Az elemek


Az állatöv tizenkét jegyét többféleképpen is csoportosíthatjuk, skatulyázhatjuk, ha úgytetszik.
Az egyes csoportokat képező elemek több tulajdonságban is megegyeznek.

Az egyik csoportosítás alapja a négy őselem: tűz, föld, víz,levegő.
A tüzes jegyeket (KOS, OROSZLÁN, NYILAS) a dinamizmus, tetterő jellemzi. Kulcsszavai: lelkesedés, önbizalom, kezdeményzőkészség, türelmetlenség, nyíltság, mely a tapintatlanságig mehet.
A föld-jegyek (BAK, BIKA, SZŰZ) gyakorlatiasak, kitartóak, óvatosak. Azt hiszik amit látnak. Megbízhatóak, nehezen változtatnak kialakut szokásaikon, a kitaposott ösvényen járnak.
A víz-jegyek (RÁK, SKORPIÓ, HALAK) nagyon érzékenyek, intuitívak. Kis antennáikkal megérzik a másik ember legkisebb rezdüléseit is. Álmodozás, érzelmek, empátia, intuíció... a hozzákapcsolódó fogalmak.
A levegő-jegyek (MÉRLEG, VÍZÖNTŐ, IKREK) kulcsszava a kommunikáció. Az önkifejezés igénye, racionalitás, társaság kedvelés, többirányúság jellemző rájuk.
A tűz és a levegő-jegyek közös jellemzője az aktivitás, kiáramlás, önkifejezés.A víz és föld-jegyek közös tulajdonsága a passzivitás, befogadás, feloldás.

A jegyek másik lehetséges felosztása: kardinális, fix, változó.
A kardinális jegyek (KOS, RÁK, MÉRLEG, BAK) a cselekvéshez kapcsolódnak, jellemző rájuk a kezdeményező erő.
A fix jegyek (BIKA, OROSZLÁN, SKORPIÓ, VÍZÖNTŐ) energiáikat gyűjtik és igyekeznek megtartani, elért eredményeiket állandósítani.
A változó jegyek (IKREK, SZŰZ, NYILAS, HALAK) a rugalmasságot, mozgást adják, mintegy közvetítők a kardinális és fix jelek között.
A harmadik felosztás pozitív és negatív jellege szerint szelektál a jegyek között, férfias-nőies, projektív-attraktív minőségekre osztva a csillagjegyeket.

Nincsenek megjegyzések: