Folytatódik Koppány vezér várának feltárása

Somogyvárott 20 év után folytatják az ásatást, a régészek Koppány vezér (? - 998) várának feltárásán dolgoznak. Bakay Kornél, a munkálatokat irányító régész beszámolt arról, hogy a feltárás során a déli oldalon, a kaputoronnyal szemközt sikerült 55 méter hosszúságban átvágni a kettős sáncárkot és a középen elhelyezkedő palánkvárfalnak a helyét.

A magyar régészet történetében ez egyedülálló. Az pedig különösen értékes, hogy ennyire szépen megmaradt sáncokat tehettek láthatóvá. A külső, déli sánc 8, a belső, északi több mint 10 méter mély, a kettő között egy gerendákból épített palánkvárfal húzódott, a belső sánc északi oldalán pedig egy 350 centiméter szélességű tégla- és kőfal található.
A védmű a várat egy több mint négyhektáros területen háromszög alakban teljesen körbevette.

Koppány kivégzése (Képes Krónika)


Az eddig feltárt gazdag, mintegy 300 ezer darabos leletanyag a 10-13. század nagyon pezsgő életmódjára ad bizonyságot. Főként érmek, fém- és kerámiatárgyak kerültek elő, de kenyérsütő kemencéket, edényégetőket is találtak. Az is bebizonyosodott, hogy itt már a bronzkorban is állt erődítmény.

Idén a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága jóvoltából egy hónapot dolgozhatnak a szakemberek, a vár óriási sáncait tárják fel, amihez kilencmillió forint áll rendelkezésre.
A tervek szerint a várfalakat az eredeti méretben, 6-8 méteres magasságban építenék vissza, az északi csúcsán pedig felállítanák Koppány szobrát és közösségi teret, kiállítóhelyet alakítanának ki.

(NG Online, MTI)

Nincsenek megjegyzések: