Bayer Zsolt: Stohlság

Álláspont


Nem tudom elhinni, hogy egy baleset szenvedő alanyai hazudjanak. Egyszerűen nincsen rá okuk. Ezért elhiszem, amit mondtak.

Azt mondták, hogy Stohl András, miután nekik hajtott a szemközti sávba áttérve, kiszállt az autójából, odament hozzájuk, és cigarettát kért. S hogy szemmel láthatóan részeg volt. Majd felhívta a barátnőjét, s odarendelte a baleset helyszínére. A nő meg is érkezett, Stohl pedig megkérte, vállalja magára a balhét, majd távozott a helyszínről. (Az illetékes rendőrkapitánysági közlemény ez utóbbit alátámasztja, lévén Stohl Andrást otthonából állították elő, egy órával a baleset után.)

Akkor pedig ez így ittas vezetés, ittasan közúti baleset okozása (egy súlyos sérült!) és cserbenhagyás. Ha pedig Stohl a barátnőjére akarta testálni a dolgot, akkor talán a hatóság félrevezetésének kísérlete is megáll.

Hadd összpontosítsak most az utóbbiakra. A cserbenhagyásra először.

Miféle ember az, aki egy baleset okozójaként cigarettát kér a sérültektől, azután pedig lelép a helyszínről? Miféle?
S miféle ember az, aki az egészet megpróbálja rálőcsölni a nőjére, mert annyira azért nem részeg, hogy ne mérje fel: bűncselekményt követett el, ráadásul visszaesőként. Miféle?
Stohl-féle ember az ilyen. Ez egy létező típus. Ez korunk hőse.

Stohl András nem volt tehetségtelen ember. Aztán elkapta a gépszíj, bedarálta a média. Meg az a súlyosan beteg közeg, amit mindez jelent, az a súlyosan beteg közeg, ami Alföldi „nemzeti” színházát jelenti. És Stohl Andrásból az lett, ami. Egy önkontroll nélküli, gyáva szarjankó. Aki piásan száguldozva veszélyezteti önmaga és mások életét, aki kábítószeres ügyekbe keveredik, aki hajlandó eljátszani mindent, s aki vállalja a „celebséget”, s mindazt, ami azzal jár.

Stohl András legemlékezetesebb pillanatai immáron azok, amikor a show-műsorban kezével T betűt formálva, drámai arccal jelzi, hogy lejárt az idő, s az, hogy tökrészegen vezetve cserbenhagyja áldozatait. S hogy a nőjével vitetné el a balhét.

Lám, egy dörzsölt ügyvéd már meg is szólalt az ügyben. Kifejtette, ha Stohl azt fogja vallani, hogy otthon, a sokk hatására ivott, nem lesz bizonyítható az ittas vezetés. Ha pedig telefonált a mentőknek is, mielőtt lelépett, akkor a cserbenhagyás sem.

Stohl pedig ezt fogja vallani.
És így meg is fogja úszni.

Miképpen megúszta annak idején egy Császár Előd nevű celeb is, aki bekokózva rendőrt ölt (!), majd elkövetett egy biztosítási csalást is gyorsan… és semmi. A sztárügyvéd kisikálta a bajból, a mocsokból, a börtönből. Amiért bárki más kóterba ment volna, azért Császár Előd nem kapott semmit.

Stohl sem fog.
Illetve…

Illetve most még reménykedem. Reménykedem, hogy az új szelek, az új hatalom majd ebben is újat hoz. Hogy Stohl – akit a régi hatalom a Tűzvonalban című tévésorozat sztárjává tett, csak azért, hogy feledtessék valahogyan a 2006. október 23-i gyalázatot – ezt mégsem fogja megúszni. Mert nem úszhatja meg. Mert ha megússza, akkor nem lehet rendet tenni az országban, s a társadalom lelkében, fejében.

Akkor nem lesz itt semmi sem.
Reménykedem, hogy ennek a gennyes celebvilágnak valahogyan vége lesz egyszer. Reménykedem, hogy az Alföldi-féle „nemzeti” színházból is Nemzeti Színház lesz hamarosan, s abban nem lesz helye többé Stohl Bucinak.
Mert nem érdemli meg.

Nem a piálásért. A gyávaság, a cserbenhagyás, a szaremberség miatt.

Reménykedem, hogy Stohl András most végre és mégis azt fogja kapni, amit valóban megérdemel. Ha igen, akkor tudhatjuk, elindultunk egy másik úton. Ha nem, akkor baj van.
Bayer Zsolt

2 megjegyzés:

Nyárády Károly írta...

Márpedig én megmondom előre! Stohl András meg fogja úszni! Így vagy úgy de megússza!
Persze, ennek én nem tudok örvendeni, és annak sem, hogy én ezt így, előre képes lennék megmondani!
Zsolt és mások és még nagyon sokan mások is mindig reméltünk ilyeneket, hogy akkor most aztán másképpen lesz! És tényleg! Mindannyiszor másképpen lett, de ennek ellenére még most is csak ott állunk, hogy megint abban reménykedünk, hogy na fiuk, most aztán tényleg másképpen lesz!
Hát igen! Másképpen lesz, csak nem úgy, ahogyan mi elvárnánk azt!

Babóca írta...

Borzalmas volt tegnap a Duna Tévében látni, amint Stohl rendezője arról beszélt, mennyire sajnálja a színészt, mivel teljesen összetört. Szinte tisztelettel tekint rá, az önuralma és fegyelmezettsége miatt, ahogy végezte volna a munkáját.
A riport végkicsengése számomra az volt, hogy szégyelje magát az az öregember, hogy ilyen helyzet elé állította ezt a "nagyszerű" nem is tudom kit (hogy ne írjak csúnyát).
Az az öregember az én szomszédom volt, aki hihetetlen dolgos ember volt, egész családját nemzedékről nemzedékre a kertjéből tartotta el. Hajnaltól estig művelte azt. Aznap reggel is a lányával a piacra mentek eladni a dolgaikat. És jött egy senkiházi - akikből mostanában nagyon sok van - és ezt teszi.