Sebestyén Márta elismerése

Sebestyén Márta kedden este átvette az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) párizsi székhelyén a Művész a békéért elnevezésű elismerést. A kitüntető címet a népdalénekesnőnek Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója adta át. A párizsi székhelyű szervezet Művész a békéért elismerését fennállása óta először kapta magyar művész.

Az UNESCO főigazgatója a magyar népzene egyik legnagyobb előadójaként méltatta Sebestyén Mártát, aki "fáradhatatlanul osztja meg a világgal a népzene csodáját", s a magyar népdalokon kívül többek között jiddis, bolgár vagy szlovák nyelven is énekel. Hangsúlyozta, hogy a díj elismerés azért, amit Sebestyén Márta tett a kultúrák közti párbeszédért és a béke közvetítéséért, de egyben felelősség is.

Sebestyén Márta elmondta: amikor megtudta, hogy megkapja ezt a kitüntetést, a boldogság és az elismerés mellett először maga is az érezte, hogy ez különösen nagy felelősséget jelent. "Mostantól hivatalból is elvárja az UNESCO, hogy minden gondolatommal, cselekedetemmel és lehetőségemmel szolgáljam azt a közös ügyet, ami egyébként nagyon egyezik az én saját meggyőződésemmel is, miszerint a zenében és magában a kultúrában is több erő van, mint a politikában. És míg a politika a nyers erő, a kultúra a szelíd erő, amivel sokkal többre mehetünk, ha azzal próbáljuk megérinteni egymást. És ez szavak nélkül is nagyon szépen működik, és azonnal telibe talál" - hangsúlyozta az énekesnő.

Az elismerő oklevél átvételekor Sebestyén Márta Bartók Bélát idézve elmondta: ugyanabban hisz, amit a zeneszerző 1931-ben papírra vetett, vagyis a román, a szlovák, az arab népzene, a közeli és távoli kultúrák hatását engedve lehet a magyar kultúrát kiteljesíteni.

Az ünnepélyes átadást követően az énekesnő néhány népdal előadásával köszönte meg az elismerését.


Nincsenek megjegyzések: