Hogyan működik testünk belső, biológiai órája?


(egy általános érvényű órarend)

I. rész

Szellemünk földi testbe van zárva, amelyre egy általános érvényű biológia óra működése jellemző. Az óra működéséért különbözően összetett külső és belső tényezők felelősek, amelyet tudásunk eddig elismert, pI: a NAP, a HOLD járása, földrajzi helyzetünk, klímák, örökölt idegi és testalkati tulajdonságkészletünk stb.De minden ember másképpen van –beállítva! Az egyénre szabott ritmusok lehetnek eltérőek. Vannak BAGOLY, és léteznek PACSIRTA típusú emberek. Van aki korán kelve kipattan az ágyából és egyből serénykedik. Mások pedig délig alszanak, akkor is álmosan kezdik a napot, de délutánra-estére felébrednek. Akkor viszont –beindulnak.

Ha belső óránk működésében zavar jelentkezik, szervezetünk próbál alkalmazkodni és rövid időn belül helyreállítja egyensúlyát. Kisebb eltolódásokat még könnyen, de több órát, csak hosszantartó pihenéssel tud behozni, bepótolni. És itt is érvényes a közmondás: –büntetlenül semmit sem lehet elkövetni, ezt jó ha nem felejtjük el.

Napjainkban népbetegség az IDŐZAVAR. Mindenki rohan valahova, hogy el ne késsen, folyton az óránkat lessük, minden pillanatunkat beosztjuk. Egészségünk látja sokszor kárát, pedig a megelőzés érdekében legyen és –kell egy kis áramszünet és akkor –próbálj meg lazítani, mert csak utána mehet minden tovább.
Általános érvényű, amelytől kisebb-nagyobb eltérés lehet, de nagyvonalakban mindenki számára segítséget nyújthat szervezete működésének jobb ismeretéhez:

Elsőként a MINDENNAPI TÁPLÁLKOZÁSUNKKAL összefüggő hatásokat kell áttekintenünk, amely három részre osztható:

1. ciklus: déli 12 órától, este 20 óráig az élelemfölvétel: az evés, emésztés. Ebben az időszakban történik a gyomorba jutó ebéd és vacsora. Ebédnél javaslom, hogy ne terheljük hússal emésztésünket. Helyette gabonaféléket, tésztaféléket, gőzölt-párolt zöldségeket és salátákat ajánlok. Inkább az esti étkezésnél fogyasszunk húst, de úgy, hogy 18 és 20 óra között záruljon le vacsoránk. Így a gyomor időben fel tudja dolgozni és továbbítani az élelmet a belekbe, ahol hatékonyan megindulhat a fölhasználás.

2. ciklus: este 20 órától, hajnal 04 óráig a BEÉPÜLÉS, FÖLSZÍVÓDÁS, FELHASZNÁLÁS történik. A megfelelően társított étel kb. három óra eltelte után hagyja el a gyomrot, készen, arra, hogy testünk vérkeringésébe felszívódjon. A helytelenül összetársított étel akár 8-12 óráig is a gyomorban tartózkodik.

3. ciklus: hajnal 04 órától, déli 12 óráig KIVÁLASZTÁS-SALAKMENTESÍTÉS ideje. Az emésztés minden más testi folyamatnál több energiát igényel. A gyümölcs kívánja a legkevesebb energiamennyiséget. Minden más étel leállítja, hátráltatja a kiválasztás folyamatát, növelve a szervezet megterhelését és a nem kívánt kilók számát. A kiválasztás a mérgező maradékoknak és a túlsúlynak, a testből történő eltávozását egyaránt jelenti. A baj ott van, hogy túltápláltak vagyunk, ami azt mutatja, hogy nincs egyenes arányban a mozgásunk és a felvett táplálék, illetve a fölvétellel több idő telik el, mint a kiválasztással.(következik testünk napi órarendje, a második részben)

II. rész

Az asztrológusok szerint mindenki magán viseli születése órájának nyomait, vagyis születésünk pillanatában már eldőlt sorsunk. Életünket bizonyos tevékenységre alkalmas és alkalmatlan időpontok kísérik, napunk 24 órájában.

Most lássuk részletesen, időpontokra lebontva szervezetünk körforgásos órájának működését:

24-01 óra: csökken a testhőmérséklet és a vérnyomás, a szervezet nyugalmi állapotban van. De egyben a lazító, relaxációs gyakorlatok végzéséré, meditációra a legalkalmasabb idő.

01-02 óra: A fájdalmakat ekkor a legnehezebb elviselnünk.

02-03 óra: A legtöbb gyermek ezekben az órákban jön a napvilágra. A máj működése most a legerőteljesebb, ekkor dolgozza fel az előző nap minden mérgező anyagát. Ilyenkor sose fogyasszunk alkoholt.

03-04 óra: Ebben az órában vagyunk kitéve leginkább balesetnek, mert ekkor a legalacsonyabb a vérnyomás, ezért aluszékonyabbak, figyelmetlenebbek vagyunk. Az éjszakai dolgozók legkockázatosabb időszaka.

04-05 óra: Most fázunk a leginkább, hiszen bőrünk hőmérséklete ekkor a legalacsonyabb. De pont ekkor a herék maximális mennyiségben képesek kilövellni magukból a tesztoszteron férfihormonokat.

05-06 óra: Vérnyomásúnk lassan emelkedni kezd, felkészülünk a reggeli ébredésre. A mellékvesék kiöntik a kortizon aktív hormonokat és megszólal a belső csengő - Ébresztő!

06-07 óra: A vastagbél ürítése könnyebbé teszi szervezetünket, nagyobb lesz teljesítőképessége. Egyben ekkor termelődik legintenzívebben a nemi hormon szervezetünkben. Ez itt a szerelem órája!

07-08 óra: Ekkor ébrednek fel a női szexuális hormonok. A gyengébb nem számára elérkezett az idő a szerelemre. Egyben csúcson az éberségünk. Autózást, nyelvtanulást, tesztfeladatokat ekkor végezzük.

08-09 óra: A gyógyszerek ilyenkor a leghatásosabbak, kevesebb tabletta is nagyobb hatást fejt ki. Szervezetünk salaktalanít, beindul a gyomormozgás. Idényjellegű gyümölcslé, vagy gyümölcs fogyasztás ekkor javalt.

09-10 óra: Az agy ebben az időben tud legjobban alkotni, tanulni. Most a legalacsonyabb a láz, nyugodt a szervezet.

10-11 óra: A szív teljes erőbedobással tud dolgozni. Aki teheti ekkor mozogjon, dolgozzon. Szellemi és fizikai teljesítményünk maximumát érhetjük el. De csak délig történjen a terhelés.

11-12 óra: A szív még erősen dolgozik. Kiránduláshoz és friss levegőhöz a legjobb időpont. Vége lehet a lótás-futásnak, ideje megpihenni.

12-13 óra: Beindul a nagyfokú gyomorsav termelődés, erre a legjobb orvosság a helyesen társított étkezés. Az agy tevékenysége csökken a szervezet minden energiáját az emésztésre fordítja. Az anyagcsere lelassul.

13-14 óra: A déli fáradtság most tetőzik. Az epén kívül minden szerv csendespihenőben van. Ha tehetjük pihenjünk le, vagy egy kicsit sétáljunk.

14-15 óra: Az agy ismét teljes kapacitással kezd dolgozni. Iskolai feladatokat ekkor jó megoldani. Kevesebb fájdalmat érzünk, hatásos az ivókúra és egy séta.

15-16 óra: Az érzéstelenítés most a leghatásosabb, ilyenkor tanácsos fogorvoshoz menni.

16-17 óra: Az izmok a legjobb formában érzik magukat, készen állnak a bemelegítésre és rekordkísérletekre. Fájdalomérzés ismét alábbhagy.

17-18 óra: A haj és a körmök ekkor nőnek a leggyorsabban, a bőrt is ekkor jó ápolni.

18-19 óra: Aktív sportoláshoz az idő még mindig optimális. A test kevesebb energia ráfordítással gyorsabban felfrissül. A vesék készek nagyobb mennyiségű folyadék felvételére.

19-20 óra: A test lassan nyugalmi fokozatra kapcsol. Vacsorára a gyomor ismét munkához lát, de falánksággal nem jó túlterhelni. Reakcióidőnk most a legjobb.

20-21 óra: Az elmélkedéshez, tanuláshoz, alkotáshoz a megfelelő időszak.

21-22 óra: A vérnyomás csökken, az aluszékonyság növekvőben van. Aki nem veszi figyelembe szervezete jelzését a lefekvéshez, az gyengíti immunrendszerét.

22-23 óra: A nyugalom órája, lelassul anyagcserénk, vérnyomásunk. Pihenünk.

23-24 óra: A szervezet mély álomba szenderül, szerveinket a belső óra alapműködésre kapcsolja. Még ha éjszakai életet is élünk, kíméljük gyomrunkat, emésztőszerveinket, mert azok már alszanak.

Nincsenek megjegyzések: