A megfázás elemi háttere

A megfázás elsősorban a fej üregei és a légzőszervek - fül, arcüreg, homloküreg, orr, garat, légcső, hangszálak, tüdők -, másodsorban a húgy- és ivarszervek lehűlésével, rendszerint hurutosodásával járó megbetegedés.

Ha a test különböző részeit az öt elem - éter/űr/, levegő, tűz, víz, föld - szerinti felosztásban vizsgáljuk, akkor azt tapasztaljuk, hogy a légzéssel kapcsolatos szervek, illetve a csontok, az üreges szervek, idegpályák és általában a vezetékek, illetve a keringés folyamata a levegő elemhez tartoznak.

A levegő elem meleg, nedves minőségű, leginkább gőz, pára alakjában képzelhető el. Ez az elem teszi lehetővé a mozgásokat, a kapcsolódást különféle dolgok között és a változás folyamatát irányítja. Hallható és érezhető, érzékszerve a bőr, a cselekvőszervei a kezek.
Ha az öt elem között az egyensúly felborul, némelyik túlműködik vagy éppen gyengül, akkor ez betegségként jelentkezik. A megfázás, mint tünet elsősorban a levegő elem meggyengülésére mutat rá, amit egyrészt a túlzott hideg /éter elem/, másrészt a felfokozódó nedvesség /víz elem/ idéz elő.
Az éter elem az elemek között egyfajta központi irányító szerepet tölt be, így elhatalmasodása zavart és rendszertelenséget okoz, ami testi szinten elsősorban az idegi működésekben, finomabb szinten pedig a testi, lelki és tudati /gondolati/ folyamatok összehangolatlanságában mutatkozik meg.

A víz elem tulajdonságai a passzivitás, befogadás, tehetetlenség, képességei a táplálás, a gyarapítás, a feloldás. Az érzelmi folyamatok, ezzel összefüggésben pedig a vesék és a húgyutak állapota is a víz elem működésére utal.
Ha tehát az éter- és a víz elem túlsúlyba jutva blokkolják a levegő elem működését, akkor ennek testi szinten mindenképpen valamilyen lehűléssel, nyálkásodással, keringési zavarral járó tünete van.
Ez a blokkolás lelki szinten megnyilvánulhat a külvilággal való kapcsolatteremtés gátlásaiban, nehézkességében, a bizonytalan érzelmi mozgásokban, tudati szinten pedig egyrészt a gondolati folyamatok érzelmi alászínezettségében, másrészt a szétszóürtság, rendezetlenség általános megjelenésében.

Az éter elem lenyugtatása és stabilizálása az elemek harmonikus működésének megteremtéséhez szükséges. Ezt segítik a gondolatfigyeléses és koncentrációs gyakorlatok, illetve minden olyan tevékenység, ami rendszerességgel, rendeződéssel kapcsolatos. Az idegműködés normalizálása a fenti gyakorlatok megerősítéseképpen történhez idegnyugtató, idegerősítő gyógynövények, például macskagyökér, borsmenta, bazsalikom, stb. segítségével.

A víz elem épp ellentétes minőségű a tűz elemmel. Míg a víz nedves és hideg, addig a tűz száraz és forró. A tűz elem egyrészt megerősíthető a tudatban, például az összeszedett akarat, a határozottság képességének különféle élethelyzetekben való gyakorlása által /például valamit elhatározni és azt végig is vinni/, lelki szinten az önmagunkba vetett hit és bizalom életrehívásával, amit ötvözhetünk jóga- és harcművészeti gyakorlatok végzésével is. Testi szinten a tűz elemet erősítik a fizikai erőkifejtés, a csípős, pikáns, fűszeres és meleg ételek és teák fogyasztása, a kiadós kirándulások, az izzasztó kúrák, a személyreszabott böjt, a meleg helyeken valóa tartózkodás.

A megfázás a légzőszervek eldugulásával jár. A légutakban áramló levegő konkrétan és szimbolikusan is összeköti az embert a külvilággal. Ha tehát a légutak működése akadályozott, úgy arra lehet következtetni, hogy a külvilággal való kapcsolat megnehezült. A beteg nehezen tudja magát kifejezni vagy a külvilágot nem képes teljesen nyitottan elfogadni. Általában ez a kettő összefügg. A meleg gőz a levegő elem egyfajta megnyilvánulása, így az inhalálás alkalmazása - akár gyógyfüvek segítségével - mindenképpen ajánlott megfázás esetén. Érdemes ilyenkor ellátogatni gőzfürdőkbe is, ahol a meleg teljesen átjárja a test legeldugottabb üregeit is, a lélek megfiatalodik, a tudatnak pedig jut egy kis idő a rendeződésre. Figyelni kell továbbá arra, hogy jó melegen öltözködjünk.

Forrás: Javaslap

Nincsenek megjegyzések: