Cickafark


Termőhely: napos rétek, hegyoldalak, illetve mindenfelé elszórtan.
Gyűjtése: virágzásakor napsütésben, lehetőleg telihold idején gyűjtsük. Árnyékban szárítsuk, majd lezárva tároljuk.
Felhasználása: Nyersen friss töretét közvetlen a sebfelszínre helyezhetjük. Főzetét, tinktúráját bensőleg is, kenőcsét külsőleg használjuk.
Íze: fanyar, keserű, pikáns
Energetika: szél: fokozza
tűz: csökkenti
víz: csökkenti.
Általános hatása: összehúzó, vérzéscsillapító, vízhajtó, gyulladáscsökkentő.
Lelki hatása: A cickafark segíti a kényszeredetten kifelé fordult lélek visszahúzódását, a befelé fordulást. A kiszolgáltatottság miatt megjelenő "sebek" gyógyulását és a lélek megtisztulását támogatja. Serkenti a belső határok, az értékrend visszaállítását, gátolja a "szétfolyást".
Részletes ismertetés: E növény a külső és a belső vérzések természetes csillapítója, elállítója. Összehúzó és szárító hatásánál fogva kitűnő sebgyógyító: felszíni sérülések, gennyes sebek, nedvedző fekélyek kezelésére frissen préselt leve, forázata egyaránt alkalmas. Az általános kötőszöveti gyengeségben szenvedők számára a tónust fokozó tulajdonsága miatt kiváló. A kötőszöveti gyengeség, illetve az erölködés miatt kialakuló "aranyeret" a növény friss leve vagy a belőle készült kenőcs és tintúra kúraszerű, helyi használata képes nyomtalanul eltüntetni.
Az emésztőrendszer renyheségét - főleg a vastagbél területén - a feszesség fokozása révén szünteti. A lábszáron megjelenő visszértágulatok és azok kifekélyesedései eredményesen kezelhetők forrázatának fogyasztásával és a lábszár ezzel egyidejű, a forrázatból készült borogatásával.
Vízhajtó és fertőtlenítő hatása alkalmassá teszi a vese és húgyúti fertőzések, gyulladások, /véres, gennyes vizelet/ kezelésére. Az inkontinencia esetén is hatásos.
A méh izomzatát összehúzza és erős vérzését csillapítja. Idegnyugtató, görcsoldó tulajdonsága főleg menstruációs panaszok jelentkezésekor áldásos. Az elhalt magzat eltávolításában, az erősen tapadó méhnyálkahártya lelökődésében jelentősen segédkezik, túladagolása viszont a magzat elvesztéséhez, a méh görcsös összehúzódásához vezet. A petefészekben megjelenő savós, ciszták visszafejlődését is elősegíti. Szárító, fertőtlenító hatása a hüvely folyásos betegségeit, méhszájsebet "intimtus" formájában alkalmazva szünteti.
Az ínyvérzést, szájüregi fertőzést a forrázattal történő öblögetés elmulasztja és az aftózus sebek gyógyulását serkenti.
A májműködést visszafogja, így csökkenti az epe termelését és összehúzó hatása miatt az epehólyag kiürülését eredményezi, ezáltal fiatalítja az epét. A májgyulladás gyógyításában eredményesen alkalmazható.

Megkötés: várandós nők csak fokozott óvatossággal vagy egyáltalán ne alkalmazzák belsőleg!
Forrás: Javaslap

Nincsenek megjegyzések: