Gyalázat!

Egy decemberi kormányrendelet értelmében nem léphetnek be Magyarországra, és nem tartózkodhatnak az ország területén az emigráns tibeti közösség tagjai. A kormánydöntés miatt elviekben a dalai láma sem látogathatna hazánkba.


Csögyal Tenzin abban bízik, hogy a szabály csak egy tévedés következménye. A hatóságok szerint szó sincs tévedésről (Fotó: Csudai Sándor)

Kiutasították Magyarországról a hat éve törvényesen Magyarországon tartózkodó Csögyal Tenzint, a tibeti emigráns parlament volt képviselőjét. A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tanító tibeti szerzetesnek - annak ellenére, hogy a napokban kapta kézhez 2010-ig érvényes munkavállalási engedélyét - szeptember 8-ig el kell hagynia Magyarország területét.
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) határozata egy 2007. decemberi kormányrendeletre hivatkozik, amely azt tartalmazza, hogy Budapest mely külföldi okmányokat ismeri el a Magyarországra beutazni kívánó, harmadik országból érkezők tekintetében.
A rendelet második mellékletében tételesen felsorolt okmányok között nem szerepel az indiai kormányzat által az ott élő tibeti emigránsok számára kiállított "személyazonossági igazolás".

Mivel Tibet jelenleg Kína része, a menekült és emigrációban élő tibetiek hontalanok, így ezzel az indiai dokumentummal igazolhatják magukat, és utazhatnak világszerte. Ezzel a sárga színű igazolvánnyal utazik például minden gond nélkül a dalai láma is, így - ha a szabályozáson nem változtatnak - jelen pillanatban a Nobel-békedíjas tibeti vezető sem léphet Magyarország területére. "Nem látok szándékosságot, inkább csak tévedést a lépés mögött" - mondta lapunknak Csögyal Tenzin.
A volt tibeti parlamenti képviselő fellebbezett a határozat ellen, s bízik abban, hogy az ügy megoldódik. Erre van némi esély.
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jelezte, egy szakértői csoport hamarosan megvitatja a kérdést, bár, mint ahogy egy tisztviselőjük lapunknak elmondta, "szó sincs tévedésről", azaz a decemberi kormányrendelet felsorolásából nem véletlenül maradt ki a tibetieket igazoló indiai dokumentum. Hivatalos választ lapzártáig nem kaptunk az ügyben a minisztériumtól. "Ha mégsem változtatnának a határozaton, az egyben a tibeti kultúra kiszorulását jelentené Magyarországról - magyarázta Csögyal Tenzin -, mivel Kínából csak propaganda szinten juthatna a Tibet-ügy Magyarországra." Ahhoz, hogy a hat éve Magyarországon élő Csögyal Tenzin munkája mit jelent a magyar kultúrának csak egy adalék: a tibeti buddhista szerzetes hamarosan befejezi az első tibeti-magyar nagyszótár összeállítását.

Nincsenek megjegyzések: