Körömvirág


Elterjedése: A világ szinte minden táján ismert növény, néhol, ahol őshonosnak számít, vadon is megtalálható, mint például Indiában és a mediterrán területeken, a világ többi részén termesztett kerti növény, gyógyító haszna miatt nagyon elterjedt.
Napfénykedvelő, jól viseli a szárazságot, a homokos, illetve a vizenyős talajokat viszont nem.
Gyűjtése, felhasználása: A körömvirág májustól októberig folyamatosan virágzik. Szárításra, feldolgozásra gyűjteni júniusi és augusztusi teliholdak környékén érdemes, lehetőleg reggeli, délelőtti napsütésben. A növény föld feletti része hasznosítható, bár általában csak virágát gyűjtik. Leveléből, szárából frissen salátát, vagy megtörve pakolást, tinktúrát, krémet lehet készíteni, illetve friss levet préselhetünk belőlük.
A szárított növény forrázatát, porát is alkalmazhatjuk külsőleg és belsőleg különféle gyógyászati céllal, ételfestékként is használatos.
Asztrológiai szempontból a Naphoz sorolható. Virágának forrázatát hajszőkítésre is használják.
Íze: keserű: 5, pikáns: 3.
Energetikája: szelet fokozza, tüzet csökkenti, vizet csökkenti. Főleg hűtő, szárító, de kismértékben melegítő hatású.
Általános hatása: gyulladást gátló, sebgyógyító, hűsítő vértisztító, fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő, vérnyomáscsökkentő, bél- és gyomorgörcsoldó, méregtelenítő, izzasztó.
Lélektani hatása: Az elmét enyhén nyugtatja, hevültségeit higgasztja, terheit csökkenti. A lelket mérgező élményeket könnyebben feldolgozhatóvá teszi. Az életerőt közvetve is fokozza a tudat szennyektől való megtisztításával, fokozza a tisztánlátást. A maró rosszindulatot, a gyűlölködést megszünteti, az ezzel együtt járó lelki sebeket is beforrasztja, mindenféle lázongást csillapít.
Részletes ismertetése: a körömvirágból készült forrázat a szájban keletkező sebek gyógyulását elősegíti, ha öblögetőként, hosszan a szájban tatva, kúaszerűen alkalmazzuk foghúzás vagy egyéb szájsebészeti beavatkozások, illetve herpesz vagy afta esetén. Az íny gyulladását is radikálisan csökkenti az előbbihez hasonlatos alkalmazás, bár nem összehúzó hatású.
A torok és a mandula gyulladásakor, fertőzésekor gargalizálóként, illetve külsőleg borogatásként igen jó eredménnyel alkalmazható. Az arcüregi gyulladásokat jelentősen csökkenti, ha langyos forrázatát napi rendszerességgel, lehetőleg reggel, orron keresztül felszippantjuk, átmosva ezzel az arc- és orrüregeket.
A friss növény leveleiből készült saláta, sőt a forrázata is kitűnő gyógyszer a gyomorfekélyes és a hurutos gyomornak egyaránt, de a gyomor görcseit is látványosan oldja, émelygését nyugtatja. Nyombélfekélyes panaszokat is kezelhetünk teájával, amit korianderrel, édesgyökérrel, tölgyfakéreggel érdemes kevernünk.
A vékonybélben megjelenő emésztőnedvek erejét visszafogja, így az agresszív epét is, ami gyulladásba hozhatja a bélfalat vagy a hasnyálmirigyet is. Az ezek okán megjelenő hasi fájdalmakat, bélgörcsöket is hatékonyan oldja.
Aranyeres panaszoknál azok gyulladását a belőle készült krémmel, forrázatából készült ülőfürdővel vagy lemosóként alkalmazva, illetve a növény friss nedvével javallt kezelni, a visszahúzódását cickafark hozzáadásával lehet elősegíteni. A visszértágulatok gyulladásait is hasonlóan kezelhetjük vele.
A májgyulladás - sárgaság - hagyományos gyógyszere, ami nem csak színének köszönhető, hanem radikális gyulladáscsökkentő hatásának is. Forrázatát ilyen céllal kúraszerűen alkalmazzuk és keverhetjük aloéveal is. Az epét fiatalítja, de túltermelését visszafogja, erejét gyengíti, mivel a májat hűti és regenerálja.
A test kerengő nedveit tisztítja, hűti, mennyiségüket csökkenti, ezért a test nyirokrendszeri problémáit, fertőzéseit, a nyirokmirigyek megnagyobbodását, rákos elfajulásukat is lehet eredményesen kezelni forrázatának fogyasztásával, esetleg szegfűszeggel kiegészítve.
Immunregeneráló és izzasztó hatása a lázzal járó meghűlések kezelésére még alkalmasabbá teszi.
A vese szennyeződéseit is hatékonyan pucolja, görcseit, gyulladásait, hurutjait csökkenti, enyhe vízhajtó.
A húgyútak fertőzéseire, hólyaggyulladásra is hatékony gyógyír, az ezzel kapcsolatos fájdalmakat, görcsöket, ebeket gyógyítja a kúraszerű alkalmazás. Valószínű ezért is javallták régen a kankó és a vérbaj ellen is tejben főzve.
A bőr gombás, bakteriális fertőzés jellegű tüneteire, szakállgyulladásra, furunkulusok visszaszorítására, utókezelésére tinktúrája, forrázata alkalmas borogatás vagy lemosás formájában.
A növény friss leve, forrázata, tinktúrája, kréme a felszínes, zúzott, tépett sebek, és a véraláfutás gyógyulását, tisztulását meggyorsítja.
A szem gyulladással, vérbőséggel, dagadással együtt járó fertőzéseire néhány napi borogatás javallt a növény friss levével vagy forrázatával. Kötőhártya-gyulladás kezelésére is kamillához hasonlóan kiváló, de hatásában lágyabb.
A kismedence területén erőteljes tisztító, méregtelenítő hatást fejt ki, emellett a görcsöket is szünteti. A méh, valamint a mell daganatos megbetegedéseit jó eredménnyel lehet kezelni vele, ezt feljegyzések bizonyítják a következő keverék kapcsán: zsálya, körömvirág, benedekfű, árvácska...
A hüvely gyulladással, folyással járó fertőzéseinek kezeléséhez készülő intimtus egyik alkotóeleme.

Megkötés: széltúlsúly esetén kiegészítőkkel együtt alkalmazandó, egyéb nincs.

Forrás: Javaslap

Nincsenek megjegyzések: