Bikfalva - Erdély gyöngyszemei

Bikfalva falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 19 km-re délkeletre a Bodzai-hegyek lábánál. Közigazgatásilag Uzonhoz tartozik.

1334-ben villa Bicha néven említik először. Eredeti neve Bikafalva volt.
A településnek már a 13. században volt temploma. 1764-ben ide tették a székely határőrezred V. századának parancsnoki székhelyét.

1910-ben 1854 lakosa volt.
A trianoni békediktátumig Háromszék vármegye Sepsi járásához tartozott. 1992-ben 429 lakosából 411 magyar és 18 román volt.

A Sepsiszentgyörgytől 15 kilométerre fekvő Bikfalva udvarházairól vált híressé. Bikfalván 34 nyilvántartott kúria van, köztük több olyan, amely megőrizte XVIII. századi formáját.
A bikfalvai udvarházak felvétele a "Világörökségbe" elkezdődött.

A trianoni békeszerződésig a falu Háromszék vármegye Sepsi járásához tartozott.
1764-ben ide tették a székely határőrezred V. századának parancsnoki székhelyét. A lovas katonák a gyalogosoknál nagyobb földbirtokokat kaptak, ezért sajátos a falu településszerkezete, kőből épült udvarházak és szép, tágas udvarok alkottak tízes védelmi alakzatokat.
A településnek már a 13. században volt temploma. Az egykoron védelmi célokat szolgáló református vártemplom körül még láthatóak a XVI-XVII. században épült, szabálytalan ovális alakú lőréses várfal maradványai. A templom harangtornya keskeny lőréseivel egyedülálló Háromszéken.

1992-ben Bikfalva 429 lakosából 411 magyar és 18 román volt. A maréknyi hívőt tömörítő ortodox egyház nem küzd gondokkal: az ortodox templom teteje fényesen csillog, fenntartására bőven jutott pénz a román állam költségvetéséből.








Bikfalva - valótlan képek az Antena 1 műsorában

2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Nagyon szép, köszönöm! Nagyon vonz ez a táj! Alig várom a nyarat!

Babóca írta...

A Duna Tv-ben láttam, hogy egy ócska román "valóságshow" Bikfalvát választotta színhelyéül, úgy, hogy az ott lakók semmit sem tudtak róla. A települést és a környéket hihetetlenül negatív színben tüntették föl. Hála Istennek a falu polgármestere elmondhatta a mondandóját a Duna Tv-ben, remélem, sokan látták.
(Sajnos hozzátartozik a történethez, hogy a fogadónak, amelyben a valóságshow játszódott erdélyi magyar ember volt a tulajdonosa. És a pénz bűvöletében fölajánlotta a lehetőséget a román kereskedelmi tv-nek. Bízom benne, hogy már ő is rájött, hogy mit érdemes a pénzért megtenni, és hol a határ!)