A Sziklakórház

A Sziklakórház a budai Vár alatti barlangrendszer járataiban található.
Annyira titkosan kezelték, hogy az arra járó várbeli lakosok sem tudták, hová vezet a Vár falába épített vasajtó.

A Várhegy alatti nagyjából tíz kilométer hosszúságú barlangjáratokat a II. világháború előestéjén, a ’30-as években kezdték megerősíteni és összenyitni. Az elképzelés az volt, hogy óvóhelyként szolgálhasson az esetleges bombázások alatt.

Eredetileg a személyzeten kívül mintegy kétszáz fő befogadására volt alkalmas, ám az ostrom alatt előfordult, hogy hatszáz sebesültet is ápoltak itt.



1943 végére a 200 főt befogadó kórház üzemképes volt. A többszintű, változó belmagasságú építmény kb. 15-30 méter mélységben helyezkedik el. Teljes hossza körülbelül két kilométer.

A kórház 1944 februárjában nyílt meg három nagy és egy kisebb kórteremmel, valamint egy korszerű műtővel. Orvostechnikailag nagyon modernnek számított, civileket és katonákat egyaránt elláttak termeiben.

A kórház saját áramfejlesztővel is rendelkezett, így akkor is tudták a betegeket ápolni, amikor a többi kórházban ez már nem volt lehetséges.


A sziklakórházat 1945 júniusában zárták be. A világháború alatt a létesítmény eleinte óvóhelyként, majd kórházként is üzemelt.

A háború végén (1945 februárjában) kb. 600-650 beteget ápoltak itt, mert ez volt az egyetlen kórház, ami védve volt a bombázások ellen.


Nincsenek megjegyzések: