Hamis névvel és diplomával csinált forradalmat Lenin

Korábban már kiderült, hogy az Auróra ágyúi nem dördültek el és nem történt meg a Téli Palota ostroma, továbbá valójában nem is a Finn-öbölnél bujkáló Lenin vezényelte az eseményeket. Most Akim Arutyunov Lenin-kutató állítja, hogy a vezér még csak nem is volt Iljics.

Ilja Nyikolajevics, az idősebb Uljanov igen tekintélyes ember volt: a kormányzóság állami iskoláinak felügyelője, aki egymaga 434 iskolát alapított, de otthon semmibe vették, és sok gyereke közül valószínűleg egyik sem az övé volt. A jelek szerint Lenin és a többi Uljanov-gyerek apja Ivan Szidorovics Pokrovszkij, a család orvosa volt.

Az orvos jól ismerte Lenin anyját és annak férjét is, és gyakran fordult meg a háznál. Az azóta Uljanovszkká átkeresztelt, akkoriban alig 35 ezer lakosú kisváros legendái szerint amíg Uljanov a környék iskoláit járta, felesége bensőséges kapcsolatot ápolt a jóképű háziorvossal, méghozzá elég nyíltan, úgyhogy az egész város tudott a viszonyról.

Ma már genetikai vizsgálatok segítségével elég egyszerű lenne tisztázni a kérdést, de bizonyíték egyelőre nincs. Mindazonáltal a fényképek tanúsága szerint Lenin erősen hasonlít Pokrovszkij doktorra, éppen olyan sűrű, magasra futó, csúcsos a szemöldöke, mint az orvosé.

Leninnek a moszkvai Lenin-múzeumban őrzött diplomájában a Vlagyimir Ivanovics Uljanov név áll, és csak a Szovjetunió Kommunista Pártja központi bizottságának Marxizmus-Leninizmus Intézete későbbi döntése nyomán javították ki: az Ivanovics apai nevet áthúzták, s kézzel fölé írták: Iljics - mondta Arutyunov a Komszomolszkaja Pravda című lapnak.

Erre azonban a Nyezaviszimaja gazeta című lapban ő maga ugyancsak meglepő magyarázattal szolgált: a bizonyítvány nem lehet Leniné, mivel ő mindjárt az első félévben írásban kérte a rektort, hogy húzzák ki nevét az egyetem hallgatóinak listájáról. Emellett Arutyunov számos idézettel bizonyítja, hogy egyik forrásmunka adatai sem vehetők készpénznek, és arra jut: V. I. Uljanov semmiféle diplomát nem szerzett, de vélhetően a hamisítást nem ő követte el, hanem a Marxizmus-Leninizmus Intézet.

Mindezek fényében az már nem is túl érdekes, hogy Arutyunov szerint a gimnáziumot sem az egykori tankönyvekből ismert kitüntetéssel végezte a későbbi Lenin, ugyanis sok-sok intője, és amúgy kitűnő jegyei között egy négyes is éktelenkedett, logikából.

(Múlt-kor/MTI)

Nincsenek megjegyzések: