"A romániai magyar kisebbség soha nem kap területi autonómiát"


Traian Basescu román államfő Sólyom László magyar köztársasági elnökkel tárgyalt a Sándor-palotában. Kellemes csevegés, itókázás mi egyebek.
Még egy picit tovább is húzódott a megbeszélés a tervezettnél, ahol a két államfő trécselt a kisebbségi kérdésekről, energetikai együttműködésről és környezetvédelmi ügyekről.

Majd mély egyetértésben, bazsalyogva kijöttek és az oláh államfő közölte: A romániai magyar kisebbség soha nem kap területi autonómiát és kollektív kisebbségi jogokat sem! Hozzátette még, hogy a romániai magyar egyetemek sem számíthatnak román állami támogatásra, legfeljebb tudományos pályázatokon indulhatnak és juthatnak többlettámogatáshoz.
Sólyom válaszában változatlanul a magyarság területi autonómiája mellett érvelt.

Természetesen ez abszolúte nem javít azon szégyenteljes kijelentésén, miszerint "Amikor Nagy-Magyarország matricát látok egy autón, kedvem lenne tulajdonosától megkérdezni, tudja-e, milyenek voltak az etnikai viszonyok 1918 előtt." Azótan többen szeretnék megkérdezni az egyáltalán nem tisztelt Sólyom úrtól, hogy tudja-e, ma milyenek az etnikai viszonyok Romániában, Szlovákiában vagy Szerbiában!?

Válaszul szóljon egy mindössze 17 esztendős fiatal versének két részlete, amit ajánlott minden hitetlen, gyökértelen, gonosz és hitvány féregnek:

"Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége,
Nem lehet, nem, soha! Oláhország éke!
Nem teremhet Bánát a rácnak kenyeret!
Magyar szél fog fúni a Kárpátok felett! (...)

Nem lész kisebb Hazánk, nem, egy arasszal sem,
Úgy fogsz tündökölni, mint régen, fényesen!
Magyar rónán, hegyen egy kiáltás zúg át:
Nem engedjük soha! soha Árpád honát! "

Nincsenek megjegyzések: