Műkincsrablók Irakban

Műkincsrablók fosztogatnak Irakban


A világ legértékesebb régészeti lelőhelyeinek kifosztása és megrongálása még ma is folytatódik, és Anglia semmit nem tesz azok védelmében - hívták fel a figyelmet vezető brit történészek.

Szerintük az illegális műemlék-kereskedelem által okozott károk mértéke az illegális kábítószer-kereskedeleméhez mérhető.

Gépi ásóval dolgozó és a saját magánhadseregük által védett fosztogatók pusztítják Irak ókori lelőhelyeit, miközben felbecsülhetetlen értékű leleteket törnek össze - számolt be róla a The Independent című brit napilap.
A lap szerint még a műholdas felvételeken is látszik, hogy a régiségkereskedők által felbérelt iraki fosztogatók 3000 futballpálya nagyságú területet ástak és dúltak fel. "Egy ország múltja van eltűnőben, és mi csak állunk és bámulunk. Az illegális ásatások már egész ókori városokat pusztítottak el" - állítja Roger Matthew professzor, az Irakban működő Brit Régészeti Iskola elnöke.Amikor még fegyveresek vigyázták a feltárásokat.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ősi babiloni pecsétek és pótolhatatlan ékírásos táblák tűnnek el, mielőtt még a régészek megvizsgálhatnák őket, és valószínűleg áruházi raktárakba kerülnek, ahonnan az amerikai és európai piacokra csempészik őket.
A kincskeresők elhajigálták az értéktelennek tűnő táblatöredékeket, amelyek azonban a keleti és nyugati közös örökség titkait rejtik. Az illegális ásatások hatására Bad-Tibira városa teljesen eltűnt, a 70-es években részben kiásott Isint pedig szintén kifosztották.

Elisabeth Stone, a New York-i Stony Brook Egyetem professzora 2000 iraki régészeti emlék műholdas képét vizsgálta meg, és azt állapította meg, hogy mintegy 16 négyzetkilométer nagyságú terület esett áldozatul a fosztogatásoknak. Ezek között kisebb területek és egész városok is vannak.
"A nagyobb régészeti emlékeknél szervezett fosztogatók dolgoznak, akiket a régiségkereskedők bérelnek fel. Az intézkedni próbáló rendőröket több helyen fegyverrel szorították vissza. Az illegális műemlék-kereskedelem semmiben nem különbözik az illegális kábítószer-kereskedelemtől" - állítja.

A vezető brit történészek szerint az angol kormány eközben visszalépett attól a négy évvel ezelőtt tett ígéretétől, hogy megóvja az 5000 éves városokat - köztük Ummát - attól, hogy tolvajok prédájává váljanak.
Négy évvel ezelőtt ugyanis Tessa Jowell brit kulturális miniszter az iraki nemzeti múzeum kifosztása után 15 millió fontot ígért a Mezopotámiát is magába foglaló ókori régészeti emlékek megóvására. A régészek szerint azonban a pénz soha nem érkezett meg.
Olasz csendőrök védik Umma romjait, 2004A történészek szerint a lelőhelyek védelmének elmulasztása a kulturális javak fegyveres összeütközés esetén való védelméről szóló hágai egyezmény rendelkezéseibe ütközik. A kulturális minisztérium szerint azonban az ígért összeg az általános újjáépítés alap része, és nem csak az ókori emlékek védelmére szolgál.
A helyzetet tovább nehezíti, hogy Szaddám uralma idején a régészeti emlékeket katonák őrizték, a fosztogatást pedig halállal büntették.
"A diktátor uralmának megdöntése óta az Irakot megszálló csapatok egyáltalán nem fordítottak pénzt és energiát az iraki kulturális örökség megóvására, ami pedig az ő feladatuk lenne" - állítja Matthews.

A példák riasztóak: Babilont az amerikai csapatok rombolták le, a megszállás előtt már félig kiásott Ummát pedig a fosztogatók gyakorlatilag teljesen kirabolták. "Irak a civilizáció bölcsője, és az a hely, ahol a civilizáció először megjelent a Földön. Mindannyian köszönettel tartozunk Iraknak és az ősi városoknak, ahol az írást feltalálták. Az illegális ásások azonban letarolták mindezt. Az angol kormánynak kötelességei vannak az irakiakkal szemben".

Rablók fosztogatják, háborús csapatmozgások pusztítják a 2000 éves sumér városokat és az ókori Mezopotámia felbecsülhetetlen kincseit. Irak, az emberi civilizáció bölcsője sok helyen szinte teljesen elveszítette múltjának emlékeit, a rombolás pedig egyben a katasztrofális megszállás szégyenteljes jelképévé vált - számolt be róla a The Independent című brit napilap.

ÚDK: Azt tudjuk, hogy az iraki háború hazug indokkal indult. Azt is tudjuk többé kevésbé, hogy az USA Izrael édekében indította a háborút. Azt is tudjuk, hogy már több mint százezer ártatlan ember halt meg. Azt is sejtjük, hogy a háttérerőnek érdekében áll az iszlám és a poszt-keresztény civilizáció szembeállítása (ezt a célt szolgál(t)a a muzulmánok Európába való bevándoroltatása is). Azt is tudjuk, hogy Magyarország a többi liberális demokráciával együtt, Amerika szövetségeseként/csatlósaként felelős a civilizációs háborúért. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy a Tigris és az Eufrátesz völgyében ebben az évzizedben az emberi történelem lerombolása zajlik? Költői a kérdés: az emberi történelem lerombolása is azoknak áll érdekükben akiknek a háború?

Egyfajta ÚDK-s válasz látszólag nem is a fentiekre. Markion Csoport: az ószövetséget rakjuk ki a vallásunkból, mert az nem Isten igéje. Gyucha Attila, a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársa: Az amerikai régészek segítségével világviszonylatban jegyzett, egyedülálló ásatások folynak a megye több településén.

ÚDK: Az iraki pusztításokkal egyidőben százas számban kutatnak amerikai régészek Szkítiában? Ez azért furcsa. A szkíta kereszténységről szintén a Markion Csoport bemutatkozó cikkében.

Nincsenek megjegyzések: