet, a kisázsiai Kybele) szekerét húzó oroszlánok. Ugyanakkor sokan a spermium stilizált ábrázolását is felfedezik a jelképben, s a Nap jegye valóban az életerőt, az új élet lehetőségét sugallja.

Szűz
A Szűz időszaka a nyár utolsó hónapjához, végső fázisához kötődik.
Ekkor a nappalok egyre rövidülnek, a nap ereje csökken de még bőségesen ad meleget. Az érett búzát learatják és magtárakba töltik.
A Szűz jegyét egyébként terméketlennek tartják az asztrológusok, s pontosan ez lényének kettőssége. Egyrészt a szűzies tisztaságot, romlatlanságot jelképezi, másrészt az érett kalászt tartja kezében (az égen ez a Spica, az egyik legszebben ragyogó állócsillag). Mélyen kötődik tehát az ősi termékenység istennőkhöz és a görögök "szűz" istennőihez egyaránt, de a fizikai szüzességnél sokkal lényegesebb, hogy Artemisz vagy Pallasz Athéné öntörvényű. Önállóságuk, sehova, senkihez sem tartozásuk az igazán fontos, a férfiak éppen ezért szóba sem kerülnek.

Mérleg
A Mérleg a szüret, a gyümölcsérés és a betakarítás időszaka.

Amit a tavasz elindított és a nyár megérlelt, azt begyűjtik és elraktározzák télire. Ez a jegy az ősz kezdete, az őszi napéjegyenlőség után a nappalok egyre rövidebbek, az idő egyre hidegebb, a Nap végképp elveszteti csatáját a sötéttel szemben.
A Mérleg az egyetlen olyan jegy a zodiákus körön, amely nem élőlény, hanem élettelen tárgy - a többi vagy ember, vagy állat, vagy valamilyen mitikus alak. Ha megnézzük az asztrológiai jelet, láthatjuk, hogy a Mérleg igazságosságot és egyensúlyt sugall, ugyanakkor a jelkép hídra is hasonlít, és sokszor valóban ezeket a funkciókat látják el a jegy szülöttei.

Skorpió
A Skorpió időszaka az ősz második hónapja.

Az ősz ekkor már visszafordíthatatlan. A téli álmot alvó állatok búvóhelyet keresnek maguknak. Minden lelassul, befelé fordul. A jegy uralkodó bolygója a ¿ arra készteti, hogy nagyon mélyre hatoljon a tudatalattiba, le a gyökerekhez, és új életet indítson a régiből, ami már gyakran halott. Ez a kombináció teszi alkalmassá a jegyet arra, hogy a legmélyebb zuhanásból a legmagasabb emelkedésre is képes legyen, nemhiába kettős jelképe a kígyó és a sas - a Skorpió az ég felé szárnyaló sas szimbólumában érheti el lehetőségeinek legmagasabb pontját.
A jegy asztrológiai jelképe, amely az m betűből és egy ferdén felfelé emelkedő nyílból áll, ezt a kettősséget rejti: egyrészt a skorpiót, amelynek csípése halálos, másrészt a férfi nemi szerveket, amelyet a patriarchális filozófiák az élet forrásának tartanak. Élet és halál egyesül tehát a jelképben éppúgy, mint a jegyben, amit szimbolizál.

Nyilas
A Nyilas hagyományosan a Zodiákus leglelkesebb, leglobogóbb jegye.

Ha a Karácsonyt megelőző, boldog várakozással teli, szinte csodaváró időszakra gondolunk, megértjük a jegy alapvető hangulatát és jellegzetességét. A Nyilas a második kettős jegy. Maga a jelkép egy kilőtt, ég felé törekvő nyilat jelenít meg, amely jobbra, vagyis a férfi oldal felé és a jövőbe mutat.
A jegyhez kapcsolódó kentaur figurája mitikus lény, felsőteste ember, alsóteste pedig ló: az ösztönlény és a guru, az állat és az isten eggyé forrott, elválaszthatatlan kettősét testesíti meg.

Bak
A Bak a tél kezdetét jelöli, a Téli Napforduló az év leghosszabb éjszakája és legrövidebb nappala, utána egyre hosszabbodnak a nappalok, teret nyer a fény a sötéttel szemben. Nem véletlenül tették Krisztus születését is erre a napra, hiszen ősi pogány fényünnep volt évezredeken keresztül.
A jelkép az állat összecsavarodott szarvára emlékeztet, a Bak szimbóluma pedig az állat maga, amint a hegyvidék ritkás levegőjében meredek sziklákon lépdel egyre feljebb, csupán gyér füvek biztosítják a táplálékát, de mit sem törődik a nehézségekkel, az akadályokkal.
Ez az egyetlen olyan állatövi jegy, amelyet kétféleképpen is ábrázolnak, de mind a kettőben jelen van az önmagába visszatérő csavart vonal.
Az egyszerűbb változat (Í) két balra (a női oldal felé) induló vízszintes vonala egy teljes körben kapcsolódik egybe, a szellem körének nőies, de kettős megnyilvánulásaként fogható fel.
A másik változatban (Ê) is jelen van a kör, de jóval kisebb, kevésbé látványos. Ez a jelölés még inkább magában hordozza a kettősséget, mert van egy V alakú, kizárólag egyenes vonalakból álló bal oldala, és egy csavaros vonalakból álló jobb oldala, vagyis a női oldalt egyenes, maszkulin jel, míg a férfi oldalt feminin, kanyargós jel alkotja. Annak ellenére, hogy a Bakot semmiképpen nem tarthatjuk kettős jegynek, a Bakok jellemében, az élethez való hozzáállásában gyakran megtalálható.

Vízöntő
A Vízöntő jelképe két vízszintes hullámos vonal, amely egyrészt a vizet, másrészt bármilyen eredetű és funkciójú hullámot (elektromosság, mágnesesség, telepatikus kisugárzás, stb.) szimbolizál.

Az egyiptomi asztrológiában Hapi, a Nilus áradásának istene kapcsolódik a jegyhez, aki fontos istenség volt, rajta múlt, hogy milyen lett a termés, pedig semmi mást nem tett, "csak" a vizet öntötte.
A görögöknél átalakul a Vízöntő szerepe: Ganümédesz, az istenek pohárnoka áll a legközelebb ehhez az archetípushoz, az ő szerepe azonban csupán annyi, hogy nektárt és ambróziát csurgat az istenek poharába, elveszíti tehát eredeti, életet biztosító funkcióját.
A Vízöntő a Halakat követő új precessziós világkorszak, amely egyesek szerint már elkezdődött, mások szerint éppen mostanában indul.

Halak
Az elmúlt 2200 év precessziós világkorszaka a Halak jegyében telt és a keresztény vallás elterjedésében fejeződött ki
, tehát mindaz, ami jellegzetes volt ebben a két évezredben, köthető a jegyhez.
Ilyen például az önfeláldozás vágya, az istennel való személyes kapcsolat misztériuma, a lemondás és a nehézségek vállalása a túlvilági boldogság kedvéért.
A Halak szimbóluma azonban sok évszázaddal megelőzi mind a kereszténység, mind az olimposzi görög istenek kialakulását. A jelkép, amely pontos mása az égi csillagképnek, két halat ábrázol, amelyek el akarnak úszni egymástól, de nem tudnak, mert elválaszthatatlanul össze vannak kötve a farkuknál fogva, s képtelenek elszakadni. A sorsuk az, hogy örökre együtt is maradjanak, miközben ellentétes irányba próbálnak elúszni.
A Halak a harmadik kettős jegy, de soha nincs tudatában a hasadásnak, hiszen éppen az a problémája, hogy teljesen és mélyen azonosul a másikkal, olyan mértékben, hogy képtelen megkülönböztetni a határvonalat az Én és a Te között.
http://www.the-dreamweaver.net/AZASZTROLOGIAIJEGYEKJELKEPEI.html

Az aspektusok

Mi az aspektus?
Két bolygó közötti 30-cal osztható számú fényszög kapcsolat.
Milyen tűrést kell figyelembe venni az aspektusok meghatározásánál?Nagyon ritkán találunk pontos fényszöget két bolygó között. Ezért a tűréshatárokat figyelembe kell vennünk, amelyeken belül egy aspektus létezik, amelyen kívül nincs fényszög két bolygó között.

Fényszögek:
Együttállás: 0 fok
Félszextil: 30 fok
Szextil: 60 fok
Quadrát: 90 fok
Trigon: 120 fok
Quincunx: 150 fok
Oppozíció: 180 fok

A fényszög jellege és a bolygó haladási sebessége határozza meg, hogy mennyi ez a tűrés.

A felszálló holdcsomó aspektusait is jelezzük, de annak tűrése mindig a vele fényszögben álló bolygó tűrésével azonos.
Így lehetséges, hogy a gyorsabb bolygó oldaláról a fényszög létre jön, a lassúbb oldaláról nem. Ilyenkor féloldalas aspektusról beszélünk. Ezt úgy kell berajzolni a horoszkópba. Hogy fél útig folyamatos vonal (amelyik oldalról létrejött az aspektus) a másik oldalról csak szaggatottal rajzolunk tovább.
A féloldalas aspektus értelmezése: ez a személyiség rész vagy képesség (bolygótól függ) csak akkor "hajlandó" aktivizálni magát, ha kényszerhelyzet van.
Aspektus nélküli bolygók önállóak és nincsenek együttműködésben más személyiség résszel vagy képességgel.
Működésük szélsőséges: egyszer hiperaktiv, másszor szinte tetszhalott.
Az aspektusokat (mint más horoszkóp komponenseket) színekkel különböztetjük meg egymástól.
Ez nagy segítség, ha a teljes horoszkópot figyeljük, jól elkülönülnek a színek által jelzett minőségek.
Az együttállást narancsszínnel
A félszextilt zöldszínnel
A szextilt kékszínnel
A quadratot piros szinnel
A trigont kékszínnel
A quincunxot zöldszínnel
Az oppozíciót piros szinnel kell berajzolni.

Módszerünk jellegzetessége, hogy AC-hez és más házakkal kapcsolatos ponthoz nem jelölünk fényszöget, mert ezeknek pszichológiai szempontból nincs jelentőségük. Így egy sokkal áttekinthetőbb és szebb horoszkóprajzot kapunk.
Az aspektusok színei nem véletlenül olyanok, amilyennek leírtuk.
A színek egyben minőségeket is jelentenek:
Piros= feszültség kardinális minőség
Kék=biztonság szilárd minőség
Zöld=bizonytalanság változó minőségű
http://www.astro-line.hu/html/body/archivum/int_astroarc.htm

Személyiség és integrációja



A személyiség
A személyiséget a radix horoszkópban a három személyiségi bolygó jelzi.
Szaturnusz= fizikai Én
Hold= érzelmi Én
Nap= mentális Én


1. A Szaturnusz a fizikai Én

A biztonság, a biztonságérzet, a gátlás, a félelem, a túlélés, a fizikai szükségletek
Fényszögei szerint: Kék fényszögek= reális érzékelés, értékelő (biztonság teremtő)Piros fényszögek= érzékeli a realitást, de ellenáll (félelem, gátlások) Zöld fényszögek =kutatja a realitást (tapasztalatok és azok értékelése)

Jele szerint:Földes jegyekben= anyagias, ragaszkodó, fegyelmezett, gátlásosTüzes jegyekben= reakciók nem a megfelelő időben, környezetét ellenőrzés alatt tartjaLevegős jegyekben= logikus, legalizáló, koncentrálóVizes jegyekben= érzelmeket elfojtó, védekező, aggodalmaskodó
Házakban:A ház témája szerinti életterületen különösen koncentrált, biztonságra törekvő, fegyelmezettaggodalmaskodó

2. A Hold az érzelmi Én

Igények, vágyak, érzelmi élet, öröm, a bennünk élő gyermek, a hangulatok
Fényszögei szerint:
Kék fényszögek= kényeztetésre vágyó, elváró, igényes
Piros fényszögek= negatív eszközökkel hívja fel magára és vágyaira a figyelmet
Zöld: fényszögek= alkalmazkodik vágyainak teljesülése érdekében

Jele szerint:
Vizes jegyekben= érzékeny, védekező, visszahúzódó, sérülékeny, labilis, romantikus
Tüzes jegyekben= önző, domináns, dramatizáló, arrogáns, követelőző
Földes jegyekben= egoista, realista, kitartó, ragaszkodó
Levegős jegyekben= személytelen, állhatatlan, függő, hideg, idealista

Házai szerint: Az érzelmi Én önmagára koncentrál az adott életterületen. A ház értelme szerinti vágyakkalrendelkezik.

3. A Nap a mentális Én

A gondolkodásmód, a céltudat, az akarat, az öntudat
Fényszögei szerint:
Piros fényszögek= teljesítmény orientáció, büszkeség, stressz
Kék fényszögek= lassúság, passzivitás
Zöld fényszögek: bizonytalanság, útkeresés

Jele szerint:
Tüzes jegyekben= tetterős, impulzív, céltudatos, optimista, lelkes, megvalósító
Levegős jegyekben= intellektuális, többet beszél, mint cselekszik
Földes jegyekben= lassú, kitartó, törekvő
Vizes jegyekben= kapcsolataira tekintettel van, érzelmes gondolkodás, passzív

Háza szerint:
A céltudat és az önbizalom a Nap házában a legerősebb. A horoszkóp negyedeidben elfoglalt helye mutat rá, hogyan áll az önbizalommal.

A személyiségi bolygók egymás közötti fényszögei a radixban

A személyiségi bolygók fényszög kapcsolatai (ha vannak), a személyiségrészek együttműködését mutatják. Ha a három személyiségi bolygó egymással kapcsolatban van, akkor a szülött a biztonsági, az érzelmi és a szellemi Én-részeit könnyebben hangolja össze.
A személyiségi bolygók a szülött egyéni, szubjektív szemszögéből a családmodellt is mutatja.
A Hold a szülött, a Nap az apa és a Szaturnusz az anya.
A tudattalan, vagy árny személyiséget a holdcsomó horoszkópból már ismerjük. A tudatos személyiséget a radix horoszkóp ismertetei. A kettőt, mint a partnerhoroszkópoknál, össze kell vessük, hogy megtudjuk, mely személyiség részeink integrálódtak, melyek integrálódhatnak ebben az életben és melyeket nem tudunk vagy csak nagyon nehezen integrálni, azaz tudatba hozni. A tudatba hozás annyit jelent, mint megszabadulni az árnytól, a tudattalan traumaktól.
Az integrációs horoszkóp mutatja meg e lehetőségeket és nehézségeket. Csak a személyiségi bolygók és a holdcsomó (Nap, Hold és Szaturnusz) fényszögeit figyeljük.
http://www.astro-line.hu/html/body/archivum/int_astro18.htm

A holdcsomó horoszkóp


Az előző életek kutatása ma nagyon divatos, de ugyan mi célt szolgálhat?
A holdcsomó horoszkóp az előző életekből származó tapasztalatok összessége.
Fontos kihangsúlyozni, hogy nem az előző életé, hanem minden előző élet összegezve.
A holdcsomó horoszkóp kiszámítása nem ördöngösség. Az kiszámítás alapja a radix horoszkóp. A radix horoszkóp felszálló holdcsomóját vesszük a holdcsomó horoszkóp ascendensének és innen minden házat 30 fokosnak rajzolunk be.
Figyelem! A holdcsomó horoszkóp ellenkező irányba "halad" mint a radix. Az ellenkező irányba forgó holdcsomó horoszkópban tehát a radixban egy jegy elején található bolygó természetesen a jegy végére kerül, mert a radixban például egy jegy 7. fokán álló bolygó a holdcsomó 7. fokán annyi, mintha a radix 23. fokán állna.
Emiatt az aspektuskép akár teljesen megváltozhat, de minden esetre valószínű, hogy legalább irányban változik (általa elfoglalt negyedek tekintetében). A legkevesebbet változnak azok a horoszkópok, ahol a radixban a felszálló holdcsomó az ascendens közelében van és ahol a bolygók főként a jegyek közepén helyezkednek el.
A holdcsomó horoszkópot bátran személyesítsük meg, hiszen ez az árny- vagy tudattalan személyiségünket mutatja. A megszemélyesítésnél fontos, hogy archetípusokban gondolkodjunk.
A holdcsomó horoszkóp aspektusképe az eddigi összes élet tudattalan életmotivációját mutatja meg.
A holdcsomó horoszkópból a személyiségi bolygók (Nap,Hold és Szaturnusz) érdekel bennünket. A többi bolygóra csak akkor érdemes figyelmet fordítani, ha fényszögben állnak - különösen együttállásban vagy oppozícióban - a személyiségi bolygókra.
A holdcsomó horoszkóp házait mindig tengelyben értelmezzük, soha sem önmagában.
Ha például a Nap a 2. házban van, akkor a tudattalan mentális Én az enyém-tied kérdéseivel foglalkozott az előző életekben és még akkor is ez a tudattalan lenyomat kíséri ebben az életben, ha most a Nap a 7. házba került. Hogyan? A partnerség területén való tudatos viselkedés oka a régi (előző életekben) adok-kapok kérdésekre vezethető vissza.

Meg kell vizsgálnunk, hogy a személyiségi bolygók közül (tudattalan személyiség rész) a mai tudatos életben főként mely életterületeken érezteti nehezítő hatását, ahol a tudatosítás a jobb, szebb élet érdekében igen fontos.
Ha a fenti példa szerint a holdcsomó horoszkópban a Nap a 2. házban áll, a radixban pedig a 7.-ben, akkor a tudattalan mentális Énnek a közbe eső, tehát a 3., 4., 5., 6. és 7. házakban kell a személyiségi fejlődésen át tudatosítani önmagát.
Ha a holdcsomó horoszkópban és a radixban ugyanabban a házban "marad" a személyiségi bolygó, akkor ebben az életben nehezebb feladat az integráció, mert ez olyan, mintha osztályt kellene ismételni az iskolában. A lehetőség természetesen ilyenkor is megvan a tudatosításra.

A holdcsomó horoszkóp tengelyei minőségük szerint ok-okozati összefüggésben állnak egymással. Például: 2.ház problematika= túlzott óvatosság, bezárkózás, irigység következményei az 5. házban nehezítés a szerelmi kapcsolatokban, a 8. házban féltékenység és veszteségek, a 11.házban sikertelenség és ennek következtében rezignáció.

A holdcsomó horoszkópban tehát a személyiségi bolygók fényszögeit kell vizsgálnunk, első sorban azok egymás közötti kapcsolatát.

A személyiségi bolygók egymás közötti fényszög kapcsolatairól röviden:

Oppozíció sok életen át hurcolt konfliktus. Ha ugyanaz az oppozíció eltűnik a radixban, akkor ebben az életben nem kell már vele bajlódni. Ha a radixban megint ugyanarra a tengelyre kerül, akkor nevelő célzattal a konfliktus ebben az életben is velünk van.
Ha az oppozíció megmarad, de másik tengelyre kerül át, akkor az eredeti konfliktus megmarad, de másik két életterületen domborodik ki.

Teljesítmény háromszög
Automatikus, tudattalan törekvés, amely ebben az életben is hajtja a szülöttet.Kifejezetten életnehezítő.

Személyiségi bolygók
A személyiségrész tudatosítása, integrálása különösen nehéz ebben az életben.fényszög nélkül

Quadrát
Nagy kihívás, azonban magában foglalja a nevelő hatású lehetőséget.

A többi fényszög
Az integrálás relatíve könnyebben megy.

A holdcsomó horoszkópnak is van "életórája". Innen tudható meg, hogy egy adott aktuális jelen életi konfliktus milyen tudattalan, előző életekből származó konfliktusból ered. Az életóra technikájának ismertetése később következik, de tartsuk észben, hogy a holdcsomó horoszkópban is figyelnünk kell az életóra állását akkor, ha a radixból nem kapnánk megfelelő magyarázatot az aktualitásokra.
http://www.astro-line.hu/html/body/archivum/int_astro15.htm

A személyiség fejlődése V. rész


10. ház 54-60 éves kor között Hivatás, önmegvalósítás, egyéni vágyak és ambíciók
Kardinális zóna 54-57 éves korig az életelvárás teljesítése
A valódi qualitások megmutatkoznak. Még egy utolsó hajrá a siker érdekében, amely
amely egyúttal a magánéletben több-kevesebb nehézséget okozhat. Minél inkább
exponáljuk magunkat kifelé, annál inkább elszigetelődünk bensőnkben.
Szilárd zóna 57-58 éves korig magány-krízis és rezignáció
Most már nem a siker elérése, hanem a sikeresség fenntartása a fontos. A felelősség
egyre terhesebb, mégis sokan ragaszkodnak az elért pozícióhoz.
Változó zóna 58-60 éves kor között elhatárolódás a fiatalságtól
Érezzük, hogy a fiatalabbak lassan elfoglalják helyünket. Meg kell tapasztalni, hogy
nem vagyunk pótolhatatlanok. Okosan és fokozatosan önként kell a visszavonulást
megszervezni.

11.ház 60-66 éves korig Szabadon választott kapcsolatok, barátságok, hovatartozás
Kardinális zóna 60-63 éves kor az élet szürete, a választott körök
Egy sor emberi kapcsolat megszakad. Csak az igazi barátok maradnak meg. A kiala-
kult morál szerinti elithez való csatlakozás ideje.
Szilárd zóna 64-44 éves kor visszavonulási krízis
Közeleg vagy már el is érkezett a nyugdíjas kor. Az inaktív élet félelmet kelt, ha
nem gondoskodtunk előre időskorunk megalapozásáról. A passzív korszak
kezdetét nehezen viselők hirtelen öregszenek fizikailag és szellemileg is.
Változó zóna 64-66 éves kor az öregedési folyamat kezdete
Az aktív élettől végleg búcsút kell mondani. Bölcsességgel tekinthetünk vissza
életünkre és felismerhetjük az elkövetett hibákat. Már nem tekintjük a fiatalságot
konkurenciának, így azok ismét közeledhetnek hozzánk.

12. ház 66-72 éves korig A belső élet fejlődése
Kardinális zóna 66-69 éves kor a személyes törekvések leépítése
Itt az utolsó nagy feladat: vissza kell térni önmagunkhoz. A szellemi-lelki fejlettséggel
rendelkező ember visszatekint és tudatosítja múltját. Csak egészen különleges
emberek képesek ekkor még nagy feladatok megoldására.
Szilárd zóna 69-70 éves kor testi erő gyengülése, egészség krízis
Minden tulajdonság felerősödik. A jó és rossz tulajdonságok hatványozottan hang-
súlyosakká válnak. Igazi mélypont, amikor az egészség is megrendülhet, ha
kevés a pozitív életenergia.
Változó zóna 70-72 éves kor az időskor stílusának megteremtése
A lelkileg egészséges ember bölccsé válik, nyugalmat sugároz. Igyekszik szellemi
Elfoglaltságot találni, hogy megőrizhesse frissességét. Készül a nagy ugrásra, az
újjászületésre, amely a 72. éves korban következik be, amikor másodszor érjük
el az ascendenst. Az új életbe lépés egy komoly lelki munka után történik.

Amint korábban említettem, a személyiség fejlődésének állomásai mindenkire egyaránt érvényesek. A személyes sors azonban úgy alakul, ahogyan mi a hozott képességeink fejlődésével annak utat nyitunk.

Az egyes házak konkrét megéléseit a jegyek és az életóra fényszögei irányítják. A szabad akarattal választott három megélési szint határozza meg, mennyire tudjuk saját sorsunkat kezünkben tartani.
http://www.astro-line.hu/html/body/archivum/int_astro14.htm

A személyiség fejlődése IV. rész

7. ház 36-42 éves korig Intenzív kapcsolatok, partnerség, partnerségi szerződések
Kardinális zóna 36.-39. születésnap között Az életforduló
Az önmegvalósítás a partnerkapcsolat által történik. Új kapcsolatok ésrégi kapcsolatok átértékelése minden területen új sikereket hoz.Az ember ebben a korban a legsikeresebb, mert saját maga irányítaniképes és aktív időszakát éli. Az ember belép a tulajdonképpeni szellemifelnőttkorba.
Szilárd zóna 39.-40. életévek az eddigi élet felülvizsgálata, partnerségikrízisek
A negyvenedik életévhez közeledve felmerül a kétely az eddigi élet értelmével kapcsolatban. A korábbi feladatok, kapcsolatok és kötelékekkezdenek terhesek lenni. A fiatalság végét érezzük és aki az idő múlásá-val nem képes megbékélni, az veszélyeztetebb a betegségek szempont-jából.
Változó zóna 40.-42. születésnapi közötti idő a jellem kialakulásának vége
Most először gondol az ember az öregedésre, halálra. A legnagyobbigyekezettel törekszik a fiatalság látszatát fenntartani. Ebből eredőenházassági, partnerkapcsolati, egzisztenciális problémái adódnak, gyakran halmozottan. Ezeken való sikeres felülkerekedés jellemszilár-ditó hatású. Az öregedés folyamatának kezdetével való szembenállása partnerségi krízisek fő oka.

Ilyenkor kezdeményezik a legtöbb válást.
8.ház 42.-48. életévek Változó kor, klimax
Kardinális zóna 42.-45. születésnapok között Új orientáció a házasság, a családés az egzisztencia terén
A magán- és hivatali életben markáns változások késztetik az embert arra, hogy életének új, kevésbé materiális értelmet adjon. Minél anya-giasabb a személy, annál több „veszteség” vezet el odáig.
Szilárd zóna 45.-46. éves kor Frusztációs krízis
Ez az élet egyik legmélyebb pontja. Az embernek szükségszerűen át kell alakulnia gondolkodásmódjában és viselkedésében. A külső vál-tozásokhoz való sikeres alkalmazkodás feltétele, hogy előbb belültörténjem meg a nagy változás. Rendszerint csak válságok és krízisektudják az emberből ezt a változást, belül és utána kívül, a külvilágbankiváltani.
Változó zóna 46.-48. életévekben Átalakító periódus
A mélyvölgyből való kilábalás akkor lehetséges, ha felfogjuk, az anyagi, a tulajdon (legyen az tárgy, vagy személy) elveszíthető. Azigazi értékek nem a tulajdonban vannak. Ekkorra az ember társadalmilagés egzisztenciálisan elérte, ami elérhető. Innentől a szellemmel, az életértelmével és céljával kell foglalkozni. Aki ezt megérti, az új életcéltkeres és talál.

9.ház 48.-54. életévek között Az egyéni filozófia kialakítása
Kardinális zóna 48.-51. életévek között A filozofikus életfázis
Ekkor merül fel az emberben, miért is született? Honnan jön és hová tart? Fellángol az érdeklődés a filozófia, a vallás, a misztika iránt.Az ember érzi, hogy mily keveset tud még és újra beül az iskolapadba,vagy autodidaktaként erősen érdeklődik új szellemi források iránt.
Szilárd zóna 51.-52. születésnap között Szellemi krízis
Ha eddig nem találtuk meg az élet értelmét, akkor komoly krízis állelőttünk. Az ember újra fiatal szeretne lenni és a fiatalkori ideáljaitmegvalósítani.
Változó zóna 52.-54. születésnap között A szellemi értékrend felépítése
A fő feladat itt az önmegvalósítás előtti tudattágítás. Erre az időrekészen kell állnia annak a tervnek, amely megvalósításával később értelmet kap az öregkor. Ezt az alkalmat nem szabad elszalasztani,mert az később idő előtti öregedéshez vezet.

http://www.astro-line.hu/html/body/archivum/int_astro13.htm

A személyiség fejlődése III. rész


Folytatjuk a személyiség fejlődésének tárgyalását a horoszkóp 2. negyedének házaival.
A negyedik ház témái 18.-24. születésnapig
Kardinális zóna 18.-21. születésnap közötti szakasz Belépés a felnőtt korba
A 18. születésnappal a fiatal társadalmilag nagykorúvá válik, mégis a mai világban a továbbtanulás miatt nehéz a családtól függetlenednie.
Ebben a korban már nem szívesen alkalmazkodik a szülői elvárásokhoz,felnőttnek tartja magát, mégis, főként az anyagi kötöttségek miattharcolni kénytelen a szabadságáért. Aki ebben a korban képes a teljes önállóságra, annak az önbecsülésemegszilárdul.
Szilárd zóna 21.-22. születésnap közötti szakasz Kiköltözés a családi otthonból
Ha a képzés kora befejeződött, akkor a fiatal felnőtt igyekezik önállóéletvitelt folytatni. A tanulás még mindig hátráltató lehet ebben atörekvésben, mert a szülői házban alkalmazkodásra kényszerül, amiegyre nehezebbé válik.
Változó zóna 22.-24. születésnap közötti szakasz Öntapasztalás, vállalkozó korszak
A függetlenedési vágy ugrásszerűen megnövekedik. Sikereket keresa foglalkozásban és a partnerkapcsolatokban egyaránt. Ha oppozícióhúzódik a 4.-10.ház között, a törekvések magasra mutatnak. Ebben a korban a családi háttérre támaszkodás már kifejezettenkáros, az elszakadásnak, az önállósulásnak meg kell történnie.

Az 5. ház témái 24. és 30. születésnap között
Kardinális zóna 24.-27. születésnap között imponálni vágyás, önkipróbálás
Bátorságban nincs hiány. Az ember kezdeményező. A célok az egzisz-tenciális érvényesülés és a párválasztás irányába mutatnak.
Szilárd zóna 27.-28. születésnap között egzisztenciális és szerelemi krízisek
Egzisztenciális nehézségek, az álmokban való csalódás új lehetőségekkeresésére ösztönöz. Magánéleti csalódások segítik a partnerválasztáskésőbbi sikerét. Álmok helyett a realitásérzék fejlődésének kedvezaz időszak.
Változó zóna 28.-30. születésnap között a pszichikai teljesítő képesség maximuma
Az önkipróbálási folyamat vége, amikor a megélések kiegyensúlyozóhatást váltanak ki a merészség-bátortalanság végletei között.Ha az 5. házban Vénusz vagy Mars áll, akkor igen intenzív szerelmitapasztalatszerzés történik.Ebben az időben minden fiatal átél egy bizonyos stressz szakaszt.
Nőknél pánikszerű házasodási vagy gyerekszülési vágy, a férfiaknála pánik egzisztenciális kérdések körül forog.

A 6.ház témái 30.-36. éves kor között Egzisztencia
Kardinális zóna 31.-33. születésnap között egzisztencia küzdelem
A teljesítés itt a legfontosabb. Meg kell találni az álmok és a realitásközötti egyensúlyt. Ki kell alakítania végleges egzisztenciát. Sokanebben az időben állást vagy akár foglalkozást is változtatnak.
Szilárd zóna 33.-34. születésnap között foglalkozási krízis
Ha eddig nem találta meg az egyéni életformát, komoly kedély-problémák merülhetnek fel. Ha a vágyak irreálisak maradtak,akkor egy sor csalódást kell megélni. Néhányan betegségbe ismenekülnek, mert nem képesek a kiutat, a megoldást megtalálni. Ez az időszak az öngyilkossági hajlam növekedését is hozza, haennek csirái megvannak az emberben.
Változó zóna 34.-36. születésnap között a vitális maximum
Az élet nem lesz egy csapásra könnyebb, de az életerő ás kedv hatá-rozottan növekedőben van. A fő feladat a helyes értékek megtalálása.Ha a 6.-12. ház között oppozíciós tengely húzódik, akkor fokozottabbanJelentkeznek egzisztenciális problémák. Itt meg kell tanulni együttmű-ködni, felelőséget vállalni önmagunkért és másokért.Olyan egzisztenciális környezetet kell ebben az időben kialakítani,Amely nem csak anyagi előnyöket hoz, hanem az ember önbecsülésétsegíti, ahol valóban örömmel produkálhat.Ebben az időszakban az egzisztencia vagy/és partner kérdése isVálaszutak elé állíthatja az embert.
Mint a többi házakban is, az említett házak, mint életterületek az életben attól egyéniek, hogy a házakban és annak zónáiban mely jegyekre esnek az életévek? Mely bolygók állnak a házban vagy a szemben lévő házban?
http://www.astro-line.hu/html/body/archivum/int_astro12.htm

A személyiség fejlődése II. rész


A személyiség teljes fejlődése nyomon követhető a horoszkópban. Mint korábbi részekben leírtuk, az életóra progressziós technikával lépésről lépésre - a mindenkori életóra bolygó fényszögek szerint - megfigyelhetjük egy ember személyiségének fejlődési állomásait.

A házak 6 évre történő és a három energia zónára való beosztása konkréten életévekben leolvashatóvá teszi az aktuális kor problémakörét. A saját egyéni hozzáállás és viselkedés a tipikus problematikához a született képességekből, az éppen ott található jegyekből fejthető meg. Ha egy bizonyos életévben valamely radix bolygó és az életóra mutatója között fényszög keletkezik, akkor ez a bizonyos bolygó (energia) még külön feladatot állit az ember elé.
A gyermekkori traumák sokszor lemerülnek a tudattalanba. Később, felnőtt korban a pszichológus is nehezen fér hozzájuk. Minden felnőttkori viselkedési és lelki probléma mögött egy gyermekkori élmény áll. Ezt a megélést tudatosíthatjuk, így feldolgozhatóvá tehetjük, ha megfigyeljük a korábbi életóra fényszögeket.
Minden életkornak megvannak a maga sajátosságai. Ezeket vesszük itt most sorba.

Az első ház témái a születéstől a 6. születésnapig: Az Én-alakítás fázisa
Kardinális zóna 0.-3. születésnap között az Én ébredése
A tudattalan kor. A pszichomotorikus tanulás időszaka. Az öröklött tulajdonságok már láthatók. A kisgyermek még nem határolja el magát a külvilágtól. Az újszülött még nem tesz különbséget önmaga és édesanyja vagy gondozója között. A táplálék (az anyai mell) maga a szeretet. Később kialakul a nem verbális, majd a verbális kommunikáció.Egy éves kor után érzékeli a kisgyermek, hogy az apa is jelen van a családban.
Szilárd zóna 3.-4. születésnap között. Dackorszak
A gyermek felismeri saját individualitását és megkezdi elhatárolódását A külvilágtól. Itt kezdődik a saját akarat kialakulása. Az első életkrízis az Én krízise.
Változó zóna 4.-6. születésnapig. Az Én rögzülése
Az első ösztönös kapcsolatok kialakulása. Az "Én" szó gyakori ismétlése. Megtanulja, hogy mindenki külön egyén és mindenkinek helyre és jogokra van szüksége. A kérdezős korszak.
Az első ház tipikus megélései olyanok, amilyen a ház jegye. Legtöbbször egy házban két vagy akár három asztrológiai jegy is lehet. Amint haladunk az időben, a tipikus problémakörhöz a hozzáállás, a reakciók a szerint változnak.
Természetese, hogyha az 1. ház közepén, a dackorszak idején a Kos jegy áll, akkor hevesebb reakciók várhatók a kisgyermektől, mint például Halakkal az első ház közepén. Ha a Kos jellegű dackorszakban a szülő minden áron le akarja törni a gyermek "szarvait", akkor még inkább heves reakciókat kap. A későbbi akarat nyilvánítások ennek a korszaknak megéléseiből származnak.

A második ház témái a 6.-12. születésnapig: A saját élettér és a tulajdonszféra
Kardinális zóna 6.-9. születésnapig Értékelés
A gyermek hatéves korában rövid idő alatt nagyot nő és elkezdődik a fogcsere. A gyermek iskolába megy és ezzel lelkileg el kell szakadnia az anyától. A gyermek kialakítja és védelmezni igyekszik saját életterét.
Szilárd zóna 9.-10. születésnapig realitás krízis
A "házépítő" korszak is ez, amely az "enyém" jelképe. Az ekkor kialakult viselkedés a későbbi szociális fejlődésben is komoly nyomokat hegy. A veszteségeket kisebb tragédiaként élheti meg.
Változó zóna 10.-12. születésnapig. Élőpubertás
A mesék korszaka elmúlik. Az illúzió vesztés egyénenként más-más megnyilvánulásokat hoz a viselkedésben: pl. motorikus nyugtalanság, affektálás, elmesélő kényszer, stb. Megnő az élmények iránti vonzalom. Az érdeklődés megindul a másik nem iránt.
Menyire is lesz anyagias, ragaszkodó és féltékeny egy ember, az a 2. ház élményeitől függ. A tulajdonhoz való viszony egészséges kialakulásához szintén a született asztrológiai jegyekből vehetünk információt. A Bika jegy a 2. házban, különösen a közepén, a 10. születésnap körül, arra figyelmeztetheti a szülőt, hogy gyermeke bizony hajlamos lehet a túlzott anyagiasságra és nehezen tud veszteni. Nagyon sokat tehet helyes neveléssel a későbbi felnőtt jó egzisztenciális elindítása érdekében és azért, hogy partnerkapcsolataiban majd a zöldszemű szörny ne játszhasson szerepet.

A harmadik ház témái 12.-18. születésnapig. Tanulási és képzési fázis
Kardinális zóna 12.-15. születésnapig. Pubertás, ötletalakítás, romantika
Hirtelen fizikai fejlődés indul be. Szerelmek és barátságok kötődnek. Általában a szexualitás még csak saját örömszerzésnél marad, de a pubertás vége felé már előfordulhat valóságos szexuális élmény. A közösségi érzés fejlődik. Ezzel egyre inkább saját korosztályában szeret tartózkodni.
Szilárd zóna 15.-16. születésnapig. Egyéniség krízis
Iskolai nehézségek és frusztációk erős megrázkódtatással járnak. A figyelem szétszórt. Gyakori összeütközések a szülőkkel és nevelőkkel a rendszabályok miatt. A hangulatok mélypontja.
Változó zóna 16.-18. születésnap között ideál és akarat kialakítás
Ebben az időszakban lép be a megérzés képessége. Nő a függetlenségi vágy, érdeklődés a filozófia, etika és világnézeti kérdések iránt. Ideálok és célok születnek. A nevelői korlátozásokat egyre kevésbé viseli a fiatal. A meg nem értettség és elárvultság érzései alakulnak ki a szülőkkel szemben. Komoly hangulati változások kísérik e folyamatokat. A felnőttkor kapujának minden nehézsége rászakad.
A fiatal szellemének nyiladozása tartozik ehhez a házhoz. Itt alakul ki alkalmazkodó képessége is, továbbá a többé-kevésbé ügyes kommunikáció. A környezet szellemi hatásaiból alakítja majd ki később a saját filozófiáját, hitét és világnézetét. Mennyire sikeresen védheti majd meg később saját nézeteit, hogyan individualizálódik majd, nagyban e korszaktól függ.A 3.ház közepén különösen az Ikrek jegy még érdeklődőbbé, szellemileg mozgékonyabbá és alkalmazkodóbbá teszi a fiatalt.
Szerencsére feltehető, hogy az emberek egy nagy része a teljes horoszkópkör végén, 72 évesen, újra belekezd az 1.ház témáiba. Most már másként, a nagy élettapasztalat, de ugyanakkor még az esetleges fel nem dolgozott gyermekkori traumák is szóhoz jutnak az idősebb emberek megéléseiben.

Másodszor az 1.ház 72.-76. születésnapig. Az újjászületés, új életforrások
Kardinális zóna 72.-75. születésnapig. Életkedv visszatérése
A korábbi 70.-72. éves korban megélt mélypont után az idős ember szó szerint újjászületettnek érzi magát. Szinte gyermekes optimizmus jellemzi, feledésbe merül a félelem, a gyász és depresszió. A veszélye a kornak, hogy a nagy lelkesedésben nem vesz tudomást fizikai korlátiról. Élénken emlékezik a gyermekkorra, sokkal kevésbé. a közelmúlt eseményeire.
Szilárd zóna 75.-76. születésnapig Második dackorszak
Az egyéni saját akarat ütközik mások akaratával. Gyerekes csökönyösség is felléphet. Leggyakrabban saját gyermekekkel dacol ez a korosztály.
Változó zóna 76.-78. születésnapig Családi érzés feledése
A rebellis korszak számos fájdalmas tapasztalat után lezárul. Képes újra a kompromisszumokra. A család egyre távolabb kerül. Befelé fordulás kezdődik.

Másodszor a 2. ház 78..-84. születésnapig. Elengedés, emlékezés, álmok
Kardinális zóna 78.-81. születésnapig. A gyermekkori élmények feldolgozása
Az anyagiasság újra fellángol. Aki egész életében anyagias volt, az Most kifejezetten irigy és kicsinyes lehet. Félnek attól, hogy valamiből kimaradnak, hogy valamiből nem jut nekik.
Szilárd zóna 81.-82. születésnapig Az elválás krízise
Egy anyagi vagy nem anyai jellegű veszteség megtanít arra, hogy sem mit sem vihetünk magunkkal a másvilágra. Le kell mondani ebben a korban anyagiakról, szokásokról. Önként kellene lassan mindent elengedni. Ennek nehézsége a korábbi anyagiasság fokától függ.
Változó zóna 82.-84. születésnapig Az életerő csökkenése
Fizikai állapottól függetlenül szellemi hanyatlás indul be. Lassan fel kell készülni a búcsúzásra, el kell engedni mindent, amihez ragaszkodunk.

Másodszor a 3. ház 84.-90. születésnapig. Változások, gondolatok, helyreállítás
Kardinális zóna 84.-87. születésnapig Ötletek születése
Hihetetlenül nyitott tud lenni az ilyen korú ember az új ötletek iránt. Még arra is képesek, hogy valami újat megtanuljanak.
Szilárd zóna 87.-88. születésnapig Identitás krízis
Az érdeklődés még fennáll, de már csak a régmúltra emlékezik. Erősen csökken a megkülönböztető képesség és az időérzék.
Változó zóna 88.-90. születésnapig
Az én és a többiek képe egyre jobban összemosódik. Nehéz megkülönböztetnie, hogy egy dolog vele vagy mással esett-e meg. A napi dolgokban erősen nő a feledékenység. Ugyan akkor néhányan (ez nem tipikus) hirtelen nagy felismerések kel és bölcsességgel lepik meg környezetüket.
http://www.astro-line.hu/html/body/archivum/int_astro11.htm

Az egyéni fejlődés a horoszkópban


I.rész
Az élet minden pillanatában folyamatosan fejlődünk. Minden életkornak, életévekre is lebontva saját, egyéni tematikája van. A horoszkóp ismerete nélkül is felismerhetjük ezt, de ha a horoszkópot , annak szimbólumait értelmezni tudjuk, akkor sok másra is fény derül.
Képzeljük el, hogy egy láthatatlan mutató jár körbe a horoszkópunk körén az AC-től az óramutató járásával ellentétes irányban.

Haladása közben érinti a házakat (életterületek), azon belül az három energiazónát (kardinális, szilárd és változó). A ház elején (az adott életterületnek megfelelő témakörben) aktívak, passzívak vagy elégedetlenek vagyunk. A változó zóna kezdete a házban a talppont, ahol egy krízis időszak kezdődik, amelyből körülbelül két év alatt lábalhatunk ki, akkor, amikor elértük a következő házcsúcsot, vagy legalább is nagyon közel vagyunk hozzá.

Az első krízis tehát az 1.ház talppontját 3,5-4 éves kor körül érjük el, ez az Én-krízise, azaz a dackorszak kezdete. Ha azt akarjuk tudni, mely életéveinkben kezdődik újabb krízis, mindig újabb 6 évet kell hozzászámolnunk, tehát 10 éves korban, majd 16 éves korban és így tovább.
Az egyes életszakaszokban (6 éves ciklusokban) egy-egy ház a személyiség, a szocializálódás, a kapcsolatok és a belső orientáció (a lélek) fejlődésének szakaszait éljük meg.

A személyiség, a szocializálódás, a kapcsolatok és a lélek fejlődésének 3-3 háza, azaz életterülete van. A második és harmadik életterület egy témán belül magában hordozza az első téma szerinti ház tapasztalatait, sokszor traumáit. Amikor tehát azt vizsgáljuk, valaki miért féltékeny felnőtt korában, akkor vissza kell nyúlni a 2.házhoz, a szociális fejlődés első szakaszához, ahol az enyém-tied, a birtoklás és veszteségek a fő téma.

A személyiség fejlődésének szakaszai
1. ház a habitus, a testi felépítettség, a céltudat, az önösség fejlődése=testi fejlődés
5.ház a cselekvés módja, a fellépés, az offenzív kapcsolatfelvétel, az erotika=érzelmi fejlődés
9. ház gondolkodásmód, életfelfogás, igazságérzet, hit, világnézet=szellemi fejlődés

A szociális fejlődés szakaszai
2.ház birtoklás, tehetség, energia háztartás, életerő, birtokhoz való viszony, enyém-tiedkérdések
6.ház egzisztencia, egzisztenciaharc, munkamódszer, teljesítő képesség, pszichoszomatikusfolyamatok
10.ház hivatás, társadalmi helyzet, önmegvalósítás, karrier, célok, önállóság

A külső kapcsolatok fejlődési szakaszai
3. ház alkalmazkodás, természetes kapcsolatok, szomszédság, testvérek, kollektív gondolkodás, trend
7.ház jogi kötöttségek, partnerség, odaadás
11.ház választott közösségek, szabadon választott kapcsolatok, barátság, moralitás

A belső orientáció fejlődési szakaszai
4. ház származás, család, otthon, kollektívhez való tartozás
8.ház másokkal szembeni kötelezettségek, veszteségek, transzformáció
12.ház befelé fordulás, magány, elszigeteltség, lelki munka

A horoszkópban a mutató a házban való haladásán kívül átmegy egyik jegyből a másikba.
A nagyobb terjedelmű házak akár 3 jegyet is érinthetnek. A ház csúcsának jegye (hacsak nem 2 fokkal egy másik jegy határán van a házcsúcs) az alap beállítottságot mutatja az életterülettel kapcsolatban.
Ez az alap beállítottság mindenkor változik, amikor a házon belül egy másik jegybe lép az óra, vagyis az ember halad az életkorban.
Az óra haladása közben minden bolygó (szimbólumának megfelelő energia) egy bizonyos ponton - mindig együttállásban vagy oppozícióban) arra késztet bennünket, hogy tudatosan éljük meg az adott energiát. Ezek a bolygók cikluskezdései.
Előfordul, hogy ezek a feladatok túl korán érkeznek az életkorhoz képest, ha a bolygók az 1. és 2. illetve a 7. és 8. házakban állnak. Különösen az 1.- 7. tengelyen álló bolygók ezért a kisgyermek számára nehezen vagy egyáltalán nem értelmezhető megéléseket hoznak, amelyekből könnyen traumatikus élmény keletkezik, amely csaknem mindig a tudattalanban kíséri a szülöttet egész életén át, amíg azt tudatába nem képes hozni és fel nem tudja dolgozni.
Nem hiába mondják, hogy az első hat életévben alakul ki az ember alaptermészete.
A bolygó ciklusának kezdete tehát nagyon lényeges a szülött egyéni fejlődése szempontjából.
Minden további (nem pontosan 6 évenkénti, mert a házak nem azonos nagyságúak) újabb "találkozás" a bolygóval egy újabb feladat, de most már egy másik életterületen. Ilyenkor korrekcióra van lehetőség.
Példa: Szaturnusz cikluskezdés az 1.házban az anyával, a félelmekkel és gátlásokkal, nehézségekkel és problémákkal jelentkezhet az egyén személyiségi fejlődésében.
A 2.házban a Szaturnusz a birtoklással, veszteségekkel lehet összefüggésben, de ugyanakkor óvatosságra, visszafogottságra is nevel a saját értékekkel összefüggésben.
A 3.házban a nem szabadon választott kapcsolatokban lép újra színpadra Szaturnusz.

Természetesen mindenkor egyéni választási lehetőség van Szaturnusz megélésének szintjére. Az alapszint=fizikai, mindig probléma, nehézség, félelem és gátlás. A következő szint=érzelmi szint, amely szorongást, komplexusokat, esetleg pszichoszomatikus betegségeket okoz. A legjobb megélési szint a szellemi Szaturnusz, amikor is a szülött erősödik, több felelőséget vállal, biztonságot tud teremteni, javul a memóriája és teherbíró képessége, céltudatosan és türelmesen halad tervei megvalósításában.
http://www.astro-line.hu/html/body/archivum/int_astro10.htm

Asztrológiai házak

Az asztrológiai házak nagysága, elhelyezkedése az állatövi jegyekben a születés helyétől és időpontjától függ. Ezért szükséges a horoszkóp készitőjének, hogy tudja a lehető legpontosabb születési időt.
A horoszkópban a házak ezért a született részére a KÜLVILÁGOT jelenti.
A legtöbb asztrológiai iskola, irányzat Placidus házrendszerrel dolgozik.

Az egyes asztrológiai házak nem egyenlő nagyságúak, mint emlitettem a születési hely és idő függvénye. Minden egymással szemben lévő ház azonban egyforma nagyságú.

A horoszkóp házai az ascendenstől (AC) kezdődnek és az AC-nél végződnek, az óramutató járásával ellentétes irányban haladva. Az AC a születés pillanatát jelzi adott helyen és időben, ez a horoszkóp felkelő pontja.

A négy kardinális, vagy fő házcsúcs negyedekre osztja a horoszkópot. Az AC-ről már volt szó. Az IC az éjféli pont, a DC a japnyugta pontja, az MC a delelő pont.
Az első negyed (AC-IC) a tudattalan Én, a második (IC-DC) a tudattalan Te, a harmadik (DC-MC) a tudatos Te és a negyedik (MC-AC) a tudatos Én zónája.

Az asztrológiai jegyek egyenlő 30 ivfok hosszúságuak, a házak eltérőek, ezért egy asztrológiai házon belül szerepelhet egy, kettő vagy akár három asztrológiai jegy is. A jegyekről majd a házak teljes tárgyalása után lesz szó.

Most nézzük a negyedeket és a bennünk található házakat:

Az I. negyed tudattalan Én területe
1. ház
Az AC-re lépve születünk meg. Az első ház a fizikai fejlődésünk és az Én kialaku-lásának kezdete, az első 6 életév a gyermekkorból, később bármely korunkbanaz önképünk, a fellépésünk, a saját kirakatunk a többiek felé. A születsénap jegyé-től függetlenül olyanná szeretnénk válni (tudattalanul), amilyen az 1. Ház kezdeténekjegye. Az AC-közeli bolygók módositják a maszkot (Persona C.G. Jung után), amelyetviselünk önmagunk bemutatására. Az 1. ház kötepétől a végéig álló bolygóknak márnincs imago módositó jellege, de mindegyik 1. Házas bolygó automatikus eszközünkmagunk mutatására, elfogadtatására.
2. ház
A 2.ház csúcsánál kezdődik a szociális fejlődésünk, a 6.-12. Éves korig tartó élet-szakaszunk, a materiális és nem materiális értékeink és azokhoz való viszonyunk,ragaszkodások és kötődések (anyaghoz és személyhez), a biztonsági törekvéseink,a tehetségek és képességek. A 2. ház csúcsának jegye megmutatja, hogyan állunke kérdésekhez (tudattalanul), a 2. ház bolygói pedig megmutatják, mely eszközökkelrendelkezünk a ház céljainak megvalósitásához.
3. ház
Itt kezdődik a szellemi fejlődésünk, a tanulás, a nem szabadon választott kapcsola-taink kezelésének megtanulása, a komunikációs "iskolánk", a közfelfogás és életszemlélet tanulmányozása és megkérdőjelezése 12.-18. éves korig. A 3.házkezdetének jegye megmutatja, hogyan állunk e kérdésekhez (tudattalanul) és az itttalálható bolygók az eszközök 3. házbeli céljaink megvalósitásához.
4. ház
A 4. Ház a családról, az otthonról és a kollektivhez kötődő gyökereinkről szól,18.-24. Éves korig, amig el nem jön az ideje a felnőtté válásnak, az elszakadásnak.Ez a ház az érzelmi fejlődésünk első szakasza, a szülőkhöz való viszony, önmagunkmegtalálása a kollektivben (tudattalanul). Ez az első Te-ház a horoszkópban. Az úgy-nevezett Te-oldalon a kapcsolatainról van szó, nevezetesen itt a családi kapcsolata-inkról. A ház jegye saját hozzáállásunk a cseláddal és otthonnal kapcsolatos kérdé-sekhez, az itt álló bolygók a családi és otthonnal összefüggő kérdések megoldásábanfontosak.
5. ház
Ez a ház a szerelmi tapasztalat gyüjtések, a kockázat vállalalás, a saját határaink éslehetőségeink kipróbálása, valamint a saját gyermekek háza. Az 5. ház főkéntkapcsolatokról (tudattalan) szól és a 24.-30. éves kort jelzi. A ház csúcsának jegyea jelzett életterülethez való saját elképzeléseket és motivációkat mutatja, az itttalálható bolygók a szerelemmel, kalandvággyal és saját gyermekekkel kapcsolatoskérédésekben eszközként kinálkoznak.
6. ház
A 6. Az egzisztenciáról, a munkáról és munkastilusról, a munkához való viszonyról,az alkalmazkodásról és kötelességvállalásról szól (tudattalan), de die tartozik az egészség kérdése is. Ez a 30.-36. éves korig terjedő életszakasz, a végleges önálló egzisztencia megteretése. A ház csúcsánál lévő jegy megmutatja, szorgalamasak , vagy inkább találékonyak vagyunk-e, hogyan tekintjük saját egzisztenciánkat, tudunk-e másokkal együtt dolgozni és hogyan kezeljük beosztottjainkat, mennyire foglalkozunk egészségünk kérdéseivel. A 6. ház bolygói mely eszközökkel rendelkezünk e célok realizálásához.
7.ház
A partnerséget és a partnerideált jelöli, együttmüködő és alkalmazkodó képességünket (tudatosan). Itt kezdődik a valódi felnőttkor 36.-42. éves korig.A házcsúcs jegye megmutatja, milyen partnerséget, házasságot, tartós élettársiVagy üzleti kapcsolatot tartunk a magunk számára ideálisnak és mit várunk elA nekünk megfelelő partnertől., hogyan használjuk a tudatosan választott partner-séget tükörként önmagunk megismerésére. Az itt álló bolygók az eszközök a partner-ségünk kezeléséhez, a választáshoz.
8. ház
A mások értékeihez (anyagi és nem anyagi) való viszonyunk, tudatos belső változá-saink területe és ideje 42.-48. éves kor között. Szociális fejlődésünk fontos szakasza,hol tudatosan szét kell választani a sajátot a másétól és megfelelően tisztelni azt.Az osztozkodáshoz, a mások külső és belső értékeihez, tehetségéhez való viszonyrólszól ez az életterület. A ház csúcsának jegye megmutatja, milyen viszonyban vagyunk a mások értékeivel, a bolygók pedig azt, mivel tudunk e téren operálni.
9. ház
A saját filozófia, világnézet, hittel kapcsolatos (tudatos) kérdéseink területe, a szellemifejlődésünk csúcsa és befejezése 48.-54. éves korig. Itt lakik "a bölcsességünk".A ház csúcsának jegye megmutatja, hogyan állunk ezen életkérdésekhez és az itttalálható bolygók a szellemi fejlődésünk eszközei.
10. ház
Az egyéni vágyak és ambiciók, a karrier tudatos beteljesitésének területe, a sikerháza, 54.-60. éves korunk időszaka. A házcsúcs jegye a saját hozzáállásunk ajelzett témákhoz, a bolygók a sikereinkhez vezető eszközök.
11. ház
A tudatosan és szabadon választott kapcsolatok, a barátságok, az érdek és érdek-lődés szerinti kapcsolataink, a saját morálunk területe, 60.-66. éves korunk időszaka.Hogyan állunk e kérdésekhez, miben áll a saját morálunk, ezt a házcsúcs jegyeMutatja meg. A bolygók itt szintén realizáló eszközeink e területen.
12. ház
A kényszeres és önként, tudatosan vállalt magány területe, 66.-72. éves kor közöttiidőszak az életünkből. A belső lelki munka zónája, amikor kényszerből vagy önkéntmegszakitjuk kötődéseinket. A magány igénye és hogyanja a házcsúcs jegyébőlkövetkezik, az itt álló bolygók a külvilágnak nagyon keveset mutató, belső eszközeink.
http://www.astro-line.hu/html/body/archivum/int_astro5.htm

Bolygók

Nap:
Életerő, hatalom, kreatív önkifejezés, a belső én kisugárzása.
A szervezetben a szív, a vérkeringés, a nagyagy, általában a jobb oldal, a férfi jobb, a nő bal szeme tartozik hozzá.
A horoszkópban jelöli a tudatos Ént, az apát, férfi horoszkópban magát a férfit, női horoszkópban a férjet.

Hold:
Érzelmi-, lelki élet, fantázia, vágyak befogadókészség, periodikusság.
A szervezet folyadékháztartása, a gyomor, a mellek, az anyaméh, a női szervezet funkciói, általában a bal oldal, a nő jobb szeme, a férfi bal szeme tartozik hozzá.
A horoszkópban jelöli az érett nőt, az anyát, az otthont, a női horoszkópban magát a nőt, a férfi horoszkópban a feleséget.

Merkúr:
Értelem, ész, gondolkodás, kommunikáció, információcsere, értelmi kapcsolatteremtés, mozgás, közlekedés.
Az idegrendszer /érző, mozgató/, a légzőszervek, tüdő, kezek tartoznak hozzá.
A horoszkópban a testvéreket, közeli rokonokat, gyerekeket is jelöli.
Féme: a higany.

Vénusz:
Szeretet, szerelem, harmónia, szépség, érzelmi kapcsolatteremtés, az élet örömei, szórakozás, művészetek.
A vesék, a külső szépség tartozik hatása alá.
Jelöli a lánytestvéreket, női horoszkópban mutatja, hogy szeret az illető, férfi horoszkópban mutatja a tulajdonos által vágyott ideális nőtípust.

Mars:
Tetterő, cselekvés, kűzdőképesség, célratörő lendület, indulat, szenvedélyesség, ösztönösség, férfiasság.
A vér, az izmok, az epe, a fej, a testhőmérséklet tartozik hozzá.
Férfi horoszkópban jelöli az illető férfiasságát, nemiségét, női horoszkópban az ideális férfitípust.

Jupiter:
Bölcsesség, igazság, törvényes rend, optimizmus, hit, magasabb rendű világszemlélet, jóindulat, szétterjedés.
Hatása alatt áll a máj, a zsírréteg, a csípőtáj, a növekedés.
A horoszkópban utal a szerencsére, a sikerekre, az anyagi jólétre, segítőkészségre.

Szaturnus:
Koncentráció, állandóság, szilárdság, merevség, korlátozottság, fegyelem, felelősségérzet, kötelességtudat, kitartás.
A csontrendszer, az ízületek, a bőr, a fogak, a kőképződések, meszesedés tartozik hatása alá.
A horoszkópban utal a katasztrófákra, betegségekre, szegénységre, akadályokra, idős emberekre, ingatlanra.

Uránusz:
Függetlenség, ötletesség, újítás, váratlan fordulatok, eredetiség, egyetemes értelem.
Hatása alatt áll a központi idegrendszer, a bal agyfélteke, a visszérhálózat.
Jelöli a hirtelen, váratlan dolgokat, baleseteket.

Neptunusz:
egyetemes szeretet, feloldódás, álomvilág, érzékfeletti érzékelés, áldozatkészség, határtalanság, káosz.
Hozzátartozik a nyirokrendszer, a vakbél, a jobb agyfélteke.
A homályos, titkos dolgok, művészetek, tudatmódosító szerek /alkohol, drog/ jelölője is.

Plútó:
Teljes átalakulás, újjászületés, belső erő, akarat, elszántság, hatalmas energia.
A szervezet regenerálódása, a hormonrendszer, a nemi szervek tartoznak hatása alá.
A horoszkópban műtéteket, szélsőséges helyzeteket, okkult érdeklődést is mutat.