Dr. Nagy Géza: Az emésztőrendszer betegségei

Gyógyteák alkalmazásához leggyakrabban az emésztőrendszer megbetegedése esetén folyamodunk, s tulajdonképpen az egyéb gyógyteák is az emésztőrendszeren keresztül jutnak a szervezetbe.
Ha gyenge gyomorra, gyomorrontásra, étvágytalanságra panaszkodunk, akkor a gyógyteát 20-30 perccel étkezés előtt, édesítés nélkül fogyasztjuk. Így alkalmazzuk az apróbojtorjánt, a gyermekláncfüvet, a kakukkfüvet, a katángkórót, az ezerjófüvet, a fekete és a fehér ürömfüvet, az orvosi zsályát, a pemetefüvet és a narancshéjat.
Az egészségtelen táplálkozás sok esetben felfúvódáshoz vezet. Ez a panasz különösen azokra jellemző, akik túlságosan sok húst vagy édességet fogyasztanak. A húsmaradványokon kitűnően tenyésznek és szaporodnak a rothasztó baktériumok. Ezek nem okoznak különösebb betegséget, csak éppenséggel a vérbe felszívódva görcsös fejfájást. Néhány esetben bőrkiütés formájában csapódnak ki.

Az említett esetben nem várhatunk csodát a gyógyteáktól, hanem alapvetően változtatni kell a táplálkozási szokásainkon. A reformkonyha lényege abban áll, hogy étrendünkből kiiktatjuk egy időre a húst és az édességeket. A reformkonyha hatékonyságát természetesen nagyszerűen egészítik ki a különféle gyógynövények.
Egyes gyógynövények elindítják az emésztőnedv-képződést /gyomorsav, epe-, hasnyálmirigy- és vékonybélváladék/, mások pedig megölik a rohasztó és erjedő baktériumokat a vastagbélben. További gyógynövények kedvezőtlen feltételeket teremtenek a baktériumok szaporodására, megint más élelmiszerek pedig hasznos baktériumokat termelnek /például laktobacilus - a joghurt és a tej tartalmazza./
Az emésztőnedv-képződést elősegítő gyógynövények: fehér és fekete ürömfű, ezerjófű, vidrafű, szurokfű, sárga tárnics, timián.
A rothasztó baktériumok szaporodását gátló gyógynövények általában illó olajakat tartalmaznak. Ezek a következők: bazsalikom, boróka, édeskömény, kömény, kapor, koriander, szurokfű, kakukkfű, izsóp, majoránna, ánizs, kálmos, cickafark.

Receptek:
1. Hozzávalók:
30 g kálmosgyökér, 20 g feketeürömfű, 20 g borókabogyó, 10 g ezerjófű, 20 g kakukkfű.
A keverékből egy teáskanálnyi mennyiséget leforrázunk 2 dl vízzel, 20 percig ázni hagyjuk, leszűrjük és 20 perccel a főétkezések előtt naponta három alkalommal isszuk.

2. Hozzávalók:
10 g ezerjófű, 20 g édeskömény, 30 g borsmenta, 20 g cickafark /virág/, 20 g majoránna.
A teát az első recepttel azonos módon készítjük és adagoljuk.

Aromaterápia:
A hasüreget illóolajok alkalmazásával gyengéden masszírozzuk. Ilyen illóolajak az édeskömény, a kömény és a boróka.

Forrás: Életerő magazin

Nincsenek megjegyzések: