1933 - mi történt ekkor?

Január 30-án kancellárrá választották Adolf Hitlert. A hatalomra jutott nácik ezután fokozatosan függesztették fel a parlament tevékenységét és a helyi kormányzatokat. Február 27-én, a Reichstag felgyújtása után Hindenburg rendelete alkotmányos jogokat helyezett hatályon kívül. A gyújtogatásért a Kommunista Pártot tették felelőssé. A március 24-én megszavazott felhatalmazási törvénnyel pedig a törvényalkotás jogát is a kormányra ruházták.

A következő hónapokban megkezdődtek a könyvégetések, az NSDAP egységpárt lett, majd októberben Hitler Németország fegyverkezési szándékait nyilvánvalóvá tette azzal, hogy otthagyta a genfi leszerelési konferenciát, majd kilépett a Népszövetségből is. Szintén Hitler szándékait jelezte a dachaui koncentrációs tábor átadása, majd feltöltése.

Nem csak Németországnak nem tetszett a Népszövetség irányítása: Japán már március 27-én otthagyta a tárgyalóasztalt, illetve ebben az évben japán csapatok szállták meg Sanghaj városát is.

Március 4-én új elnök, Franklin Delano Roosevelt kezdte meg négy éves ciklusát az Egyesült Államokban. Székfoglalójában új 100 napos programot hirdetett meg: ez volt a New Deal, mely a világgazdasági válság hatásait próbálta felszámolni. Az újjáépítés keretein belül fogadták el decemberben a 20. alkotmánymódosítást is, mely az 1919-ben bevezetett alkoholtilalom eltörléséről rendelkezett.

1933-ban kezdték meg a Golden Gate híd építését is, illetve ebben az évben adták át a világ első autósmoziját is. Ekkor jelent meg a Newsweek első száma, és ekkor került sor az első kereskedelmi repülőjárat eltérítésére is.

Portugália is fasizálódott: Salazar miniszterelök új alkotmányával diktatórikus teljhatalommal ruházta fel magát, és Mussolinihez hasonlóan fasiszta államot kezdett kiépíteni.


Spanyolországban a november 19-én tartott választásokon a jobboldali pártok törnek előre.

Júliusban Mussolini kezdeményezésére Olaszország, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia az általuk közösnek vélt problémák megvitatására négyhatalmi egyezményt hoztak létre, ám mivel Németország kilépett a Népszövetségből, ez az egyezmény is hatályát vesztette.

Magyarországon az év nemzetközi botránnyal indul: az országba irányuló olasz fegyvercsempészeket leleplező Népszava cikk, a Hirtenbergi-ügy hamar kiváltotta a kisantant nemzetközi tiltakozását.

Bár Gömbös miniszterelnök májusban még elhatárolta a kormány politikáját a nemzetiszocialista elvektől, júniusban mégis személyes villámlátogatást tett Németországban, ahol Hitlerrel is tárgyalt. Ennek következményeképp írták alá a német-magyar kereskedelmi szerződést.

Ezután Gömbös és Kánya külügyminiszter Rómába látogattak, ahol szintén egy lehetséges kereskedelmi megállapodásról tárgyaltak.

Augusztusban rendezték meg Magyarországon a cserkészek IV. nemzetközi világtalálkozóját, melynek egyik védnöke Teleki Pál volt.

December 16-án megindult az első trolibuszjárat Óbudán.




1933-ban született Szűrös Mátyás politikus, Susan Sontag író, Larry King a CNN műsorvezetője, Akihito japán császár, John Boorman amerikai filmrendező, Costa-Gavras filmrendező, Kim Novak amerikai színésznő, Joan Collins színésznő, Yoko Ono, Michael Caine angol színész, Philip Roth amerikai író, James Brown amerikai zenész. Az év híres halottja volt Calvin Coolidge az Egyesült Államok 30. elnöke, Hadik János gróf egykori magyar miniszterelnök, Adolf Loos osztrák építész, Nadir sah Afganisztán királya.

forrás: múltkor.hu

Nincsenek megjegyzések: