Tanulságos könyvesboltjárás

Kisharcosommal múltkor Libriben jártunk, amely etalon kultúrközpont a könyvek összetételében is eredeti képet mutat.
Felesleges megemlíteni az egy bizonyos népcsoportról szóló könyvek kupacait, mert tudjuk, hogy miért pont azok, és miért pont ott... higgyétek el, nem kell keresni a bőszítő alkotásokat.
Egyszercsak ugyanis egy könyvbe ütköztünk, melynek címe: A világ leggonoszabb emberei. Gyanús volt ez a mélyen elfogulatlan műremekcím. És valóban: belenéztem, és az elsők közt (Hitler szintén ott figyel, természetesen) a barbár hun vezér Attila van megemlítve, aki - és most kapaszkodjatok meg a tudományosság ilyen magas fokú állításait olvasván - várandós nőket gyilkoltatott meg, hogy kardját magzatvízbe mátrsa, és a hunoktól azért is rettegett az egész világ, mert a sötét szellemek leszármazottai ők, vagy mi a szösz.

Akiben csak egy csekély kérdés merülne fel az ilyesfajta komplett hülyeségekkel való szembesülés során, az süljön szembe mondjuk a Bunyevácz-bibliával (amit már ötvenmilliószor ajánlottam), és bújja a hunokról szóló hivatkozásokat. Ott aztán kiderül, hogy a barbárok nem mi voltunk!Haladjunk tovább.
Egy asszír-sumer kultúráról szóló, inkább képeskönyvként mint szakkönyvként használható nyolcezer forintos csodába pillantottam bele, ahol a sumerok és a rájuk települő asszírok leleteit mutatják be.
Például híven látszódik egy életfa két kossal az oldalán, és valami olyasmit írnak oda, hogy megvadult kecskéket ábrázol a mű, akik éppen legelik a fát. Logikus. Ez pont olyan téma, amely az ilyen nagy tudású népek művészetét ihleti.Ami érdekes, hogy mindenütt ott a képeken a szárnyas oroszlán, az íj.Van egy kijevi szkíta lelet, amely egy szárnyas oroszlánról hátrafele nyilazó harcost ábrázol (ablakképként kint is van bátyám ablakán). Állítólag Oroszország szkíta aranykincsleletek garmadát őrzi és hazudja magáénak, ez például egy a sok közül. De ha a szárnyas oroszlán elfogadottan szkíta motívum, akkor hogy vonható kétéségbe a szkíta-sumer azonosság?Ilyen alapvető párhozamokból több száz és több ezer van a hétköznapok masszájában is.
De nem baj, járjunk könyvesboltba, legalább látni ilyen képeket, ingyen és bérmentve, más kérdés, hogy a mellékelt szövegek a ködösítést szolgálják - látó szemmel is lehet nézni, nem csak bámulni a vakvilágba.
forrás: gyopar.blog.hu

Nincsenek megjegyzések: