Földig rombolják a Radetzky-laktanyát?

Budapest belvárosában az általunk javasolt kollektív műemlékvédelmi területen újabb régi épületet fenyegeti a lebontás veszélye - szervezetünk értesülései szerint. Felröppent hírek a Duna budai partján található Radetzky-laktanya teljes megsemmisítéséről szólnak. A Váralja Szövetség információi alapján egy nyolcszintes üvegmonstrum építéséhez készülődik egy ingatlanfejlesztő társaság.

Vissza a Radetzky-laktanya megmentéséért indított oldalra

Ismét bizonyítást nyert: a Váralja Szövetség nem alaptalanul kritizálja a magyarországi műemlékvédelmi gyakorlatot. Fővárosunk egyik központi területén, a Parlament épületével szemközt található Bem téren egy "ingatlanfejlesztő" társaság a XIX. században épült Radetzky-laktanya lebontásához készülődik. Ezt az értesítést egy műemlékvédő helyi lakostól kaptuk.
Információink szerint az értékes területen egy új beruházás kezdődhet meg, amelynek következtében a teljes épületet földig rombolnák. A Radetzky-laktanya helyét pedig a jövőben egy nyolcszintes üvegépület foglalná el.
A beruházás zavaros körülményeit jól példázza, hogy állítólag a tervekben az épület "értéktelen" minősítést kapott, noha a monarchiakori építészet egyik meghatározó eleme. Úgy értesültünk, a beruházáshoz még hatástanulmány sem készült.
A Váralja Szövetség levélben fordult a II. kerületi önkormányzathoz és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz. Szervezetünk tájékoztatást és betekintést kér a beruházás ügyében.
Súlyos probléma, hogy a kiemelt műemléki környezetben álló épület - noha állapota kitűnő, műemléki védettséget nem élvez. Továbbra is tartjuk magunkat korábbi kijelentéseinkhez: készen állunk tiltakozó megmozdulások szervezésére, s ez ebben az esetben különösen érvényes.
A Radetzky-laktanya 1897-ben épült eklektikus stílusban, a főváros egyik emblematikus épületének számít. A Bem téren, közvetlenül Jozef Bem szobra mögött áll. A terület része annak a zónának, ahol a Váralja Szövetség az ún. kollektív műemlékvédelmi gyakorlatot érvényesítené.

Nincsenek megjegyzések: