Végre!

Köztársasági Elnöki Hivatal

Sándor-palota

1014 Budapest
Szent György tér 1.
Telefonszám: 00-36-1-224-5000

www.keh.hu


Tárgy: a Simon Wiesenthal Központ szolidaritása a magyarországi cigánysággal

Shimon Samuels, a Simon Wiesenthal Központ Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának munkatársa részére


Tisztelt Uram!

Mint a Magyar Köztársaság elnöke, ezúton kívánom Önt tájékoztatni arról, hogy a magyarországi cigánysággal kapcsolatban írt aggódó és őszinte érzésekről tanúskodó levelét a tegnapi napon megkaptam.
Tekintettel azonban arra, hogy levelében alapvetően hibás értesülésekből származó információk alapján ítélkezik a magyarországi cigányság helyzetével kapcsolatban, mindenképpen szükségesnek tartom, hogy felvetésére és állásfoglalására viszontválaszban reagáljak.
Őszintén megértem, hogy - mint minden jó érzésű embert - Önt is felháborít egy olyan eset, amikor egy ártatlan embert és annak kisfiát éri brutális támadás. Biztosíthatom, hogy a Magyar Köztársaság közvéleménye egy emberként ítéli el ezt a gyilkosságot, és várja a bűncselekmény elkövetőjének gyors elfogását.
Szeretném felhívni figyelmét, hogy a rendőrség a mai napig nem talált arra vonatkozó adatot, tényt vagy információt arról, hogy a bűncselekményt etnikai indíttatásból követték volna el. Szilvásy György, a Magyar Köztársaság polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztere 2009. március 4-én a média nyilvánossága előtt fejtette ki azon álláspontját, mely szerint az elmúlt hónapok cigányellenes támadásai mögött nem áll semmilyen szervezet, azokban közös, etnikai indítékra utaló jel nem található.
Fentiek alapján tisztelettel kérem, hogy a jövőben tartózkodjék olyan kijelentések hangoztatásától, melyek alapját félinformációk és hibás következtetések képezik, és amelyek a magyar népet önérzetében és nemzeti büszkeségében súlyosan sértik.
Tájékoztatom, hogy Magyarországon a cigányság ellen nem történnek etnikai indíttatású bűncselekmények. Véleményem szerint a többségi társadalom ugyanakkor joggal háborodik fel és nyilvánítja ki elégedetlenségét akkor, amikor a cigánybűnözés békés magyar emberek mindennapi életét teszi pokollá.
Meggyőződésem, hogy ma Magyarországon nem randalíroznak és nem masíroznak neonáci csoportok. Ezen (egyébként politikai érdekekből démonizált) eszme ideológiai töltetével felvértezve hazánkban senki sem bántja a másik embert.

Tisztelt Uram!

Mint a Magyar Köztársaság elnöke, hazám legfőbb közjogi méltóságaként fenntartom a jogot arra, hogy hazám becsületes, szorgalmas, jóakaratú állampolgárai nevében visszautasítsam az Ön gyűlöletkeltő, rágalmazó sorait.
Tisztelettel felhívom a figyelmét, hogy Hivatalomnak semmiféle dokumentum sincs birtokában, amely arról tanúskodna, hogy a Simon Wiesenthal Központ az Ön hazájának legutóbbi, a Gázai övezet ellen indított offenzívája alkalmával az izraeli hadsereg által tömegesen lemészárolt ártatlan palesztin civilek érdekében egyetlen szót is emelt volna.
Népem nevében egyidejűleg szeretném kifejezni szolidaritásomat a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztin embertársaink iránt.
Szeretnék hangot adni felháborodásomnak akkor, amikor Izrael az általa megszállt palesztin területeken újabb telepek létrehozását tervezi, halálra ítélve ezzel az izraeli és palesztin nép békés egymás mellett élését célzó valamennyi béketervet.
Végezetül engedje meg, hogy a népeink közötti kiváló kapcsolat további ápolása céljából meghívjam Önt a Budapesten 2009. április 18-án rendezendő nemzetközi konferenciára, melynek címe: A holokauszt és a pénzhatalom. A konferencia díszvendége lesz Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök és Richard Williamson püspök.

Üdvözlettel,

Sólyom László s.k.
a Magyar Köztársaság Elnöke

Nincsenek megjegyzések: