Isten nem erre teremtett bennünket

A világ 2006-ban...

A vásárolt részvényeket 1980-ban átlagosan 10 évig tartották meg, ma átlagosan 10 percig. A pénzpiacon 8 nap alatt annyi tőke fordul meg, mint amennyi az árupiacon egy egész év alatt. A spekulációs pénzmozgások aránya 97%.

A világ összes jegybankjának devizatartaléka csak fele annyi, mint amennyi a devizapiacon egyetlen nap alatt megfordul. Az árfolyam-osztalékhányados (P/E hányados) évszázados átlaga 15:1, 2002-ben még a tőzsdei visszaesés után is 30:1-hez. Ilyen magas a hányados 1929-ben, nem sokkal a tőzsdekrach előtt volt. A General Motors éves forgalma több, mint Magyarország, Írország, és Új-Zéland GDP-jének összege.

A világ 100 legnagyobb gazdasági hatalmainak nagyobbik része már nem állam, hanem magáncég. Az Egyesült Államok lakóinak 75%-a szerint az elnökválasztások semmilyen módon nem befolyásolják a politikát (Harvard egyetem felmérése)

A Nemzetközi Valutaalapban (IMF) a fejlődő országok összesen 3% szavazattal rendelkeznek. 1999-ben a fejlődő világ 114,6 milliárd dollárral több tőkét fizetett a fejlett világnak, mint amennyi hitelt az ipari országok a fejlődőknek nyújtottak. Csak a fejlődő országok évi 50 milliárd dollárt veszítenek az adóparadicsomok miatt. (OECD) A Kajmán-szigeteken nagyobb az éves pénzforgalom, mint valamennyi (52) Afrikai országban együttvéve. Egyes becslések szerint a világkereskedelem 50%-a megy keresztül valamilyen offshore- országon.
A sok ezermilliárdos, hazánkban adózó offshore tőkéből a magyar költségvetés mindössze 8,5 milliárd forinttal részesül. Magyarországon a teljes pénzügyi szektor adója mindössze 35 milliárd forint.
Adóbevételeinknek csupán 0,7%-a származik a bankok befizetett adójából. 1990 és 1997 között Magyarországon az ipari termelékenység 64%-kal nőtt, míg a reálbérek 17%-kal csökkentek...

A világ kétszáz legnagyobb vállalatának profitja 1983 és 1999 között 362,4%-kal nőtt. (Werner, Weiss: Márkacégek fekete könyve) Az EU országaiban a kamatnyereség adókulcsa, valamint a cégek nyeresége után fizetendő adókulcsa egyaránt 15%-kal csökkent az utóbbi 15 évben....

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyona összesen 1,54 trillió dollár. Ez vetekszik három miliárd ember éves keresetével. (The Guardian) A világ három leggazdagabb milliárdosának vagyona 1994 óta megháromszorozódott,vagyonuk több mint a világ legszegényebb 48 országának GDP-je. (UNDP) Az amerikai topmenedzserek havi fizetése átlagosan ezerszerese az átlagamerikai munkás fizetésének (Fortune) Csak Bill Gates vagyona (mely 2000-ben90 milliárd dollárról 63 milliárdra csökkent) több mint a világ 31 legszegényebb országában élő 250 millió ember éves keresete. A Deutsche Bank vezetőségének fizetése az utóbbi 3 évben megnégyszereződött, közben 7100 munkahelyet leépítettek.
Az Egyesült Államokban is legalább 80%-kal jobban keresnek azok a vezetők, akik nagy számú munkahelyet szüntettek meg.

A világ összlakosságának 2/3-a még nem folytatott le telefonhívást életében. 1970 óta a rabszolgaság folyamatosan növekszik a világban, így ma több (szó szoros értelemben vett) rabszolga van a világon, mint valaha. Ezek a szerencsétlenek többnyire jónevű nyugati multik alvállalataiban dolgozzák le rövid életüket. (Pino Arlachi (Ensz-megbízott): Ware Mensch) A rabszolga-kereskedelem egyik központjának számító Maliban az utóbbi 4 évben 60.000 gyerek tűnt el a hivatalos bejelentések alapján. Ezek a rabszolgagyerekek többnyire kakaó- és cukornád-ültetvényekre kerülnek, munkájuk eredményét multinacionális cégek értékesítik a fejlett országokban.

Nincsenek megjegyzések: