Sukorónál is durvább

Kéri Edit Pontosan utánajárt a dolognak, dokumentumokkal alátámasztotta. Pörzse Sándor elkészítette vele ezt a riportot -azaz felvették- Széles ezután távolította el az Echo-ból. Azt hiszem ez a tény elég sokmindenről árulkodik...


Sukorónál is durvább
a pátyi zsidó szuperlakópark

A polgárokat nem érdekelte a szavazás, így most Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosa indít vizsgálatot. Mint a Hunhír.hu többször beszámolt róla, az izraeli befektető cég golfpályának álcázott szuper lakóparkot kíván építeni a betelepülőknek. Külön úttal, infrastruktúrával, hogy senki és semmi sem háboríthassa a jövevényeket. A jövő nemzedéke jogainak állampolgári biztosa próbál tenni valamit.

Mint arról a Heti Válasz beszámolt korábban, a golfpályának álcázott, nagyszabású ingatlanfejlesztés tönkreteheti a Zsámbéki-medence arculatát, elviselhetetlen forgalmat zúdít a környező településekre és Budapestre, valamint jogi szempontból is aggályos.


A terv ellenzőinek követelésére Pátyon február 10-én népszavazást tartottak a helyi rendezési terv módosításáról, de a voksolás érvénytelen volt, mivel a falu lakóinak csak 43 százaléka vett részt rajta. Bár döntő többségük elutasította a golfprojektet, a döntés joga visszaszállt a terv mellett elkötelezett önkormányzatra. Erről is kérdezte a heti Válasz Fülöp Sándort, a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosát.

- Miért indított vizsgálatot a pátyi „golfváros" ügyében?

- Helyben lakó magánszemélyek és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére indult el a vizsgálat. Nagyok sok hasonló üggyel foglalkoztunk, mivel a zöldterületek beépítése általános probléma az agglomerációban. A pátyi beruházás egyike a legkirívóbb eseteknek, a tervezett beépítés messze túllépi az elfogadható mértéket. Ha nem sikerül megállítani a folyamatot, lassanként elfogy Budapest zöld tüdeje.

- A helyiek viszont nem mentek el kellő számban szavazni február 10-én. Vajon miért?

- Erre csak azt tudom mondani, hogy rosszul döntöttek, mert a pátyi ingatlanok többségének értéke is esni fog, ha a falu külterülete túlzottan beépül. A szomszéd települések lakóinak ráadásul nincs beleszólása a döntésbe, pedig a megnövekedett forgalom jelentős része Budakeszi főutcájára és a II. kerületre fog rázúdulni.

- Mi várható a vizsgálattól?

- Az ombudsmani hivatal nem hatóság, nem semmisítheti meg a törvénysértő helyi rendezési terveket, ezt kizárólag az Alkotmánybíróság teheti meg.

- Miért lenne jogtalan a rendezési terv módosítása az érvénytelen népszavazás után?

- Nem akarom megelőlegezni a vizsgálat eredményét, de három mozzanatra szeretném felhívni a figyelmet. Az agglomerációs törvény előírja, hogy a települések közigazgatási határától 200 méteres távolságra nem lehet építési területet kijelölni. Ez az előírás a „golfváros" esetében nem teljesül. A másik fontos szempont a termőföld védelme, ami miatt az illetékes földhivatal nem fogadta el a terület átsorolását.

- Megállíthatja még bárki ezt a beruházást?

- A végleges állásfoglalásunk három héten belül elkészül, és ezt minden érintettnek megküldjük. Ha a jogi érveink nem győzik meg a pátyi önkormányzatot, akkor az ombudsman kérheti az Alkotmánybíróságtól az ügy soron kívüli tárgyalását, és ezzel a jogommal élni is fogok.

HunHír.Hu - heti válasz nyomán

Nincsenek megjegyzések: