1951. szeptember 23. (57 éve történt)


Budapesten Rákosi Mátyás utasítására felrobbantották a Városliget szélén álló Regnum Marianum templomot.

A Regnum Marianum (magyarul: Mária Országa) a Rákosi-korszakban lerombolt templom. Hivatalos neve Magna Domina Hungarorum, azaz Magyarok Nagyasszonya volt, népszerűbb nevét az építést kezdeményező szervezetről kapta.
A templom alapkövét 1925-ben rakták le, a tényleges munkálatok 1926 nyarán kezdődtek Kotsis Iván tervei alapján. Az épület, mely a budapesti Városliget szélén, a Dózsa György úton állt, 1820 négyzetméter volt. Tornyát, egyedülálló módon a Szent Korona másolata díszítette.
Felszentelése 1931. június 14-én történt, Serédi Jusztinián hercegprímás közreműködésével.
A templomot 1951-ben Sztálin születésnapjára szánt ajándékként kezdték lebontani. Emberek élőlánca próbálta megakadályozni a pusztítást, ám az ÁVH tagjai szétoszlatták a tömeget, és a templomot felrobbantották.
A templomnak még a nyomait is igyekezett eltüntetni a szocialista kultúrpolitika, fényképeit még az építészeti szakirodalomban sem engedték megjelentetni, mintha nem is létezett volna.
A lerombolt templom helyét hamarosan elfoglalta a szocialista dísztribün és az 1956-ban ledöntött Sztálin-szobor, majd a magyarországi Tanácsköztársaság szobra.
2000. november 5-e óta egyszerű fakereszt jelzi a volt templom helyét, amit azóta többször megrongáltak.
A templom jogutódjaként épült fel Zuglóban a Zoborhegy téri Regnum Marianum templom és közösségi ház. Itt – a regnumos szellemiségnek megfelelően – kiemelt hangsúlyt kap a fiatalokkal és közösségeikkel való foglalkozás, dr. Hajnal György kanonok-plébános vezetésével.


forrás: wikipédia

Nincsenek megjegyzések: