Botrányos nyilatkozatot ad ki Landeszmann György főrabbi


1993. február 26.

A Heti Magyarország című lap február 26-i számában, egy interjúban Landeszmann György budapesti vezető főrabbi kijelentette: ha kivonnák a zsidó értékeket Magyarországról, "akkor nem maradna más, csak a bő gatya és fütyülős barack".
Arra a kérdésre: "Miért nem vállalnak sorsközösséget a magyar nép mártírjaival?" - azt válaszolta: szerinte a második világháborúban elesett magyar katonák nem a magyar nép mártírjai, "mert [...] a fasizmus mellett harcoltak a bolsevizmus ellen, és akkor a fasizmus volt a nagyobb veszély."

Az interjú visszhangja botránnyá dagadt. Antall József miniszterelnök március 2-án levelet írt az ügyben David Krausnak, Izrael budapesti nagykövetének. "Egy ilyen nyilatkozat [...] egyenesen az antiszemitizmust elősegítő, a magyar népet sértő, valótlan állítás" - fejtegette.

A nagykövet válaszában megerősítette: Landeszmann sok állítása valótlan, hangneme sértő, bár a kérdések jellege lehetőséget adott a provokatív válaszra. Sajtóvita bontakozott ki. Landeszmann két sajtónyilatkozatban kért elnézést a megbántottaktól.
Forrás: mult-kor.hu

Nincsenek megjegyzések: