Fahéj


Termőhely: Délkelet-Ázsia
Gyűjtése: A fiatal ágak kérgét hántják le, majd szárítják vagy őrlik, esetleg vízgőzdesztillálják.
Felhasználás: Érkezési célból általában édes ételek aromásító fűszereként használják. Gyógynövényként közvetlenül fogyasztva, gyógyfőzetek alkotórészeként, aromás olajok, krémek hatóanyagaként, vagy aromaterápia során inhalálásra alkalmazható. Kérgének, őrleményének parázson vagy főzőlapon képződő füstje a levegő fertőtlenítésére kiváló.
Íze: aromás, édes, fanyar.
Energetika: szelet csökkenti, de hosszú távon szárít
tüzet fokozza, esszenciálisan erősíti
vízet csökkenti, olvasztja a zsírszövetet.
Általános jellemzés: Hatékony fertőtlenítő hatású külsőleg és belsőleg egyaránt.
Érzéstelenití a felszíni sebeket.
A szervezet aktivitását serkenti, élénkíti és támogatja az immunrendszert az eredményesebb védekezésben. Általános csatornatisztító. A terhelő zsírok, emésztetlen tápanyagok, mérgek átalakításához az emésztő tüzet fenntartó esszenciális tűz fokozásával segíti hozzá a szervezetet.
Lélektani hatás: Az isteni öröm növénye. Meleg, szeretetteljes állapotba emel, segíti a nemesszívűség és a megbocsátás megjelenését. A szennyezett, mérgezett gondolatvilágot tisztítja, így nyugtatja és könnyíti az elmét.
Hangulatjavító, lelkesítő hatású, a letörtség és a nyomasztottság ellenszere. A dermedt érzelemvilágot melegíti, tisztítja és szárítja, így az érzelmi viszonyulásba a közvetlenséget, a jóindulatot, az együttérzést viszi. Finomsága révén fokozza az érzékenységet.
Részletes ismertetés: A lélektani hatások tükröződéseként a fahéj elsősorban a Naphoz, a Jupiterhez és a Vénuszhoz tartozó szerveken keresztül fejti ki elsődleges hatásait.
Rágcsálva tisztítja a nyelvet, így javítja a tompult ízérzékelést, melegíti és fertőtleníti a szájüreget, ezért a krónikus, gennyes fogágybetegségek gyógyszere.
Csökkenti a lepedéket és a szájszagot. Az égő érzéssel járó szájüregi problémák kezelésére nem alkalmas.
A nyálelválasztást kissé fokozza, ha elegendő szövetnedv áll rendelkezésre, ha nem, akkor szárítja a szájat.
A gyomor falának megtisztítását a savtermelés enyhe fokozásával éri el, ezért a gyomorhurut hatásos ellenszere. A gyomor felmaródott sebein viszont fokozza az égő érzést. A tápcsatorna további részein is emésztést fokozó, fertőtlenítő és erejedést szüntető hatású, így a hasmenést, a puffadást gátolja, valamint a szelet hajtja.
Aromája révén melegítő, vértisztító, így a belső szerveket hevíti.
A májban lévő tüzet /megértés, szeretet.../ intenzívebbé teszi, ezért az emésztést, a méregtlenítést /pl. koleszterin bontást, stb./, valamint az epeképzést tisztítja és finoman fokozza.
A dagadással, burjánzással, zsírosodással járó szöveti folyamatok hatásos ellenszere. Lázcsillapító hatása a lázat kiváltó fertőző, szennyező okok megszüntetésével magyarázható. A zsírszövet csökkenését eredményezi.
Tisztává és erőssé teszi a szívet, vérellátását fokozza, túlfeszítettségét a terhek csökkentésével oldja. A vérnyomásra normalizáló hatással van.
Az ízeken keresztül közvetlenül a test nedvtartalmára hat, emelve abban a tűz energiát, ami közvetve a derék, illetve a vesék melegedését eredményezi /bedörzsölő olaj formájában is/. Vesemelegítő hatására a zsírok, emésztetlen tápanyagok kiolvadnak, s a vizelettel távoznak, így a vizeletképzés könnyül. Ennek tudható be enyhe vízhajtó hatása is.
Vesegyulladásnál ellenjavallt.
A gerinc tartóizmaiban a vérellátást fokozza, így görcseit oldja. A deréktáji feszült tónus oldásával a vesék blokkolása az érzelmi blokáddal együtt szűnik.
Erős főzete húgyúti fertőtlenítő hatású, hólyaghurut kezelésekor igen javallt.
A pangó kismedencét felmelegíti, benne vérbőséget okoz.
A menstruációs görcsöket, simaizom nyugtató hatása révén oldja, a vérzés erősségét enyhén fokozza. Felfázás és hüvelyi folyás kezelésekor javallt.
Főleg a telt alkatúaknak ajánlott.
A légző rendszer hurutos megbetegedéseire, nedves asztmára - főként inhalálva - kiváló, mert a nyákürülést segíti, így a légzést könnyíti.
Az idegrendszert a fahéj aromája a mennyiségtől függően szinte lezsibbasztva nyugtatja. Zsíros támaszaitól, koloncaitól megfosztja, ezzel együtt teret kap a belátás és a megnyugvás, miáltal a feszült idegzet ellazíthatóvá válik, s az idegi folyamatok is megnyugszanak. Ebben az állapotban megkezdődhet a szervezet folyamatainak kiegyenlítődése.
Afrodiziákum, az erotikus, finom érzetek megjelenését segíti, de nemi ösztönző is. Tinktúrája a felszíni sebeket, gombás bőrfelületeket fertőtleníti és szárítja.

Megkötés: Terhesség esetén nagy mennyiséget /egy evőkanál/ ne fogyasszunk. Akut gyulladás és vérfogyottság esetén káros.

Forrás: Javaslap

Nincsenek megjegyzések: