Veszélyben Erdély legrégibb temploma


Nem kap állami támogatást a kalotaszegi Vista temploma a felújításra, állagmegőrzésre, pedig ez Erdély egyik legrégebbi temploma. Eredeti, román kori részei a XIII. századból maradtak fenn. A hozzá tartozó harangláb egy Mátyás király által adományoztatott harangot őriz.
Felházi Klára református lelkész éppen az 1765-ben festett templomajtót nyitja, ami a híres festőasztalos-család, az Umlingok munkája.

Néhány éve repedések keletkeztek a templom legrégebbi részén. A szószékről leesett a pelikán, a szószékkoronát sürgősen fel kéne újítani. Akárcsak a 18 századi ácsolt szerkezetű, fa csapolású haranglábat, amelyben a Mátyás király által adományoztatott nagyharangot őrizik a vistaiak.

Mányi István építész régóta szerelmese Erdélynek, bejárta az egész vidéket. Régi terve volt, hogy egy jelentős erdélyi emlékművet dokumentáljon az utókor számára. Eredetileg nem ezt a templomot választotta, hanem a gyalui várkastélyt, amely mostanra tönkrement, azonban a tulajdonviszonyok rendezetlensége miatt nem tudták megszervezni a felújítást.
Végül az Erdélyi Református Egyházkerület Püspöksége javaslatára irányult a figyelme Magyarvistára.

dunatv.hu - barikád.hu

Nincsenek megjegyzések: