Orvosi zsálya


Termőhely: A világon sokfelé elterjedt. Szereti a tápanyagdús, nedves talajokat, de megél a föld zordabb, illetve tikkasztóbb területein is. A napfény miatt kedveli a déli lejtőket.
Gyűjtése: A levelét és a virágát egyaránt gyűjthetjük. nyár végén, ősz elején, napsütéses időszakban, lehetőleg teliholdkor szüreteljük. A begyűjtött növényt száraz, hűvös helyen szárítsuk, majd tegyük jól zárható edénybe, hogy minél kevesebb növényi aroma vesszen el.
Felhasználása: Külsőleg frissen préselt nedvét, forrázatát vagy tintúráját használhatjuk lemosásra, borogatásra vagy ülőfürdő gyanánt. Belsőleg füstjének, eszenciájának belélegzése, tinktúrájának forrázatának fogyasztása a megszokott. A friss növény közvetlenül is fogyasztható. Alkoholos párlatából lényegesen kevesebbet kell fogyasztani, mint vizes készítményeiből.
Íze: pikáns, aromás: 7, keserű: 4, fanyar: 3,
Energetika: szelet: fokozza
tüzet: fokozza
vizet: csökkenti
Hevítő, szárító, mozgató hatású növény. Fokozza a szervezet finom-tűz eszenciáját /Agni/. Túlzott fogyasztása kiszáradáshoz, kisebesedéshez vezethet.

Általános hatása: A zsálya nagyhatású méregtelenítő növény. Nem csak a mérgek, lerakódások feldolgozását, hanem megmozdításukat, kiürítésüket is segíti. Az izzadást szabályozza, egyrészt a túlzott izzadságtermelést csökkenti, másrészt izzasztó hatású is. A meghűléses betegségek kibillent hőháztartását /láz/ rendezni képes.
Az erjedéses, rothadásos folyamatokat szünteti. A testből az oda nem illő anyagokat, idegen testeket kihajtja, ezért alkalmas szennyezett sebek borogatására.
A tűz és a szél energia pályáihoz tartozó szervek működését fokozza, a víz pálya szerveit tisztítja, terheiket csökkenti.
Fogyasztása felfokozza a szervezet védekező képességét, az immunrendszer aktivitását és az emésztő energiát. A vért és az egyéb testnedveket hevítéssel tisztítja.

Lélektani hatás: A zsálya a búskomor, hitehagyott, örömtelen állapot múlasztására szolgál. A csüggedést és a kilátástalanságot képes lelkesedéssé változtatni. A kedélybeteg emberek életébe a szeretet tüzét hozza. Emellett az önzés, a mohóság és a kapzsiság ellenszere, ami miatt egyébként az előbb említett állapotok képesek kialakulni. Az ápolás, a gondoskodás, az önfeláldozás képességével ajándékoz meg és gerjeszti a jóindulatot. A terheltség érzetét, a tompaságot megszünteti és fokozza a tisztánlátást.

Magyarországhoz hasonlóan a zsálya is Szűz Mária védelmét élvezi, mivel a gyermek Jézussal bujkáló anyát elrejtette a katonák elől. Ennek jutalmaként az isteni gyógyító erőt hordozza.

Részletes ismertetés: A zsálya a szervezet nyirok- és nedvháztartását tisztítja. Redukálja a nyáltermelést, kissé szárítja a szájat. A szájban kialakuló erjedéses, rothadásos folyamatokat, az íny, illetve a fogágy gyulladását, a nehezen gyógyuló szájsebeket /pl. erőltetett foghúzás után/ hatékonyan gyógyítja, fertőtleníti a főzetével történő rendszeres öblögetés.
A hurutos torokgyulladás, gégeproblémák /szövetburjánzás/, a mandulagyulladás, a nedves asztma ellenszere, gargalizáló szerként, illetve belsőleg fogyasztva.
A gyomor emésztő erejét serkenti, fogyókúrázók evés utáni gyógyszere. A gyomorfalra rakódott hurutok leválasztását, mozgatását, felemésztését fokozza. Így a vékonybélbe kerülő gyomortartalom emésztetlensége, erjedése és a vele járó gázképződés szűnik.
Éhgyomorra történő fogyasztása viszont szemkáprázást okozhat.
A vékonybélben működő emésztő nedvek mennyiségét, hatékonyságát növeli, ezáltal a vastagbél renyheségét, hurutos, zsíros, pangó problémáit orvosolja. A véren keresztül a májat is tisztítja, a benne lerakódott emésztetlen tápanyagok, "mérgek"' átalakítását a tűz esszencia fokozásával segíti, amivel együtt az elme szennyezett világképe is tisztul.
A májban képződő zsíros lerakódásokat, daganatokat, egyéb tisztátalanságokat, cisztákat rendszeres használata képes megszüntetni, szöveteinek regenerálására kiváló.
A máj megtisztításával az epetermelés is aktivizálódik, s a pangó, renyhült alulműködő epe az indulatok tisztulásával együtt "megfiatalodik", hatékonnyá válik.
Vércukorszint csökkentő hatása a hasnyálmirigy működésének gerjesztésére utal, ezért a cukorbetegek nagyon körültekintően fogyasszák.
A zsálya nagymértékű, túlzott fogyasztása az előbb említett szervekben, sebek megjelenéséhez is vezethet, ezért mint mindenben, ebben is mértékletesnek, egyensúlyra törőnek kell lenni.
A vérpálya hevítésével tisztítja a vért, csökkenti a koleszterinszintet és az érfalak lerakódásait szünteti, így a magas vérnyomás kialakulását gátolja, meglétét csökkenti. A szív terheit, a rárakódott zsírokat leolvasztja.
Enyhez vízhajtó, a vese szűrőrendszerét hatékonyan tisztítja - akárcsak az érzelmi dugulásokat - így a kövér emberek derékfájdalmait is képes elmulasztani. Húgyúti fertőtlenítő, hólyaggyulladásra, gennyes vizelésre korianderrel együtt kiváló.
A vastagbélből a dugulás miatt megrekedt szeleket kihajtja. Ebből következőleg idegnyugtató hatással is rendelkezik.
Régebben a szélütöttek rehabilitációjára is használták, méghozzá eredménnyel. A remegéssel járó idegi tünetek kezelésére is alkalmas.
A testfelszín nehezen gyógyuló, rothadó sebeire, fekélyeire, fertőzéseire mint lemosó, borogató szer jótékony hatású.
A női kismedence szerveit melegíti, tonizálja, mozgatja, ezért a menstruációt megelőző napokban a vérzés megkönnyítésére alkalmas. A vérzés tisztító hatását fokozza, még a bentrekedt méhlepény darabokat is képes kihajtani. A petefészek ciszták felszámolására például zsurlóval, borókával, királydinnyével és édesköménnyel együtt alkalmas.
A hüvely fertőzéses, folyásos, gyulladásos betegségeinek szüntetésére belsőleg fogyasztva, illetve híg intimtus formájában is javallt.
A nemi betegségek - a mohó vágy, a szenvedélyek miatti fertőzöttség - gyógyszere, ilyen esetben használata rendszeres kell legyen a tünetek megszűnéséig. A viszketéssel járó, fülledt nemi betegségekre is kiváló, amiről egy népi megfigyelés is szól: "Mind az asszony, mind a férfi szerszám viszketése zsályás borral múlik, ha táplálod véle".
A meghűléses, felfázásos betegségek gyógyszere, szünteti az orrfolyást és a tompa fejfájást.
A hurut, a mérgek, illetve a széteső daganatok okozta láz kezelésére alkalmas. A kövér emberek lázcsillapítója.
Méregtelenítő hatását a régiek mérges rovarcsípésre, kígyómarásra, illetve ezek megelőzésére használták főzetként, vagy nyersen, külsőleg és belsőleg egyaránt.

Megkötés: Tüzes alkatúak óvatosan használják. Fekélyek, sebek, gyulladások esetén csak hűtő, nedvesítő szerekkel együtt /fehérmályva, édesgyökér, édeskömény/ ajánlott. Várandós anyák ne vagy csak igen híg és kis mennyiségben használják összehúzó, mozgató, könnyítő hatása miatt.
Gyomorfekély esetén, illetve magas gyomorsavtartalomnál, valamint hasnyálmirigy-gyulladás után egy évig belső használatra nem ajánlott.

Nincsenek megjegyzések: