52 éve alakult meg a KISZ


Az 1956. évi forradalomban jelentős szerepet játszott az ifjúság kezdeményezése és aktív részvétele. A forradalom és a szabadságharc leverése után a kormány egyik fő feladatának az ifjúság konszolidálását, illetve megnyerését tekintette.

1957. január 6-án kormánynyilatkozat jelent meg, mely az ifjúságról szólva hangsúlyozta a demokrácia, a szocializmus, a haza- és igazságszeretet, valamint a munka szerepét a nevelés folyamatában.

Január 7-én kezdődött a tanítás a fővárosi iskolákban, az egyetemeken és főiskolákon pedig január 14-én, közel három hónapos szünet után.

A Művelődésügyi Minisztérium január 8-án felhívást adott ki, amely szerint az egyetemi ifjúság jogos követeléseinek egy részét már megvalósították: Kossuth-címer, tanítási és hivatali szünnap március 15-én, fakultatív idegennyelv-oktatás, külön ifjúsági szervezet az egyetemisták számára.

Március 21-én alakult meg a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ).
A KISZ szervezeti felépítésében és munkájában igyekezett másolni az MSZMP módszereit, így ifjúsági jellege elszürkült, bürokratikus szervezetté vált.


Ma 52 éve, 1957. március 21-én alakult meg a Kommunista Ifjúsági Szövetség, röviden a KISZ.

Ezen szervezetnek sajnos még ma is sok prominens alakja, van jelen a magyar közélet színterén.

Így névvel említve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szilvássy György kancellária miniszter, továbbá Bajnai Gordon, Petrétei József, Szekeres Imre és Persányi Miklós is.

Igaz a KISZ vagyonról nem beszélnek, hogy milyen hirtelen és milyen kezekbe vándorolt ezen és hozzájuk hasonló személyek vezetésével, de azért örülnek neki, hogy akkor KISZ-esek voltak, jól jönnek ma még ezek a kapcsolatok, mégha tagadják is.


Kik is voltak ők valójában annó ebben a szervezetben?


Gyurcsány Ferenc 1984 és 1988 között a KISZ pécsi városi bizottságának titkára, 1988-89-ben országos szintre vált, a KISZ Központi Bizottság Egyetemi és Főiskolai Tanácsának elnöke lesz. 1989-ben a KISZ KB titkára.

Szilvásy György 1981–84 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen KISZ-titkár, 1985–1989: KISZ Központi Bizottság egyetemi és főiskolai osztályának vezetője (Gyurcsány ennek a tanácsnak az az elnöke 88–89-ben). 1989-ben a KISZ KB szóvivője

Kiss Péter 1984 és 1989 között a KISZ KB tagja. 1985–86-ben előbb tagja, majd első titkára a KISZ Budapesti Bizottságának tagja. 1986-1989 a KISZ KB Intéző Bizottságának tagja.

Szekeres Imre, a rangidős. Már 1976-ban a veszprémi Vegyipari Egyetem KISZ-titkára, ugyanekkor a Veszprém megyei KISZ-bizottság titkára is.

Csizmár Gábor 1978–1982 között a KISZ budapesti bizottságának munkatársa.Bajnai Gordon is a KISZ-ben kezd politizálni, Gyurcsány Ferenc innen ismeri.

Petrétei József is akkor aktív a KISZ-es Pécsen, amikor Gyurcsány, az akkori városi KISZ-vezető.

Persányi Miklós tanított a KISZ Központi Iskolájában.

forrás: http://ssdb.blogter.hu/131172/50_eves_a_kisz
Összegezve:
A hatalmát átmentett kommunista rablóbanda igen nagy lépések előtt állt, amelyeket szigorú előkészítés nélkül lehetetlen lett volna kivitelezni. Elvégre Horn Gyula mondta, ő csak tudja:
“Ezt a rendszerváltást nem dilettánsok készítették elő.”

Amikor valaki be akar ugrani a vízbe, először megnézi a lábujjával, hogy milyen hideg. Kommunistáink úgy ellenőrizték a társadalom “hőmérsékletét”, hogy a magyarság félrevezetésére álnemzeti sajtót, szervezeteket, pártokat hoztak létre. Mivel a zsarnoki hatalom kíváncsi volt a népszerűségére, munkába állított gőzlevezetőket és kiképzett provokációs ügynököket.
Az egykori KISZ-tagokból valóságos “hungaristák, nemzetiek, és zsidó-gyűlölők” lettek, akik éjjel-nappal Marschalkó Lajos, Bosnyák Zoltán és Istóczy könyveit tanulmányozták. Az volt a feladatuk, hogy elvegyüljenek a nép között, "jól értesültségükkel" megnyerjék a gyanútlan emberek bizalmát és kikutassák, ki mit mond, név és címlistákra tegyenek szert, s az adatokat rendszeresen jelentsék a hatóságoknak.

Sokan hittek a szép hamis szavaknak, - Orbán Viktor “a kommunistákat agyagba döngöljük!” ígéretének, - Moszkva “bocsánatkérését ’56-ért” pedig Gorbacsov budapesti kitüntetése követte.

A kígyó ledobta a régi bőrét és megmaradt, mert a becsapott nép a “szakértelmieket” kétszer is visszaszavazta! (Gratuláljunk?)
Az elvtársak így elégedetten vették tudomásul, hogy nincs miért aggódni, mert ‘56 nem fog megismétlődni, nem lesznek számonkérések, és felelősségre-vonások a magyarság ellen elkövetett bűnökért. Tovább folytathatják a rablásokat, és a kommunista terrort. A fekete változatlanul fekete maradt, s ha későn is, de ezt egyre többen látják.

Nincsenek megjegyzések: