Kedves leendő MAG-őrök és MAG-urak!
"Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak akik mertek…”


Számos kérdést kaptunk arról, hogyan lehet Magokat szervezni. Erre válaszolnék röviden:
A MAG önszerveződő közösségek rendszere, ezért nem árt, ha valamilyen csapat, baráti kör, már eleve van a helyszínen. Nagyon fontos, hogy ezek a közösségek nyitottak legyenek minél szélesebb rétegből merítsenek (minél több foglalkozás, korosztály stb.). Ne a politika, az egyház stb. mentén szerveződjön, hanem a közös út tartsa össze!

A MAG alulról szerveződik, nem piramis elvű. A MAG az, amit a nevében ígér: minta. Minden helyi szinten dől el, de minden céljainkat elfogadó közösséget működő mintákkal támogatunk. Konkrétan: ha valakinek bőralma kell, nem mi postázzuk a „központból”, hanem segítünk abban, hogy a környék elhagyott tanyáin vagy szőlőhegyén megtalálja, mert az a hiteles, az a helyi, ez az övé! Csak segítjük, nem vezetjük a MAG-okat.

A MAG-ban a helyi közösségeket a szerves kultúra hozza össze és tartja egyben, mint az esőcseppeket a gravitáció. A szerves kultúra bemutatásának nem az egyetlen, de talán a leghatékonyabb útja a Hazatalálás sorozat, amely 7 egymást hetente követő, elég „ütős” előadásból álló sorozat. Kérésre segítünk ennek megszervezésében, de vegyétek figyelembe, hogy az előadások kizárólag csütörtök esténként lehetnek.

Szokásos kérdés az előadások és a közösség finanszírozása. A MAG semmilyen támogatást nem kap és nem is vár. Ha régen egy faluban templom kellet, nem pályázgattak, hanem vállvetve felépítették, mert a közös célok teremtik meg a közösséget! Kb. 50 MAG megszervezése után az a tapasztalatunk, hogy a kívülről megfinanszírozott közösségek (polgármesteri hivatal, CSEMADOK, pártok stb.) hamar elhalnak, nincs bennük kovász.

A MAG igyekszik mindenből a legjobbat nyújtani, ez az előadókra is igaz. Az előadói díjak szokásos mértéke útiköltség + 10.000.- Ft tiszteletdíj, de ez nagyon változó, követelőzni egyik előadó sem fog. Ez 40-50 emberre lebontva egy sör ára. Ha valaki a sört választja – lelke rajta, a szó szoros értelmében. Elemi udvariasság, hogy a helyi szervező legalább az előadás előtt három nappal felhívja az előadót, megbeszélik a közlekedést, táblát, vetítőt, stb.

A MAG-nak saját könyv, CD, DVD stb. beszerzési és elosztási rendszere van, ez a MAGTÁR. Igyekeztünk a „legsűrűbb” könyveket, előadásokat beszerezni, kb. 50 könyvet és ugyanennyi CD-t és DVD-t forgalmazunk, ha egy új könyv bekerül a rendszerbe, egyet kiszorít a leggyengébbek közül, így tisztul folytonosan a kínálat.

A nagybani beszerzés miatt a bolti árnál átlagosan 30%-kal olcsóbban tudjuk átadni a könyveket a MAG-oknak, a többit a helyi közösségre bízzuk. Az így keletkező haszonból érdemes a tagság részére saját könyvtárat és videó kölcsönzőt létrehozni és gyarapítani, kirándulásokat, táncházakat, közös rendezvényeket szervezni stb. Számlaképesek vagyunk, így a helyi óvodákat, iskolákat, könyvesboltokat is el tudjuk látni kiadványokal.

A MAG-oknak saját nyilvántartásuk és hírláncuk van, ezek az információk nem jutnak el hozzánk. Ezzel részben a helyi magokat védjük a lefejezéstől, részben magunkat a káosztól. Érdemes ebben feljegyezni, hogy kire miben lehet számítani a szerves kultúrában (kemence építő, nemezelő, fafaragó, lovas ember stb.) és a civil életben (tanár, buszos, autószerelő, fénymásoló stb.). Összegyűjtendő hogy ki mit tud adni a MAG-nak és ki miben vár segítséget.
Nagyon fontos, hogy a MAG-okban ne csak előadások legyenek, hanem közös kirándulások, táborozások, szertartások, táncház, disznóvágás, kaláka... Kívánatos, hogy családi rendezvények legyenek, gyerekek, öregek mind együtt, egymásért: ez a MAG!

Áldott szolgálatot!

Géczy Gábor - (20) 345-6787, magyar@vnet.hu

Nincsenek megjegyzések: